Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир

Животът днес

Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир

7934
на 04.02.2014
Бежанци създадоха стена на благодарността в Лопушанския манастир
Автор:   ПИК

Сирийците са очаровани от българското гостоприемство

Последвайте ни в Google News Showcase

Лопушанският манастир вече има стена на  благодарността. Сирийската фамилия Ферхат посвети песен на  гостолюбието на българите, а текстът й е изписан на арабски на  стената в трапезарията, където всеки може да я види, разказа за 
БТА игуменът на светата обител Величкият епископ Сионий. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Автор на текста е 20-годишният Ферхат - поет,  композитор, музикант. Епископ Сионий показва стената на  благодарността, изчита текста на песента и после го превежда. 

"Когато в мълчание наблюдаваш лицето на Луната, разбираш защо  Бог я е създал. Когато във възхита наблюдаваш лицето на  Слънцето, разбираш защо Бог го е създал. Когато в единомислие се молиш с приятел, тогава разбираш, че бог е между Вас." 

Днес сирийската фамилия Ферхат вече не е в  манастира. След като получили документи от Агенцията за  бежанците, заминали в Германия при роднини. Оставили обаче  завинаги в сърцата си спомена от преживяното в Лопушна.

"Тръгнаха си от манастира с благодарност, любов и  признателност, разказва отец Сионий и допълва, че всички наоколо приели добре сирийските бежанци - заможни, възпитани и културни хора от Алепо. Празнували заедно настъпването на Новата година, гледали хвърлянето на кръста на Богоявление в Георги Дамяново, помагали през деня в манастира. Станали и свидетели на  откриването на чудотворната икона в храма.

"Сирийците от Алепо се поклониха пред чудотворната  икона преди да напуснат манастира, помолиха се за здраве и  по-щастлив живот, за мир и спокойствия в родината си", разказа  дядо Сионий. И отнесоха в своя път, далеч от родината си, красив спомен от България, българското гостоприемство и вярата на  българите, че чудесата стават винаги, когато сме добри, допълни  той.
А манастирът "Св. Йоан Предтеча" се радва в  последния месец на огромна посещаемост - прииждат хора, които  искат да се поклонят на чудотворната икона на Светата майка и  Младенеца. За първия месец на годината манастирът е посетен от  над 10 000 души, отбеляза епископ Сионий. А това е много  радващо, защото вярата на хората се възвръща и ни показва, че  повече от всякога, ние - българите, се нуждаем от вяра, от  добрини, посочи духовникът. 

После ни среща с 99-годишния дядо Добри - Светецът от  Байлово, както го знаят всички. Отново донесъл дарения - парични средства и хранителни продукти, които да се раздадат на бедни и социални слаби от Видинската епархия, посочва епископ Сионий. 

Преди десетина години дядо Добри дарява всичките си  имоти на църквата и започва всеки ден да ходи пеша до София,  където събира дарения за църкви и манастири. Днес живее в малка  пристройка на църквата в село Байлово - на броени метри от дома  на Елин Пелин. 

През 2005 година дарява събраните 10 000 лева за църквата "Св. Кирил и Методий" в село Байлово. Две години по-късно 25 000 лева са събрани за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През май 2009 година на дарителската сметка на храм-паметника "Св. Александър Невски" са преведени 35 700 лв. Срещу това стои името

Добре (Добри) Добрев от село Байлово, припомни епископ Сионий. Беловласият старец, навлязъл в своята 100-годишнина, засиява пред чудотворната икона в Лопушанския манастир и сякаш дарява всичко наоколо с безвремието на светостта. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК