Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg Milleniumbg.eu

Алкохолът оголва нервите

»
»
»
Алкохолът оголва нервите
Алкохолът оголва нервите
Алкохолът оголва нервите
Дата
Дата
3647
Коментари
0
Автор: ПИК

Имам близък, който страда от алкохолна полиневропатия. Какво преставлява това заболяване и подлежи ли на лечение, ако човекът се е отказал от алкохола? В.Петрова, Габрово

Алкохолната полиневропатия е увреждане на нервите на краката и ръцете, което настъпва поради хронична алкохолна консумация. Причината за болестта са токсичните продукти от обмяната на алкохола в организма. Те първоначално оголват нервите, като поразяват техните обвивки. После атакуват самите нервни влакна, чиято проводимост се нарушава.

В резултат настъпват различни оплаквания - нестабилна походка, временни парализи, крампи /внезапни свивания на мускулите/, неприятни дразнения в стъпалата. Тогава пациентите често падат, но нараняванията не се забелязват веднага, поради нарушената дълбока сетивност на ръцете и краката. При липсата на лечение състоянието на болните се влошава и води до затруднено преглъщане и неточни движения.

Често алкохолната полиневропатия се съпътства с възпаление на зрителния нерв или с мозъчно възпаление. Лечението се извършва с медикаменти, които влияят на състоянието на нервите, и с витамини от група В, както и с психотерапевтични процедури.

Процесът на засягане на нервните влакна може да бъде овладян, ако пациентът напълно се откаже от алкохола.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
стрелка
Искате ли Бойко Борисов отново да стане премиер на България?
Седмичен хороскоп
стрелка
Овен (20.03 - 20.04)
Звездите ви съветват да бъдете внимателни с думите си и да не се стремите да налагате мнението си. В четвъртък и петък може да срещнете голяма съпротива. Всичко може да се обърне против вас с пълна сила. Няма никакъв смисъл да водите борба с обстоятелствата. Много по-ефикасни ще се окажат способите на изчакване и пасивна съпротива срещу негативните влияния. Плановете ви за отдих или някакво пътуване със сигурност ще се объркат в началото на новата седмица.
ВИП рожденици
Неделчо Беронов
Неделчо Беронов
бивш председател на Конституционния съд
Става на: 86 години
Петър Манолов
Петър Манолов
поет
Става на: 75 години

Учебен час. Отваря се вратата и влиза ученик. 
- Защо закъсня? - пита го учителката. 
- Исках да отида за риба, но баща ми не ми разреши, - отговаря Иванчо. 
- Твоят баща правилно е направил! - казва учителката, - той ти е обяснил, защо трябва да отидеш на училище? 
- Да - кима Иванчо,- той каза, че няма да стигнат червеите за двама.