Ангел Джамбазки иска помощ от „Фронтекс” за охрана на границата ни

ЧАС ПИК

Ангел Джамбазки иска помощ от „Фронтекс” за охрана на границата ни

8257
на 31.03.2015
Ангел Джамбазки иска помощ от „Фронтекс” за охрана на границата ни

Последвайте ни в Google News Showcase

Във връзка с усложнената обстановка по българо-турската граница и очакванията на МВР за увеличаване на миграционния натиск над България българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки проведе среща с директора на Агенция „Фронтекс” Фабрис Лежери, съобщава пресцентърът на ВМРО-БНД.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Агенция „Фронтекс” е общоевропейският орган за контрол, предоставяне на техническа и експертна помощ по отношение на граничната сигурност на държавите членки на ЕС. Заместник-председателят на ВМРО запозна Фабрис Лежери с актуалните данни, свързани с миграционния натиск и поиска отговор от „Фронтекс” дали и как агенцията може да се ангажира с помощ за България.

Предстои мисия на „Фронтекс“ в България на 15-16 април. Представители на Агенцията ще посетят сухопътната граница с Турция. Българо-турската граница е определена като гореща точка от „Фронтекс“, през която преминават много нелегални имигранти. Също така отчитат изместване на трафика на нелегални имигранти към източното Средиземноморие. Разглежда се възможността да се изпрати мисия ПОСЕЙДОН на „Фронтекс“, която да наглежда сухопътните и морските граници България-Турция, Гърция-Турция, Румъния-Турция. Вече има случаи на прихванати лодки и кораби с нелегални имигранти в Черно море. Целта на мисията е да идентифицират проблемите на българо-турската граница и да питат българските власти от какво имат нужда (техника и т.н.). Агенцията възнамерява да поиска от граничните служби на Турция по-голямо съдействие и ангажиране с проблема.

На въпрос на Ангел Джамбазки какво мисли за изграждането на стена директорът обясни, че официалната позиция на европейските институции е против изграждането на стени (България, Гърция, Испания) поради политически и исторически причини. Но Лежери отчита намаление на нелегалния трафик през гръцко-турската граница, където има стена (на река Марица). ЕС по-скоро разглежда други начини за намаляване на нелегалния трафик – двустранно сътрудничество на локално ниво със страните, през които преминават нелегалните имигранти. За Турция „Фронтекс” предвижда следните стъпки:

- Създаване на офис на „Фронтекс“ в Турция, който да наблюдава дейността на турските служби и да сътрудничи с тях;

- Съвместни обучения на „Фронтекс“ на граничните служби на България, Турция и Гърция;

- Обмяна на информация с турските гранични служби, за да се изготвят общи анализи на риска по границите.

Освен това Агенцията разполага със специални екипи, които подпомагат държавните органи да идентифицират националността на нелегалните имигранти. Такива екипи има в Гърция и могат да се изпратят и в България. В Гърция екипите са се доказали, че по-лесно и по-ефективно идентифицират националността на имигрантите.

В случай на криза и огромно увеличение на нелегалните имигранти, преминаващи през границите ни, българските власти могат да изпратят към „Фронтекс” искане за предоставяне на помощ или изпращане на мисия. „Фронтекс“ проучва ситуацията и изготвя анализа на риска, който се представя на Комисията и на Съвета. Ако получи одобрение от Съвета, се организира обединяване и споделяне на ресурси (pooling & sharing) и се изпраща мисия. Такава мисия по спешност бе изпратена в Унгария да помогне за справяне с проблема с косовските имигранти.

На срещата бе обсъдена също и вероятността да има наплив на имигранти от Украйна. За сега в Полша не се отбелязва да има имигранти, бягащи от Украйна. Директорът посъветва България да търси възможности за европейско финансиране за реинтегриране на имигрантите с български произход (такива фондове са съществували когато след падането на Берлинската стена, в Германия е имало демографска криза и са искали да привлекат сънародници от Русия и други страни).

Фабрис Лежери се ангажира да изпрати писмени отговори на четирите въпроса, които Ангел Джамбазки му представи:

 

 

 

 

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК