Акушер-гинеколог: Ще се следи денонощно да не се злоупотребява с процедурите за ин витро

Само в ПИК
Акушер-гинеколог: Ще се следи денонощно да не се злоупотребява с процедурите за ин витро
Автор: ПИК
Дата
Дата
3627
Коментари
1
Акушер-гинеколог: Ще се следи денонощно да не се злоупотребява с процедурите за ин витро

Отпускането на четвърта безплатна процедура за ин витро е огромен успех, това показва една осъзната необходимост у нашите управляващи. България е на прага на страхотна демографска катастрофа. Това каза д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог пред БиТиВи. Той обясни, че ин витрото не е просто подарък, а отговорност и е път, който трябва да бъде извървян. Според него възможността за четвърта безплатна ин витро процедура ще даде възможност не просто за първо бебе, но и ще е от полза на онези, които вече имат едно дете и искат да имат второ.

Д-р Стаменов подчерта, че броят на семействата с репродуктивни проблеми е изключително голям. По думите му много често още при първа процедура се установява, че някоя жена и мъж не могат да имат дете. Посъветва хората да не се отказват и освен ин витро да търсят и други начини, за да сбъднат мечтата си.

Д-р Стаменов обясни, че ще се следи сериозно и за злоупотреби. Посочи, че НЗОК ще финансира само до 4 процедури ин витро и така няма да може някой недобросъвествен лекар да се възползва от средствата, отпуснати от правителството за този вид зачеване.

В сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че решението на кабинета е в изпълнение на предизборните обещания на ГЕРБ. Той дори го обяви като "безлимитно финансиране". Борисов каза, че за допълнителните средства за ин витро процедури са направени изменения в Държавния бюджет.

 

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бойко Борисов: Гласувахме безлимитно осигуряване на ин витро процедури
Часовник
11:17
Гласувахме безлимитно осигуряване на ин витро процедури, колкото преценят лекарите. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Д-р Стаменов, който от години работи в областта на асистираната репродукция,...
Напиши коментар »
(1)
1
Мнение да друг доктор: "Има фрапантни случаи за комерсиализация на бизнес с ин витро!... В последните години държавата абдикира от изкуственото оплождане и този бизнес на практика е почти изцяло в частни ръце… Всеки ин витро опит се финансира с до 5000 лв. за самата процедура и за необходимите лекарства. Фондът дава пари за максимално 3 опита на една жена. Ясно е, че става дума за десетки милиони, които отиват почти само в частни ръце." (09.08.2010)"
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Част от делата, които сте започнали, са подложени на сериозни изпитания през следващите седем дни. Обстоятелствата в петък ви принуждават да се оттеглите или временно да спрете развитието на някои детайли. Не го приемайте трагично, нищо лошо няма да ви се случи. Може да ви върви в хазартните игри в неделя. Затова пък в личния живот има проблем, който упорито не можете да решите. Може би трябва да приложите съвсем различен подход и тогава да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Неразбирателствата с половинката ви се проточват твърде дълго. Възможни са раздели.
ВИП рожденици
Калинка Згурова
Калинка Згурова
народна певица
Кольо Колев
Кольо Колев
социолог
Става на: 61 години

- Ало, радио Ереван?
- Да.
- Оня ден слушах по вашето радио много интересна политическа дискусия. Днес обаче едва-едва ви хващам, много лошо се чува...
- Вече излъчваме от Сибир.