Ангел Найденов: Варна не е поискала помощ от нас

ЧАС ПИК

Ангел Найденов: Варна не е поискала помощ от нас

5624
на 21.06.2014
Ангел Найденов: Варна не е поискала помощ от нас
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов. Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие при наводнения да бъдат в готовност и на разположение и на практика още тогава са започнали действията на българските военнослужещи на територията и на трите области, които са най-засегнати от наводненията.

препоръчано

„Действията на екипите са започнали след обаждане на кмета на Велико Търново. И това е една много добра илюстрация на различията в начина и в отношенията, по които действаха различните кризисни центрове. Започнаха след като беше поискана намесата на наши военнослужещи от Националния военен университет за наводнения в районите на Килифарево, на Дебелец и по-късно през нощта в района на Асенова махала във Велико Търново. 16 човека бяха спасени от четири модула на Националния военен университет. Така и не постъпи искане за намеса във Варна от страна на Общинския кризисен център, ако изобщо е имало създаден такъв“, отбеляза министърът на отбраната. Той посочи, че във всяка една от общините би трябвало да има планове за защита при бедствия, които да включват план за действие в случаите на наводнения, земетресения и радиационна опасност.

„В един момент имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координацията, ясното насочване на ресурсите, които бяха на място, към районите, които се нуждаеха най-много от хора и техника в този момент. Липсваше яснота хората към кого трябва да се обърнат, когато имат нужда от помощ. В тези случаи тъкмо затова се намесва Общинският координационен център“, посочи Найденов и допълни: „Не се опитвам да оценявам скоростта и действията на структурите и ведомството, просто пояснявам как текат действията от страна на Въоръжените сили и Българската армия“, завърши Найденов.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК