Акад. Георги Марков пред ПИК: Плевнелиев, горкият, се оглежда за втори мандат, затова няма да присъства на парада в Москва

ЧАС ПИК

Акад. Георги Марков пред ПИК: Плевнелиев, горкият, се оглежда за втори мандат, затова няма да присъства на парада в Москва

55335
на 21.03.2015
Акад. Георги Марков пред ПИК: Плевнелиев, горкият, се оглежда за втори мандат, затова няма да присъства на парада в Москва

Президентът Росен Плевнелиев отказа поканата да участва на тържествата за 9 май в Москва по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. "Взгляд" изрази недоумение от поведението на нашия държавен глава и съобщи, че от пресслужбата дори не са съобщили причините за отказа. "Московский комсомолец" пък дава за пример президента на Сърбия Томислав Николич, който определи като неприличен натиска от представители на Европарламента, които не искат той да присъства на парада в Москва.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Потърсихме именития ни историк и общественик акад. Георги Марков за коментар докъде може да се простира политиката и нормално ли е тя да се намесва в историята.

Интервю на Албена Борисова

- Как възприемате отказа на Росен Плевнелиев да участва в тържествата на 9 май в Москва, акад. Марков? 

- Това е чиста проба комплексарство. Георги Първанов, когато беше президент, отиде на Червения площад. И Ангела Меркел беше там. А за Германия 9 май е ден на национална катастрофа. Тя превъзмогна това. Говореха си с Путин вероятно на немски, тя не знае руски. (б.а. - Владимир Путин е бил разузнавач в Германия). Та Меркел отиде, нашият президент... и той се чуди как да услужи на този и онзи. 

- Меркел тази година няма да отиде?

- Така ли? Възможно е. Но сега в крайна сметка се намесва политиката. Санкциите на Европа срещу Русия. Което също е смесване на политиката в историята.

- В крайна сметка 9 май не е празник само на Русия. Той отбелязва победата над фашизма. А тази година отбелязваме кръгла 70-годишнина?!

- Става дума за политизиране на историята. Полският президент каза, че Полша била освободена от украински войници. Което е абсолютно невярно. В момента се извършва прекрояване на историята. Имахме надежда, че след 1989 г. ще говорим и ще пишем по-свободно. Уви, не стана. И най-страшното е, че много млади колеги си налагат автоцензура. 

- Това е страшно. В крайна сметка кога ще започнем да пишем истинската история?

- Когато политиците спрат да се намесват в нея. 

- Кажете на българските политици какъв празник е 9 май?

- Победа над фашизма разбира се. Източният фронт е най-големият. Над 60 млн. са жертвите във войната. 26 млн. от тях са съветски граждани, от които 2/3 са руснаци. Без този ден щеше да има една друга Европа, на Хитлер. Предишният президент Георги Първанов беше историк и затова беше по-лесно. Но Росен Плевнелиев е много далеч от нея. Затова му препоръчвам да попрелиства от време на време историческите книги. Ако не му се чете голямата многотомна история на Втората световна война, има малки съкратени издания. В това число и на английски език, ако не вярва на българските. 

- Опасна игра ли играе Плевнелиев като непрекъснато се стреми да се хареса на великите сили?

- Ставаме смешни. Преди бяхме най-верният сателит. Сега - точно обратното. На двете крайности... Това е порочно. Унгарците през 1956 г. се опряха на съветските танкове. Сега пък провеждат собствена политика в НАТО. Ето това е истински политик - Виктор Орбан. Той е изключителен политик. А Плевнелиев го е страх. Той, горкият, се оглежда за втори мандат и затова непрекъснато се съобразява за всяко действие какво ще каже посолството на САЩ. На парада на 9 май, ако той не иска да отиде, поне да прати вицепрезидента. Но едва ли ще го направи.

- В крайна сметка политиците ни ще спрат ли някога да прекрояват историята?

- Те казват от време на време нещо за историята и обикновено то е невярно. Като че ли са от различни държави и никой не е българин. Говорят и не се слушат. Да не говорим, че нямат връзка с народа. Чърчил е бил отявлен антикомунист. Но си е пил питието със Сталин. Писал му е прекрасни писма. Това е големият политик, който знае интересите на страната си и как да ги отстоява.

- Нашата позиция и за украинската криза е нееднозначна. Дълго време ни трябваше, за да изкажем позиция?!

- Украинският национализъм е млад и се крепи на паянтови устои. Сложиха за президент шоколадов олигарх. Това е доказателство за незрялостта им. Казвам на нашите политици, които сами си вярват, че Европа ще смачка Русия. Казвам им, че не са чели Достоевски. Тя руската душа е многолика. Колкото повече я натискаш, толкова по-силна става. Няма как да я смачкаш. Няма.

- Какъв съвет ще даде на политиците като историк?

- Да си гледат политиката и да не се намесват в историята. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК