Вход
София
Времето в София 24 o C

БАН иска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети

БАН иска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети

на 13.02.2018
18105
6
БАН иска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети
Автор: ПИК
13.02.2018
6
18105

Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас. В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината. Българските пациенти трябва да са наясно, че не само няма ефект от хомеопатията, но тя може да доведе до тежки увреждания на здравето, заяви пред Дарик академик д-р Богдан Петрунов, един от водещите специалисти по имунология и алергология у нас. Той е един авторите на писмото, което ще бъде изпратено до здравното министерство, Министерския съвет и парламента.

Руската академия на науките обяви хомеопатията за менте

Руската академия на науките обяви хомеопатията за менте

Комисията по борба с лъженауката при президиума на...

на 06.02.2017

Методите на хомеопатията водят началото си от 18-ти век и не съответстват на съвременните знания в областта на химията и физиката, обясни академик Богдан Петрунов:

„Тя изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефектът, който чрез самовнушение всеки един би могъл да изпита, независимо от това какво лечение получава. Затова мисля, че е редно нашето общество и българските пациенти да бъдат наясно, защото не само че няма ефект от хомеопатията, но може и да доведе до тежки и трайни увреждания поради това, че хората не се лекуват, не се поставя диагноза съобразно съвременните знания в областта на медицината, лечението закъснява и може да се стигне до тежки и неприятни резултати“, посочи Петрунов.

Хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина в медицинските университети и според авторите на писмото това ѝ придава авторитетност. В същото време този метод на лечение създава само заблуда и временен комфорт у хората, твърди академик Петрунов.

„Не трябва да забравяме огромния финансов интерес, който имат фирмите, които се занимават с хомеопатия, в това няма никакво съмнение. Това са колосални средства, които се хвърлят в тази насока“, допълни той.

Учените от БАН посочват, че продуктите на хомеопатията трябва да бъдат поставени под същия контрол, както медицинските продукти - да преминават през сериозни проучвания и тогава да се пускат на пазара.

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
В цял свят се признават ползите от хомеопатията, но в България не. Отново ли се подчиняваме на руските учени?
2
ТЕ И НА ЛЪЧЕЗАР ФИЛИПОВ ЗАБРАНИХА ДА ГОВОРИ ...!? "НО ВСЕ ПАК ЗЕМЯТА СЕ ВЪРТИ"!
3
Поинтересувай се малко повече и тогава пиши. Жокер http://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Avstralijski-ucheni-Homeopatiiata-ne-lekuva_5787.html https://www.blitz.bg/zdrave/ruski-ucheni-obyavikha-khomeopatiyata-za-psevdonauka_news485739.html http://www.novini.london/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/220-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0 мисля, че ти стигаj= Не мога да разбера как има хора които зарязват два века от развитието на медицината и се връщат в 18 век когато е измислена хомеопатията. Чудя се защо само хомеопатията е добро от 18 век, защо не зарежете колите, телефоните, самолетите и всичко което ползвате ежедневно и да се върнете в 18 век.
4
Няма нищо лошо в хомеопатията, но това си е просто автосугестия или плацебо.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Няма ли кой да каже на ченгето Диагностика, че сугестията, автосугестията и вярата също лекуват? Но явно другарете- ченгета от е-БАН и разни институти не разрешават. Те са като чума и спасението от тях е само ИЗОЛАЦИЯ и МОЩНИ АНТИБИОТИЦИ. Нежната хомеопатия наистина е безсилна срещу това зло. 1. Академик д-р Богдан Петрунов, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, е започнал да работи като осведомител и секретен сътрудник през 1971 г. с псевдонимите "Николов" и "Диагностика". Той е от тези, за които комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежността му към органите след 10.11.1989 г.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

- Чух, че си скъсала с годеника си. - Да, отношението ми към него рязко се промени. - Ама си запазила годежния пръстен с диамантите! - Отношението ми към пръстена изобщо не се е променяло.

няма нови новини
Днес: 231
hot
най-четени новини в момента
сега
3039
четат ПИК
сега
четат тази новина
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Стотици изпращат оперната прима Христина Ангелакова (СНИМКИ + ВИДЕО)
x
СТРАХОТЕН ДЕН! Звездите се нареждат перфектно! Смелите имат шанс да променят живота си
x