Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина

Само в ПИК
Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина
Автор: ПИК
Дата
Дата
1981
Коментари
0
Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина

НПО-та алармират за незаконна сеч в Борисова. Коалицията отнеправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха Столична община (СО), че планираните от нея сечи на сухи, гнили и опасни дървета в Борисовата градина са незаконни и надвишават необходимото за осигуряване сигурността на гражданите.

Проверка установила, че за сеч и кастрене са маркирани 844 дървета. Общината пък била оповестила за сечта само на 489 дървета. Според организациите едва 110 от дърветата са маркирани за обезопасяване чрез кастрене. Предвижда се останалите над 700 дървета да бъдат отсечени.

Проверката се провела, тъй като СО потърсила съдействие от БДЗП във връзка с проект за обновяване на Борисова градина.

Представители на БДЗП и Коалиция "За да остане природа в България", заедно с представители на Института за гората към БАН и Лесотехническия университет, били включени от Столична община в Комисия по приемане на маркирани за сеч дървета на база на проведената през 2016-2017 г. инвентаризация на лесопарковата част. Тя обаче, се оказала незаконна, защото е извършена по Закона за горите, а той не се отнася до урбанизирани територии.

При проверката комисията открила много дървета, маркирани за сеч, които не били нито гнили, нито сухи, нито опасни.

Организациите са разтревожени, че не е направена инвентаризация по Закона за биологичното разнообразие, действащ на територията на цялата страна. Такава инвентаризация трябва да установи фауната на лесопарка и да определи  важните за биоразнообразието елементи на гората.

НПО не се противопоставят на обезопасяването на парка и искат опасните дървета да бъдат отсечени, но след приемането на ясни критерии и спазването им.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Пътуването с войскови камион става само по един начин: В камиона не се пуши,
не се накланя през каросерията, не се подсвирква на минаващи девойки – само се
седи и се пътува с камион.”
(Военен)