Вход
София
Времето в София 19 o C

Бай Ганьо срещу Зорба Гърка

Бай Ганьо срещу Зорба Гърка

на 04.02.2015
2982
23
Бай Ганьо срещу Зорба Гърка

Има една сцена в книгата на Казандзакис и във филма на Какоянис  „Зорба гъркът“, която най-ярко и точно символизира характера на съвременните гърци. Зорбас, изигран във филма от Антъни Куин,  е построил въжената линия и когато тя се срутва грандиозно, той произнася възторжено „Виждали ли сте по-хубава катастрофа?“ и…започва да танцува сиртаки. Онова сиртаки, което заля света и остави в милионите почитатели на Гърция трайното впечатление, че гърците са хора инициативни, предприемчиви, но с лек характер. Те не си посипват главата с пепел,когато се провали планът им, не плачат, че са нещастни и просто изливат своите емоции в един толкова индивидуален танц. След което ще родят друга идея…

Дори ми е неудобно да противопоставя на този образ нашия литературен герой, който фокусира най-характерните български черти-неостаряващият Бай Ганьо  на Алеко Константинов. Не остарява, а става все по-завистлив, все  по-отдалечен от Европата, все по-нещастен, все по-обвиняващ другите за собственото си дередже. Единствената радост, която му е останала, е да брои грешките на другите, с което обяснява и оправдава личната си несрета. Намира утеха в примирението пред по-силните и търпението към несправедливостта и алчността на властимащите. Неговата върховна цел е да оцелее чрез снишение и приспособяване, а не да победи чрез борба и саможертва.

Само с този ни национален характер мога да си обясня поразителния факт, че у нас победата на гръцката лява партия „Сириза „ , която се бори против  диктата на европейската и гръцката финансова олигархия, се посреща еднакво зле и от  традиционните леви и десни, и от богатите и от бедните българи. Посреща се с битовите  критерии  на  завистливия съсед, за когото е по-важно не той да е добре, а съседът  да е зле.

 Без да е било планирано, в едно  телевизионно предаване Стоянка Мутафова и Петко Бочаров, на обща възраст 188 години, дадоха обобщен израз на примитивното тълкуване на събитията в съседна Гърция. Стоянка Мутафова, пред чиято възраст и талант се прекланяме, каза, че гърците имали само едно „ОХИ“ в историята си и от там идвало самочувствието им. Петко май не чу за какво дума, не допускам да не е знаел. Стоянка обясни, че става дума за гръцкия отказ страната им да капитулира пред ултиматума на Италия в началото на Втората световна война. Оттогава, продължи актрисата, гърците си правят малки магазинчета, нищо голямо не са направили, но имали претенции. По едно време се появила една малка група интелектуалци около Мелина Меркури и това било всичко. Това е не само дълбоко несправедливо спрямо гърците, но и издава собствената ни неграмотност. Да не припомням, че Гърция е люлката на демокрацията. Или че гърците въстанаха против Турция половин век преди нас и извоюваха свободата си. Да припомням ли, че Гърция не само отказа ултиматума на Италия, но се противопостави и на Хитлер и оказа силна съпротива на германската окупация. В името на свободата гърците се противопоставиха и на гръцката военна хунта. Гръцката политическа история и гръцката политическа култура се ползват с всеобщо уважение в цял свят. Гърция има няколко нобелисти по литература, гръцките композитори са познати и по най-отдалечените кътчета на планетата. Има ли смисъл да продължавам?

По-лесно ми е да разбера такива трубадури на неолиберализма като Огнян Минчев /“Рекетът вече започна - Ципрас се скара на Брюксел заради Москва,“ „Сириза е пореден опит за идеологическа ескалация на пазарлъка с ЕС“./,Димитър Аврамов /“Гърция отказва да плаща сметката. Има ли кой в България“/,защото победата на новите леви в Гърция и настъплението на техните съмишленици в Испания, Италия, Португалия вещае края на неолиберализма. Оказа се, че по време на режима на икономии икономиката на Гърция се е свила с 25%, а безработицата сред младежите е надхвърлила 60 %. Мога да  разбера и такива русофоби като бившия ни посланик в Русия Илиян Василев /“Гърция получи своя Жан Виденов.“/, защото се опасяват от геополитическа преориентация на новото гръцко правителство към Русия. Мога да рпазбера дори и  своенравните  „нови леви“ като Валери Найденов /“Гръцката левица ще победи, за да се самоубие“./, защото те виждат в случилото се само доказателство колко лоша е пропорционалната система.

Разбираем е и скептицизма на някои обективни наблюдатели, които приемат победата на Сириза като Голямата Луда Гръцка, Авантюра. Но вулгарно и ксенофобско е отношението  към гърците като мързеливци, които само пият и ядат, танцуват сиртаки и искат Европа да им плаща масрафа. Това разбиране се настани у нас пред няколко години, когато гръцките фермери окупираха българско-гръцката граница. Българските медии негодуваха как така гръцките фермери си правят  скара, докато стачкуват, а не ядят евтин салам в кабините като българските шофьори. Тогава една българска телевизия призова децата в една рубрика вновоините дасъбират пари за обеднелите гърци. А едно от децата обвини гърците, че много пият и не работят. Това беше много удобно за управляващите, защото тогава министърът на финансите фамозният Дянков заяви, че до пет години България ще стигне Гърция по стандарт на живота. А  БВП на Гърция надхвърля този на България около 5 пъти. Такава дебела политическа лъжа не бях чувал от времето, когато Хрушчов обяви, че през 1980 г. комунизмът ще победи и надмине капитализма! Нима стотиците хиляди наши туристи в Гърция не са се възхищавали от чистите и прясно боядисани улици и къщи, от подредените магазини и ресторанти, от обслужването, от участиетона децата всемейния бизнес, от подредените ниви и градини, от чистите плажове? Това не се прави от мързеливи хора. Гърците обичат да се веселят, да танцуват, но нямат нужда като нас да се напият, за да скочат да танцуват. От десетилетия ходя в Гърция, не съм срещал пияни хора. А стачките и протестите са неотменна част от капитализма, те са фактор за развитието му. Както и солидарността не е приоритет на комунистите. Що се отнася до мързела, ще цитирам изчисленията на Ю.Борисов: „Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500. От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина.

Това, което не мога да разбера е, че политическите партии, особено традиционните, не си направят анализ на това, което стана в Гърция, защото става дума за тенденция, политическа и икономическа, която няма да подмине и България. Един от изводите от гръцките избори е, че традиционните партии си отиват, независимо дали са леви или десни. Дясната „Нова демокрация“ загуби фатално и сега предстоят вътрешни процеси на разпад. Могъщата някога лява ПАСОК се срина до седмо място и бе надмината дори от ортодоксалната Комунистическа партия. На преден план излизат радикалните партии — леви или десни. Освен възхода на Сириза, подем отбелязва неофашистката „Златна зора“ Причината за тези процеси е разпадът  и радикализирането на средната класа в резултат от кризата.  Така че, ако БСП иска да спре своясрив, тя трябва по подобие на СИРИЗА  да стане истинска лява артия и да напусне позициите на неолиберализма. Иначе и тя и другите партии от ПЕС ще изостанат от процесите в Европа, особено в нейната южна част.

