Вход
София
Времето в София 25 o C

Безумие! Ядем домати от Македония, лук от Полша

Безумие! Ядем домати от Македония, лук от Полша

на 08.09.2017
8201
50
Безумие! Ядем домати от Македония, лук от Полша
Автор: "Ретро"
08.09.2017
50
8201

Лятото на 2017 г., краят на август – софийски пазар. Домати, розови, от Македония. Ябълки от Полша. Праскови и дини от Гърция. Зрял лук – огромни глави, почти мутанти от Полша. Да не пропуснем и картофите с фина бяла кожичка от Франция. За китайския чесън да не говорим. Няколко стръкчета магданоз, копър, джоджен и чубрица са наше производство. Даже и лютите чушлета са вносни. Къде са българските стоки.

Лятото отминава, ако досега не са се появили, това няма как и да стане. Навремето Нери Терзиева почти със сълзи на очи обяви: „Върнаха ни я. Земята. Най-после“. Така започна новинарската емисия в онази паметна вечер. Върнаха ни земята, но ние не се върнахме при нея. И нямаше как това да се случи след 40 години отчуждение. Ако може да се степенуват греховете на комунистите, то този е сред първите. Защото отучиха хората от любов към земята. Защото принизиха селския труд, внушиха, че е второстепенен, непрестижен. И затова сега, когато пътуваш из България, виждаш километри плодородна земя, обрасла с шубраци, тъжна, необработвана. А ние тъпчем вносните боклуци и завиждаме, когато минем покрай някое подредено селско дворче, в което се е изсипал рогът на изобилието.

 

