Астрономи откриха звезда-„зомби“ в съзвездието Голямата мечка

Само в ПИК
Астрономи откриха звезда-„зомби“ в съзвездието Голямата мечка
Автор: ПИК
Дата
Дата
5569
Коментари
0
Астрономи откриха звезда-„зомби“ в съзвездието Голямата мечка

Астрономи са успели да открият крайно необичайна звезда в съзвездието Голямата мечка, която е успяла „да преживее“ два взрива на супернови, съобщава списание Nature.

Учените нарекли обекта звезда-„зомби“, като определят откритието си като една от най-големие космически загадки.

„Тази свръхнова нарушава всички правила, по които, както смятахме, живеят тези обекти. Това е една от най-големите космически загадки, които ми се е налагало да разгадавам за десетилетия наблюдения на взрив на звезди“, коментира Айейр Аркави от американския университет Калифорния в Санта Барбара.

Отбелязва се, че звездата-„зомби“ е успяла да преживее един пълноценен взрив на супернова, а за втори път е избухнала около 50 години след първия взрив.

Според учените, подобни взривове се смятат за „необратим“ процес, в резултат на който звездата прекъсва съществуването си или се превръща в друг тип космически обект след избухването.

Превод и редакция: ПИК

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Не ме правете на луд, аз да не падам за първи път от Марс!”
(Военен)