Сподели:
Напиши коментар »
(23)
1
За разлика от тебе - ДС паркетния журналист , с големите командировъчни в Атина за връзка с левите гръцки другаре, бай Петко е бил офицер в корпуса във Гърция и Югославия и много повече познава гърците и сърбите ,защото покрай главата му са фучали куршуми и е диган в безброй бойни тревоги за акции срещу техните шумкари .
2
русофилистично влечуго пак иъзпълзя! Докога???
3
Mnogo nezavisim komentar i mnogo umen. Bravo Garelov
4
Тая червена подлога са я поканили в бившата барекова телевизия, заедно с бившата на Съсела (журналистката, дето потроши купища държавни пари без никаква полза) да водят предаване! ХА ХА ХА Представяте ли си какво плюене на правителството ще почне сега?
5
Гърците, ако бяха много готини, щяха да си намерят някой кривонос грък да изиграе Зорбас, а не да разчитат на чара на поамериканчен мексиканец (Антъни Куин)!!! Гарелов, кого си тръгнал да сравняваш, бееееееееее??? Пунт и пластика, както винаги!
6
Тоя червено-кафяв боклук, е агент доносник №1 за всички времена. Той най гнусния доносник, написал десетки хиляди доноси, срещу колеги, приятели дори и срещу рода си. Заради това гнусно мекотело, са ликвидирани стотици човешки съдби, и ще гние в Ада за винаги. Но по гнусни от него, ще е само телевизията, или редакцията, които ще му дадат трибуна, да продължи да върши пъкленото си дело. Ако съм горда, че съм от един род с Левски и Ботев, три пъти съм по омерзена, че майка България е допуснала да се пръкнат, такива вонящи изчадия на Сатаната...
7
До 1: Евала, бай Петко, да си бил офицер през Втората Световна Война, значи сега си най-малко на 95 години. Доста добре се справяш с IT-технологиите. Ти или си за рекордите на Гинес или, което е по-вероятно, си един долен лъжец, комплексар и безполов индивид.
8
Ама ти наистина си Пурко... ,,Бай ти Петко " наистина е на 95 години и се казва Петко Бочаров,но ти нали си Пурко,бързаш да пишеш преди да си чел.
9
garkoman!
10
Гарелов - първо научи историята, а после карай с кафанските приказки. Гърците били се освободили от Турция:)))). Да, ама не. Леко, ама много леко са подпомогнати от руснаците. Да чул нещо за руско-турската война от 1829 г. ? Да си чул за последиците от нея ?
11
Таман да си река, ето една честна и балансирана статия и не се удържа Гарелов да не се изока срещу неолиберализма, като за финал. Ама не схващам някак, как може, за дереджето до което се докарахме, да е виновен неолиберализма, като у нас никога не е имало такъв. Щото нашия комунистичеко-мутренския по генезис, с елементи от най-лошите ни национални черти, олигархически капитализъм, няма нищо общи с либерализма, бил той и нео. Това беше повод да се присетя пак що толкова ме дразни Гарелката. Щото е интелигентен човек с гузна съвест, който при все че достига до някаква степен на честност, докато анализира проблема, не назовава като неговата коренна причина злото, защото знае че му е служил, а започва да суче локуми за някакви външни влияния, като въпросни неолиберализъм и по този начин с нищо не помага, а напротив продължава да служи на същото зло, на което винаги е служил.
12
Не зная бай Ви Петко Бочаров офицер в какъв корпус е бил,но всички знаем ,че е бил от корпуса на Държавна сигурност.Всички сме виждали снимката как преведен под ъгъл 90 градуса чинопоклонно се ръкува с Т.Живков.Знаем също така,че по същото това време е заемал началнически постове,до които обикновенните българи даже неможеха и да си представят да се доберат.Например зам. шеф на БТА и не само.Не мога да разбера какъв наглец трябва да си след това да станеш най-отявления антикомунист.
13
Написаното е вярно. Комплексарите от форума може да не са съгласни, и да не искат, ноо ще трябва да му посвирят на дудука щото само това могат.
14
Всеки нормален човек знае, че гърците са хрантутниците на Европа. Само на Гарелов нещо не му изнася. Лъжеха, ядоха и пиха и когато дойде време да се плаща се хванаха за.....крайната левица Сириза да си спасява. Предстои да им гледаме сеира! А иначе великата Стоянка Мутафова разказа, че дъщеря й е била омъжена за грък, че е бил мързелив /изобщо гърците били по търговията/ и за да му върви бизнеса, понеже тъща му била известна, искал от нея по "втори начин" да му урежда на документите печатче - "пецатце". Това им е на гърците в кръвта - нещо по втория начин! Е сега ще ги видим дали наистина те са я измислили демокрацията!!!!
15
Другарю о.з. полковник от ДС Гарелкин,на колко ракии бяхте като написахте фейлетонът по-горе??
16
Поздравления, Гарелов за точния и задълбочен анализ. Гърците имат своя Зорбас, а ние - Бай Ганьо. Сравнението е убийствено. На малкия пръст на южните ни съседи не можем да се намажем. Това е истината.
17
Точно така е,бай Иване.Никога за повече от 25 години не съм видял пиян грък.Също не е вярно,че гърците били мързеливи-как се правят тези пътища,ами фериботите,които обслужват към 800 острова?! Ами инфраструктурата,екологичните плажове,храни,морски деликатеси,вили,чудесни къщи,исторически паметници...Ние сме завистливи и то ние сме мързеливи и то примирени мързеливи-чакаме наготово или от държавата,или от някой олигарх или мутра.А пък Стоянка Мутафова просто вече е мръднала,щом говори явни простотии,но защо журналистчето-някой си Светослав какъв беше там... с тъмната физиономия, остави на тия дъртаци да говорят небивалици? Така,че Гарелов е абсолютно прав!
18
Виждате ли я породата на мръсно червени бандити? Виждате ли я? Кръстил се един сополив мерзавец "Св.Димитър Солунски" ! Кръстил се е така, за да не може никой да възкликне, че е червен боклук. Вие си правете изводите. Само ще му напомня на офицера с неподходящия псевдоним, че Гърция години наред получаваше от САЩ 350 милиона долара за военните им бази в страната. Годишно! А кой им построи пътищата? Ами имигрантите, бе, как кой!
19
Мисля, че до някъде е прав и до някъде не е. Гърците не са стока той е ясно, ама ние два пъти повече!
20
Бравос на апологета на мързеливите гърци. За сметка на това те са хитри и владеят измамата до съвършенство. Но дойде време да си платят за обяда. Не може да не си плащат данъците за имотите десетки години и да реват за помощи от ЕС ,защото. били дали демокрацията на Света и всички са им длъжни до безкрайност. С фалшифицирани данни влезнаха в ЕС , а сега ще излезнат с обективни.
21
платената журналистика в действие сравнението е неуместногарелов колко ти платиха за статийката
22
В голяма степен Гарелов е прав. Българите са дефектно племе, щом си избират мутра да ги упралвява и го боготеорят. Овчедушието на българите е национална черта. Пълно е с малоумни идиоти като т.нар. Електра в тая скапана държава. Прост народ, слаба държава.
23
Да уточним: Въжената линия рухва, Зорба пие, яде и накрая със смях танцува сиртаки. И философства за нуждата от малко лудост. Колко е ларж, а? НО! - масрафа го плаща чужденеца. Да ви е познато?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 365
hot
най-четени новини в момента
сега
2011
четат ПИК
сега
четат тази новина
Защо хайверът е топ деликатес?
x