Ангелкова обсъди на важна среща в Банско предстоящия зимен туристически сезон

Само в ПИК
Ангелкова обсъди на важна среща в Банско предстоящия зимен туристически сезон
Автор: ПИК
Дата
Дата
1859
Коментари
1
Ангелкова обсъди на важна среща в Банско предстоящия зимен туристически сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди днес на работна среща в Банско с представители на държавната и местната власт, на институциите и контролните органи и на туристическия бранш и бизнеса в пиринския курорт готовността за предстоящия зимен туристически сезон.

Миналият зимен сезон беше изключително успешен, почти 1 400 000 чуждестранни туристи посетиха страната и бе отбелязан ръст от над 19.6 процента, каза министър Ангелкова. Нашата цел е и през тазгодишния зимен туристически сезон да се постигне ръст между пет и 10 процента, каквато е най-ранната прогноза към момента, посочи тя. Очаква се основно да има туристи от съседните страни - Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, както и ръст на туристите от Великобритания, Белгия, Австрия, Италия.

За свършеното преди началото на новия зимен сезон и най-важните предстоящи задачи информираха кметът на община Банско Георги Икономов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Димитър Маргаритов, ръководители на Областната дирекция на МВР, на Областната дирекция по безопасност на храните, на Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областното пътно управление, Планинската спасителна служба при БЧК, дружество "Юлен" - концесионер са скизона "Банско. Представителите на туристическия бранш засегнаха също важни проблеми, сред които е и борбата със сивия сектор в сферата на туризма и туристическите услуги.

Пред журналисти Николина Ангелкова коментира, че е обнадеждена от чутото по време на срещата в Банско. По време на миналия зимен сезон се наблюдава намаление на нарушенията - това сочат констатациите от проверките и на КЗП, и на Агенцията по безопасност на храните. Според министър Ангелкова е важно, че контролните органи са създали организация и имат готовност за ефективна работа и през предстоящия зимен сезон, който в Банско официално ще бъде открит на 16 декември. Отново ще има съвместни патрули на български с румънски и с гръцки полицаи. Допълнително в Банско ще бъдат командировани за сезона 40 полицаи, както и служители на другите контролни органи при необходимост, ще има изнесени приемни и на КЗП. Важно е също, посочи министър Ангелкова, че след като бъдат гласувани промените във внесения законопроект за изменение на Закона за туризма, ще бъде създадено и специализирано звено за административен контрол по въпросите на туризма, към Министерството на туризма. Тя се надява звеното да заработи още през март-април следващата година.

Министър Ангелкова отбеляза със съжаление, че отново и за този сезон ще остане нерешен проблемът с опашките пред кабинковия лифт за скизоната в Банско. Причината, обясни тя, е обжалването на Плана за управление на Националния парк "Пирин", което е пречка преди произнасянето на съда да се реализират каквито и да било инвестиционни намерения, включително и за изграждане на нов лифт. Ангелкова припомни, че Министерството на туризма със съдействието на общинската управа, на кмета и на туристическия бранш в Банско е създало през миналата година работна група за планински туризъм. Тя е приела предложения, които ще намерят място в очаквани бъдещи изменения в Закона за туризма. Те предвиждат облекчено изграждане на скиписти и съоръжения, особено, когато се говори за такива курорти като Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, отбеляза министър Ангелкова.

Още по темата
И зимният туризъм с ръст: Чакаме 10% повече чуждестранни туристи
Часовник
10:50
Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира между 5 и 10 на сто ръст на посещенията на чуждестранни туристи тази зима в сравнение със същия период на миналата година.Министър Ангелкова...
Напиши коментар »
(1)
1
Това е безспорен успех за правителството.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

Отишъл Дядото за риба и хванал Златната рибка.
И веднага я занесъл да я претопят и да му направят златен синджир.