Илиян Стойчев, София

Сподели:
Напиши коментар »
(50)
1
В тия държави, никога не е имало колхози от съветски тип. Тамошните комунисти, никога не са национализирали земята, и средствата за производство от селяните. Докато нашите червени боклуци, убиха по съветски модел дребния частник, за който сега реват. Още по времето на соца, с тая наша недалновидна политика, червените велможи убиха българското село, и това беше най голямото престъпление на комунистите ни, спрямо България..
2
консервените домати са с отвратително качество от кьде ги намират тези семена тьрг вериги ще се научат ли да не сключват договори с такива производители не му ли е вкусна продукцията довиждане защо никои не се изказва защо маслото удари 5 лева за 250 грама защо кис мляко отива кьм 1-15 лв за 400 грама ами 6 яица минаха 2 лева какво става нали има евросубсидии или те отиват за скьпи коли значи това субсидиране на ес не вьрши работа в бьлгария и се касае за огромна корупция ама нняма кои да я разчепка
3
За нас вносните плодове и зеленчуци са по-евтини. Не е вярно, че не са вкусни. И там, и тук получават субсидии за отглеждането им, но в онези държави ги използват по предназначение, а тукашните "стопани" ги използват за незнайно или знайно какво.
4
Защото махнаха софийското жителство и града се напълни с производители на домати,картофи,лук, чесън, дини и пр.
5
ЗАЩОТО СА ПО ВКУСНИ ОТ НАШИТЕ БОКЛУЦИ
6
Аууу! Ква трагедия! А като прибавим и факта, че бананите са от Еквадор - ужас! Едно време дядо ми гледаше 200 декара банани и манго в Балкана! Но дойде демокрацията и му взеха бананите и манготата!
7
НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПРОИЗВЕЖДА И ЦИГАНИНА ДА МУ ГО ОТКРАДНЕ. КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ СИ ЗАЩИТАВАТ ЕЛЕКТОРАТА,ХОРАТА ПО СЕЛАТА СА ДИГНАЛИ РЪЦЕ ОТ ЦИГАНСКАТА СГАН.ТАКА ЩЕ Е В ДЪРЖАВАТА НА БОКО СУДЖУКА И ЦЕЦО ЦЪРВУЛА !!!
8
А някой да си спомня Ликвидационните съвети дето ликвидираха селското стопансто
9
Първо вносните са по вкусни. По трайни са, По евтини. Но най важното - отгледани са под свиреп контрол. Никога не рискувам с нещо отгледано в България и набухано с тор от цялата менделеева тоблица!
10
Номер девет, много глупосри пишеш! Ти знаеш ли колко отрово съдържат испанските и гръцките плодове и зеленчуци? Аз съм жив тестер за тези неща, защото се изривам от химикалите в храните, които ям. От български домати , дини и пъпеши обаче нищо ми няма! Трябва да проучи човек какво купува, но повечето хора фи мързи и предпочитат да направят само две крачки до лварталния супер, а там знаем какви боклуци продават. Българските плодове и зеленчуци във Фантастико са ужасен боклук, като че ли само трето качество продукция избират! Но бабичките упорито ги купуват , вмесро да направят няколко крачки повече до пазара, където има прекрасни български плодове и зеленчуци.
11
Ако на някой му се ядат български плодове и зеленчуци да отиде на еко-био пазара на Картофка! Там направо от "производител" ще си купи компири от белчин за по 3лв. оката /два пъти по-вече от трамвайното билетче/, сиренье за по 15 лв бучката! Те за това е пълно с македонски, полски, китайски, египетски и даже и френски зарзавати на що годе поносими цени! Вероятно техните фермери не искат само за един сезон да си купят последни модели Скласи! А нашия сельо мисли, че гражданьете ручат доматите с колците! Бил тежък селския труд, сигурно на макето или на турчина не му тежи да бачка, но ние така си го караме от край време: принцина при нас е ПРЕЕБИ ДРУГИЯ, така се прави бизнес у нас и затова си имама гелосани к.пути, стъклени човечета, шишита и пр. смрадлива сган с претенции без покритие!
12
Поне от 15 години съм отказал да "избирам българското". Хайде патриотарите настрани. Ринала бабата оборски тор върху домата, той само дето не се цепи от нитрати и тя ще ми го продава за био ?! Я марш! Отказал съм да си давам парите за български боклуци.
13
В Македония, макетата, които работят на полето са албанците! Това са сведение! А в структурата на стокооборота ни с Македония с.стопанската продукция е 2-3%, другото е електрическа енергия и индустриални стоки/малко/!Вих бюлетина на НСИ!
14
Много точен коментар от червения дядо Проблема е че Червените глупаци не могат да го РAЗБерат
15
Не знам какво да кажа.Този господин говори, че едва ли не комунизма ликвидирал селското стопанство.Драги господине, далеч съм от мисълта, че българина се отчужди от земята си.Да, така е, но за 45 години България от типично аграрна се превърна в промишлено-аграрна такава.С типичен профил на средноевропейска държава.А именно-15 процента от населението бе заето в тази стопанска сфера.Стенденция за намаление.Но аз не помня изброените от вас селскостопански стоки да не са били произведени от нашето селско стопанство.И не само това, ами то осигуряваше суровина за свързаните леки промишлености, които изнасяха.И то много.Другаде е кучето, приятелю.Основната-в размера на субсидиите за нас и западноевропейците.А Полша е най-големия хрантутник на ЕС.Политика,приятелю,политика.Иначе върнаха земята на моите родители.10 декара там,3 оттатък, 2-през хълма.Около 30.Е, ако с тази земя, разпокъсана на малки парцели можеше да се съревноваваме с останалите страни,сполай ти.А социализма, колкото и да го псуваме, комасира земята, вкара наука и технологии и една изключително огромно постижение-успя да осигури 28 процента от обработваемата земя да е поливна.2-ро място в Европа към края на 70-те.Но, идеала на демократа-дядото с ралото ала Мърквичка.Кански труд и никакви опити за мисъл.Защото простия народ по-лесно се управлява.
16
След коментара на 11 и 14, няма какво да се добави! Другото е плява. Натрупана от тридесет години в черепни кутии със полирани мозъци.
17
Моля,за извинение! техническа грешка.Да се чете номер 11 и 15.
18
питайте тези, които взимат субсидии.......
19
ТАМ ИМА БЪЛГАРСКО . БРАТ СИГАН Е ОКУПИРАЛ СЕРГИИТЕ И МОЩНО СЕ ЛЪЖЕ И КРАДЕ ОТ КУПУВАЧА .ГАДНА СТОКА ...... УДАР В КАНТАРА ...... И НАМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ
20
ДО 15 ннн Вие сигурно сте стояли на бюро и сте смятали колко на село колко в града и бой по селяните и марш в града да стават граждани Защо в Гърция селата не са обезлюдени а се радват на свободния селски живот Нима техните селяни са бедни а пък ние им аргатуваме Защото там не е минал червения ботуш на гладните ушанки и Българските подлоги
21
Стояне, пиле шарено, явно си много млад и много промит, та говориш тези глупости.Селата в България, Стоянчо, започнаха да се обезлюдяват след 10 ноември 1989г.Дотогава по селата имаше основни училища, пощи, здравни служби.И най-важното-хора.Млади,стари и още по-стари.Капиш?
22
skok na tcenite 13 Септември 2017, 10:56 Захванат ли се АЛЧНИТЕ КОМУНЕТА с НЕЩО-ни чака ужас! Понеже другарете налапаа всичката земя и евро фондове и сега требва да си пласират произведенето НАСИЛА И ГАРАНТИРАНО, ще им дадат КВОТИ и ЦЕНИТЕ ДРАСТИЧНО ЩЕ СКОЧАТ. Защото на тая АЛ!ЧНА ПАПЛАЧ и требват МНОГО ПАРИ- да си издържа имотите по Швейцария и да плаща многохилядните такси на децата си по Американски университети, да си плаща на прислугата и охранените орангутани, които ги возят и пазят, да си купуват роклички и чантички за по 5-10 000 лв. Без КОНКУРЕНЦИЯ-няма снижаване на цените. А ще има И ДЕФИЦИТ! Щом се гарантира някакъв % български храни- напр 50%, и калпавите комунета НЕ СА УСПЕЛИ ДА ПРОИЗВЕДАТ ДОСТАТЪЧНО, това значи, че и външните доставчици няма как да внсат нужното, ще възникне дефицит, ще се вдигнат цените на малкото, което се предлага и ще започне спиралата от 1990 и 1996. Идиоти-професори, които загробиха България през 1996, но се радват на титили и големи заплати сега, имат ОПИТ в РУИНИРАНЕТО на страната. А и за изминалия период са успели да ОБУЧАТ, вкл. по държавна ПОРЪЧКА, много последователи , киото ще участват в новата далавера на БСПто. ВМЕСТО ДА СЕ ЗАБРАНИ, на ТАЯ ПРОКЛЕТА ПАРТИЯ СЕ ДАВАТ ПРАВА и ПОСТОВЕ да изпие кръвта на народа! НАРОДЕЕЕЕЕЕ, СЪБУДИ СЕ! ОСЪЗНАЙ СЕ! СПРИ ТАЯ САРАНЧА!!! Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/korneliya-ninova-progovori-sled-intsidenta_news543183.html
23
Не е въпроса в задграничните домати и лук. Лошото е , че се тъпчем ежеминутно с натурална нашенска банкянската гербова простащина.
24
wellbutrin viagra soft sildalis
25
proscar prozac seroquel 150 zoloft generic brand
26
buy colchicine buy fluoxetine fluoxetine 20 mg
27
order lisinopril online 40mg fluoxetine our site
28
sildalis tadalis sx cephalexin
29
buy advair albuterol kamagra anafranil
30
Българина е мързелив ! На това го научи псевдодемокрацията.Яжте ми уя тъпаци !
31
effexor 75 Doxycycline 100 Mg
32
buy Doxycycline
33
До ннн Господине явно си стар и оглупял та не си разбрал че до 1989 селяните не им давахте гражданство и щат не щат си стояха на село Само някой с връзки се ореждаше да си купи панелка в крайните квартали След 89 комунистическия контрол падна и всички млади избягаха от робския труд в селските ТКЗС Не обвинявай демокрацията с вашето некадърно управление И виж примера с Гърция и техните села Или ти не си ходел
34
Българските фермери получават В ПЪТИ по-малки субсидии от западноевропейци, гърци- в овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство./при зърното разликата е по-малка / Освен това западняците дават на своите цял куп скрити привилегии. От Тук идва проблема, но политическите върхушки мълчат
35
Номер 33 много си ТЪП.
36
"Бойко Борисов в последните месеци отбеляза значими успехи на международната арена и укрепи авторитета на България като сериозен европейски играч." Първият "значим успех на международната арена" е дипломатическата совалка на пазача на бай Миле Анкара-Берлин. Резултатите на дипломата Борисов са налице. Меркел и Ердоган не искат да се видят. ЕС спира да обсъжда влизането на Турция в Съюза. Вторият "значителен резултат" е посещението на Макрон и снимките му с Питека от Банкя в Евксиноград. Извън снимките всичко беше един голям срам за България, особено когато нашия макак започна до говори на френски и посрещна Макрон с "Тука сички парле ву франсе". Пиша и последното изречение ме накара да затворя очи от срам. Вие не се ли срамувате от тази Лоена топка? Колкото до отвличанията, те не са удар срещу цървула от Банкя. Той е от същата черга. Четете книгата на Антон Тодоров "Шайка" и ще видите, че между него в по ранните му години и днешните "Нагли" разлика няма.
37
This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0 XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection. Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types! You read this - it means it works! ;) Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.
38
survival rates http://abcinform.org/msurvival-rates - Mesothelioma survival rates Survival rates - abcinform.org/msurvival-rates
39
structured settlements annuities http://abcinform.org/str-sett-com/ - Structured settlement annuity companies Structured settlements annuities - abcinform.org/str-sett-com/
40
research paper http://writepapersonline.org/ - Write my research paper for me ?writing paper - writepapersonline.org
41
writing research paper http://writepapersonline.org/writing-research-paper.html - writing research paper writing paper with picture - writepapersonline.org/writing-paper-with-picture.html
42
dissertation case study http://writepapersonline.org/dissertation-case-study.html - dissertation case study dissertation case study - writepapersonline.org/dissertation-case-study.html
43
Write my research paper for me
44
Write my research paper for me
45
Мы ценим ваше время и делим с вами общие цели. Ваши продажи для нас главный приоритет. прогон сайта логин скайпа SEO2000 оращайтесь договримся есть примеры работ логин скайпа SEO2000
46
теплое норвежское термобелье nord city nordcity.xyz http://nordcity.xyz
47
Exchange ideas and find inspiration on thinkingmeme.org interior decor and design tips, home organization ideas, decorating on a budget, decor trends, and more... See more ideas about living room - http://thinkingmeme.org
48
Так к чему снится ежик женщине, как толкуют сонники это сновидение? bengalwood.ru Глядя на игольчатую спинку ежа, трудно представить его мягкое... Всё самое интересное - http://bengalwood.ru
49
заказать продвижение сайта магазин логин в скайпе SEO PRO1
50
Продать неликвиды рти http://ckpiz.info/page/prodat-nelikvidi-rti/ .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.

няма нови новини
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
сега
2149
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК! Борисов в Загреб: Западните Балкани са нашите Балкани, нашата Европа! (ВИДЕО)
x
В модната индустрия все още доминират мъжете
x