Вход
София
Времето в София 9 o C

Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина

Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина

на 09.11.2017
2995
0
Алармират за незаконна сеч в Борисовата градина
Автор: ПИК
09.11.2017
0
2995

НПО-та алармират за незаконна сеч в Борисова. Коалицията отнеправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха Столична община (СО), че планираните от нея сечи на сухи, гнили и опасни дървета в Борисовата градина са незаконни и надвишават необходимото за осигуряване сигурността на гражданите.

Проверка установила, че за сеч и кастрене са маркирани 844 дървета. Общината пък била оповестила за сечта само на 489 дървета. Според организациите едва 110 от дърветата са маркирани за обезопасяване чрез кастрене. Предвижда се останалите над 700 дървета да бъдат отсечени.

Проверката се провела, тъй като СО потърсила съдействие от БДЗП във връзка с проект за обновяване на Борисова градина.

Представители на БДЗП и Коалиция "За да остане природа в България", заедно с представители на Института за гората към БАН и Лесотехническия университет, били включени от Столична община в Комисия по приемане на маркирани за сеч дървета на база на проведената през 2016-2017 г. инвентаризация на лесопарковата част. Тя обаче, се оказала незаконна, защото е извършена по Закона за горите, а той не се отнася до урбанизирани територии.

При проверката комисията открила много дървета, маркирани за сеч, които не били нито гнили, нито сухи, нито опасни.

Организациите са разтревожени, че не е направена инвентаризация по Закона за биологичното разнообразие, действащ на територията на цялата страна. Такава инвентаризация трябва да установи фауната на лесопарка и да определи  важните за биоразнообразието елементи на гората.

НПО не се противопоставят на обезопасяването на парка и искат опасните дървета да бъдат отсечени, но след приемането на ясни критерии и спазването им.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Дело за изнасилване. Идва първият свидетел.
- Кажете какво видяхте?
- Аз съм бояджия, седя на скелето
на втория етаж и си боядисвам. И видях, че това момиче седеше в стаята отсреща. И гледам оня, ей там първият на пейката, влезе в стаята, хвана я и я хвърли на кревата.
- После.
- После й съблече роклята.
- После.
- После й съблече бикините и сутиена.
- После.
- Ами останаха голи и той легна върху нея.
- И след това какво видяхте?
- Нищо не видях повече, щото скелето се счупи и паднах долу. Вече бяхме станали 15 човека върху него.

няма нови новини
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
сега
988
четат ПИК
сега
четат тази новина
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Синът на Илиян Михов-Баровеца: Сбогувах се с баща ми всеки път, когато отиваше да пее на мутрите - само в "Жълтите новини"
x
Внимавайте! Три опасности, които крие ходенето на басейн
x