БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите

Само в ПИК
БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите
Автор: ПИК
Дата
Дата
8334
Коментари
9
БЕЗ МАЙТАП! Бизнесът отчете голям скок на заплатите

Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения - с 32,4%. Това показва анализ на състоянието на българските предприятия, направен от Българската стопанска камара (БСК). 

Спрямо 2008 г. ръстът на минималната заплата е над 100%, а предвидената за 2018 г. МРЗ от 510 лв. е 132% по-висока от минималната заплата през 2008 г., отчитат работодателите. 

С 5% намалява броят на заетите в нефинансови предприятия. В големите предприятия намалява с 6%, в средните - с 16%, в малките - с 10%, а в микропредприятията се отчита ръст на заетите с 10%. Това показва анализът на БСК в сектор заетост и заплащане на труда (2008-2015 г.). 

 

За този период - 2008-2015 г. разходите на работодателите за труд на едно лице се увеличават с 56%. В частния сектор увеличението на разходите за работници е с 64%, а в обществения - с 41%. 

От икономическата карта на България са "изчезнали" 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия (основно в преработващата промишленост, строителството и търговията). 

Периодът за сриването на тези предприятия е 2008-2015 г. 

С 22% повече са данъчно задължените лица (ДЗЛ) в периода между 2008-2015 г. Най-бързо се увеличават данъчно задължените лица в секторите "Държавно управление", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", "Хуманно здравеопазване и социална работа" и "Транспорт". С 25% се увеличава броят на микропредприятията. Те са предимно в Югозападния регион и са в секторите "Търговия", "Селско и горско стопанство" и "Професионални дейности".

Приходите на предприятията нарастват с 20,9%, в т.ч. и нетните приходи - с 16,3%, отчитат от БСК. Разходите се увеличават с 18,5%. Това отчитат основните финансови показатели на предприятията в периода 2012-2016 г. 

Според анализа, счетоводната загуба намалява с 19,7%, а данъчната загуба - с 23,3%. 

В същото време броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна загуба, се увеличават с 3,5%.

 Счетоводната печалба нараства с 35,9%. Данъчната печалба се увеличава с 34,4% - колкото е и увеличаването на полагащия се корпоративен данък. Секторите, които формират най-голям дял (54%) от общия размер на отчетената счетоводна печалба са "Преработваща промишленост", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Финансови и застрахователни дейности".

Увеличава се броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна печалба. Най-бързо това става в секторите "Култура, спорт и развлечения", "Хуманно здравеопазване и социална работа", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", "Административни и спомагателни дейности". 

През 2016 г. общият среден размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице намалява през 2016 г. в сравнение с предходната 2015 г. Средният размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице нараства предимно в секторите като "Финансови и застрахователни дейности" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива". Това са секторите, в които по административен ред са осигурени възможности за реализиране на допълнителни доходи по непазарен път.

Напиши коментар »
(9)
1
Кого заблуждава ояденият хитрец Божидар Нанев? Средната заплата, простичко казано, се изчислява като например заплатата от 2000 лева се събере със заплата от 400 лева и общата сума се раздели на две. Но това, че тя се е повишила с еди колко си процента, не успокоява работещия беден с 400-500 лева заплата, който с нея едва ще си плати само разходите за парно и ток. А след това ще живее на...фотосинтеза.
2
Тия вече ни взеха за канарчета! НЕГОДНИЦИ!
3
Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.Разни шмекерчета,които платените журналя, наричат бизнесмени,откровено крадът от държавата и плащат на бедните работници,като на крепостни.А уж частния бизнес се захранва от неизплатени заплати и осигуровки.Но май Мургина я оправдаха с милионите спестено ддс на определени приятелчета и т.н
4
Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.Разни шмекерчета,които платените журналя, наричат бизнесмени,откровено крадът от държавата и плащат на бедните работници,като на крепостни.А уж частния бизнес се захранва от неизплатени заплати и осигуровки.Но май Мургина я оправдаха с милионите спестено ддс на определени приятелчета и т.н
5
A инфлацията как е отчетена.... за храна, лекарства и за сметки... ОСНОВНИТЕ РАЗХОДИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА...
6
Средната заплата, се смята по един и същи начин по цял свят....ТЯ СИ Е ТОЛКОВА .....А С 500 ЛВ В ПРОВАНСА НЕ Е НА фотосинтеза .....РАБОТИ ПОВЕЧЕ,ТОВА Е......и не ХЛЕНЧИ
7
ДО Заплатата в Бг е като през 20 ти век.Няма никакъв скок.........ТОЯ Е ЛУД,КОГО ЛЪЖЕШ КРЕТЕН С КЪСА ПАМЕТ
8
Увеличението на заплатите трябва да го усети наемникът, а не бизнеса. Ако питате бизнеса, и 100 лева работна заплата е много. У нас няма бизнес, а само постоянно и непрекъснато крадене. Покупателната стойност на лева е спаднала поне с 20 на сто през последните три години.
9
вие прескочихте НАЙ-ВАЖНОТО: "От икономическата карта на България са "изчезнали" 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия (основно в преработващата промишленост, строителството и търговията)." !!! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!! ...НИКАКВО РЕАЛНО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ САМОХВАЛЯТ !!...и да не ми действат сас средни заплати , а само с реалните!!...колко народ получава минимална заплата, колко - средна. колко - максимала !!!...всичко друго е хвърляне на пясък в очите!!! ....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

“Майорът никога не бяга, защото в мирно време бягащият майор предизвиква смях,
а във военно – паника…”
(Военен)