БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Бизнесмени към министри: Вместо да търсите чужди инвеститори, върнете младите хора

Само в ПИК
Бизнесмени към министри: Вместо да търсите чужди инвеститори, върнете младите хора
Автор: ПИК
Дата
Дата
4564
Коментари
2
Бизнесмени към министри: Вместо да търсите чужди инвеститори, върнете младите хора

България се радва на млади и можещи хора, но те живеят извън страната - вместо да търсите чужди инвеститори, по-добре създайте такива условия, че те да се върнат в България.

Това посочиха представители на Американската търговска камара на редовна среща с членове на Министерския съвет. Младите българи, живеещи и работещи в чужбина, не искат само по-добри доходи, те искат по-добра околна среда и пътища, както и по-добра работа на администрацията и на съда. Те не искат едно нещо, те искат всичко, каза в отговор вицепремиерът Томислав Дончев. Банкерът Левон Хампарцумян попита министрите - участници в срещата, дали ще има електронни чипове в личните карти.

По думите му, ако те не се въведат в документа за самоличност, това ще е ретроградно решение, което ни връща в 20-ти век. Всичко, свързано с електронното управление, не е зависи от пари, средства има, но е нужно добро, синхронизирано управление на тази процес. Няма окончателно решение за въвеждането на електронен чип в личните карти, дебатите продължават. Ако решим проблема с чипа в личните карти, това не означава, че сме решили въпроса с чипа в главите на хората, заяви Дончев.

През следващите месеци започват процедурите за електронното здравеопазване, пътната карта вече одобрена, допълни министърът на здравеопазването Петър Москов. Стабилизирахме финансовите параметри на здравната система - на НЗОК и на държавните фондове, които се грижат за сектора, посочи министърът. В момента се променя инфраструктурата на услугите и независимо от съпротивата, това ще се случи. Ние ще плащаме за резултат и за качество, заяви министърът. До края на тази година всичко, записано в пътната карта за електронно здравеопазване, ще бъде изпълнено, каза Петър Москов.

Проблемите от здравеопазването са ключови в решаването на основния въпрос - демографската криза, допълни той. Добрата новина е, че Народното събрание прие законопроекта на правителството за съдебната власт, каза Екатерина Захариева - министър на правосъдието. Промените в търговския закон са на етап на обществено обсъждане, там са производството за оздравяване на фирмите и на процедурите за несъстоятелност, каза тя и помоли членовете на Американската търговска камара да споделят своите коментари и позиции. Най-важното обаче е да направим така, че качествените магистрати да остават в съдебната система и да имат възможност за растеж, подчерта Захариева.

Бавната администрация наистина е основен проблем за работата на бизнеса, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, запитан кога бюрокрацията ще пречи на деловите среди. С проблема се борим бавно - крачка по крачка, но имаме мерки за намаляване на административната тежест, добави той. България се нуждае от още десет хиляди специалисти във високите технологии, но в света не достигат общо един милион специалисти и този проблем не е само наш, посочи Лукарски, запитан дали държавата ще отпусне повече т. нар. Сини карти, както са известни работните визи за специалисти, които не са граждани на ЕС. Процедурата за даването на визи за търсени експерти трябва да се ускори, заяви министърът.

Напиши коментар »
(2)
1
Кка ще върнат младите хора в България,какво ще им предложат,каква работа,какви фирми има реално ,какво производство има,какви пазари има,защо заблуждавате малките деца,знаете реалното положение тук,въртим се в един омагьосан кръг и няма излизане,заблуди,корупция,наш твой човек,нагласени конкурси,хора без опит стаж и образование на ключови длъжности,какво ще правят младите хора при тази обстановка,кой ще отговори от Министрите?????????
2
Късно е вече за връщане на които и да било.Геноцида продължава с пълна пара.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...