Последвайте ни в Google News Showcase
От лимец може да се прави не само на хляб, но и живо пиво. Разработката е на учени от Института по криобиология и хранителни технологии. Бирата бе представена в Селскостопанска академия по линия на международен проект „Лимецът – древна иновация“.
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
Другите партньори по проекта, който се изпълнява по програма „Леонардо да Винчи“, са чешкия Институт по малцуване и пивоварство и Ини-Новейшън – Германия. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките.
В нашите лабораторни условия е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение.
Получените пива са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина. Това каза директорът на Института проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусово дивото жито се установява при влагане над 60%. Пенливата напитка много прилича на чешките пива. Партньорите от Чехия представиха технология за получаване на малц от лимец, при различни режими на накисване и продължителност на кълнене.
В рамките на проекта бяха отчетени изследванията за получаване на хляб и бисквити от диво жито. За получаване на бисквити са използвани различни комбинации на съставките. Установено е, че най-добри вкусови и качествени показатели имат сладките, обогатени с яйца и маргарин. Те са с приятен и мек вкус, а при съхранение не променят характеристиките си.