Бившият служител на НСО Николай Марков: Президентът е следен и подслушван в момента

ЧАС ПИК

Бившият служител на НСО Николай Марков: Президентът е следен и подслушван в момента

50713
на 01.05.2013
Бившият служител на НСО Николай Марков: Президентът е следен и подслушван в момента

От сарая на Доган се изнасяха флашки с копирана информация

Последвайте ни в Google News Showcase

Николай Марков е завършил Висше военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. Работи в НСО от 1993 г. до лятото на 2007-ма, когато е уволнен, след като написва доклад до президента за безобразия в службата. Има черен пояс по карате. Бил е в екипа за охрана на президента Желев, президента Първанов и на политици от различни парии. Бил е в охраната на гостуващи чужди държавници и други гости.

препоръчано

ПИК потърси о.р. подп. Марков за коментар на СРС-гейт и последствията от него.

 - Г-н Марков, очаквахте ли, че прокуратурата ще повдигне обвинение на Цветан Цветанов във връзка с незаконните подслушвания?

 - Да. Очаквам прокуратурата да повдигне обвинение и на Бойко Борисов. Този, който познава Цветанов, знае, че той не е човек, който взима самостоятелни решения. При всички случаи на него му е било разпоредено да прави това, което е вършил, от Бойко Борисов.

 - Как си обяснявате колебливите действия на Цветанов, който първоначално заяви, че няма да се отказва от имунитета си, но днес изрази готовност да го направи?

 - Добри адвокати са го посъветвали какво да направи. Това не е негово лично или политическо решение. Той в момента стъпва по вода и ако не спазва строго това, което му диктуват хора, които са посветени в правото, независимо дали това се негови лични приятели адвокати или прокурори, той още на първата стъпка ще потъне.

- Защо Бойко Борисов не оттегли Цветанов от листите на ГЕРБ, след постоянните скандали около него?

- Това са политически решения на самата партия. Що се отнася до действията на прокуратурата, тя просто изчаква датата 12 май, защото ако обвиненията бъдат повдигнати по-рано, щеше да излезе, че тя преследва политици.

- Допуснаха ли грешки служителите на НСО като позволиха Бойко Борисов да бъде подслушан в къщата му по време на среща с Мирослав Найденов и Николай Кокинов?

- В НСО като се започне от президента, ръководството на НСО и законодателството – всички са грешни за това, което се случи. Що се отнася до конкретния случай, аз мисля, че НСО има дълбока вина, но тя е свързана и с поведението на бившия министър-председател.

- Къде сгрешиха служителите на НСО?

- Фактът, че са допуснали до Борисов хора, които не са били проверявани основно със скенер, метална рамка или със съответните техники, които позволяват пълен контрол. Средствата за записване се хващат с елементарна техника, с която НСО разполага. Абсолютно недопустимо е влизането при бившия министър председател на каквито и да било хора, дори и най-близките, без предварителна проверка. Имайки предвид, че Борисов сам си кара джиповете, което е абсолютно забранено, в работата в НСО се получава колизия, при която службата започва да се съобразява с всичко, което им казва той и нарушава собствените си правила за охрана, които би трябвало да не се променят от настроените на когото и да било. И се получава така, че Бойко казва на охранителите си - този ще влезе при мен така, онзи еди как си, третия го докарайте... и НСО спира да изпълнява служебните си задължения, защото самият охраняван ги нарушава.

 - Редно ли е бившият вътрешен министър да се движи с по-многобройна охрана, отколкото служебния премиер Марин Райков?

- Въпросът за охраната на Цветанов е взет на засекретено заседание на Министерския съвет, на който председател по това време е бил Борисов. Той и Цветанов сами си вземаха решения какво да правят с държавата.

 - Имате ли данни, освен подслушване на политици да е имало и проследяване?

 - Да. Осъществявано е следене на политици с GPS-и, със снимкови материали, със звукови файлове и по всякакви други способи. Подслушването е елементарен похват и в момента с него се опитват да се прикриват всички останали незаконни действия.

 - Какви данни имате вие за следени политици?

 - Аз бях казал всичко, което знам, пред комисията от Народното събрание, но тогава тези данни бяха подценени и прокуратурата не предприе никакви действия. Сега с подслушването прокуратурата само се докосва до този проблем. Не е било извършвано само подслушвано. Било е осъществявано и тотално следене на политици.

 - Кои политици са били следени?

 - Казах пред комисията, че обект на следене е бил Ахмед Доган. Сега се разбира защо той е бил следен – защото щял да убива Бойко Борисов. Защо трябваше да се чака толкова време, за да се поставят тези въпроси, след като аз свидетелствах пред комисията от Народното събрание още преди няколко години. Другият важен момент е, че НСО ползва СДОТО за извършване на технически прегледи на техните обекти.

- Да не искате да кажете, че звеното за подслушване може необезпокоявано да постави бръмбари в домовете на най-високопоставените мъже и жени в държавата?

- НСО ползва СДОТО за техническа проверка на жилищата и на всички останали помещения, в които се охраняват ВИП-ове. Там е връзката между НСО и този скандал. Самият факт, че навсякъде където има НСО влизат служители на СДОТО, е очевиден. И вече дали служителите на СДОТО монтират бръмбари или ги демонтират, е друга тема, която тепърва ще се разисква.

 - Имате ли данни за други политици, освен Доган, които са били следени?

 - Пред комисията в Народното събрание заявих, че от там, където той живее, се изнася информация, която преди това е била копирана на флашки и отива някъде. Казах на депутатите, че прокуратурата трябва да разследва тези факти, но нищо не последва.

 - Въпросната информация от Боянския сарай при Бойко Борисов ли е отивала или в друга посока?

 - Ако ти живееш с мисълта, че Доган ще те убие, както декларира Борисов Борисов от трибуната на Народното събрание, няма ли да го следиш, при положение, че огромен брой служители от НСО са вътре при Доган? Доган е бил под тотален контрол - така, както в момента е президентът.

 - Казвате нещо стряскащо – че президентът Плевнелиев в момента е следен. Така ли е?

- Президентът отдавна е под контрол. За него също има информация, която е събрана както и за други хора, които са попадали на ключови длъжности. Но за президента няма две мнения. Тепърва предстои развитието на тази тема, защото сега не е удобна.

- Кога очаквате да се отвори и тази кутия на Пандора?

 - След изборите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК