Бизнесът и синдикатите готвят мощен протест срещу поскъпналия ток

ЧАС ПИК

Бизнесът и синдикатите готвят мощен протест срещу поскъпналия ток

5766
на 03.08.2015
Бизнесът и синдикатите готвят мощен протест срещу поскъпналия ток
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бизнесът и синдикатите готвят нов протест срещу по-скъпия ток през септември. Четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа" се обединиха около общи искания след решението на КЕВР за увеличаване на тока за промишлеността от 1 август 2015 година. Сред тях са оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, преразглеждане на решението на регулатора за новия ценови период, налагане на мораториум за присъединяване на всякакви производители на електроенергия, които продават електроенергия по преференциални цени, преразглеждане на последния закон в енергетиката, който според тях създава условия за следващото неконтролирано производство на енергия от оборски тор, създаване на пътна карта за реформи с краткосрочни и средносрочни мерки, които да позволят България да влезе в средата на класацията на ЕС по отношение добавка "задължение към обществото".

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Исканията и мерките, които ще предприемат, за да ги осъществят, бизнесът и синдикатите представиха на обща пресконференция пред журналисти. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев предупреди, че в следващите месеци новите цени на тока ще доведат до спад в доходите, загуба на работни места и покачване на цените на продуктите. Той обяви, че ако исканията им не бъдат чути, през септември ще бъде организиран нов многохиляден протест на заетите в промишлеността.

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците (КРИБ) в България Кирил Домусчиев също бе категоричен, че нови протести ще има и то, докато не спрат злоупотребите и не бъдат постигнати пазарни принципи и правила в българската енергетика. По думите му, работата на работодателите е да създават работни места, не да протестират, но при така създалата се ситуация, те нямат избор, защото в противен случай ще изчезнат от картата на българската икономика. Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров заяви, че проблемът не е дали добавката „задължение за обществото” е била или не е била висока за населението, за домакинствата или за бизнеса, а защо въобще има добавка. Той обърна внимание на това, че никой не се е произнесъл дали тя е правомерна, но независимо от това три години подред българите плащат огромни пари. По думите на Димитров в този регулаторен период, който бе приет за следващата година стоят 1 милиард и 50 милиона лева, които ще платим до юни 2016 година към двете американски централи, при положение, че и НЕК и КЕВР казват, че енергийният ни пазар не се нуждае от това производство. Васил Велев обяви още, че работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката, защото в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят в енергийния сектор у нас. Жалби ще бъдат пуснати до Комисията за защита на конкуренцията и до дирекция "Конкурентоспособнст" в Европейската комисия. Кирил Домусчиев се закани от своя страна през септември да внесе жалби до Сотир Цацаров и за хората, които през годините са се подписвали под неизгодни за българската енергетика договори. Той бе категоричен, че след месец за размисъл и подготовка протестът на промишлеността през септември ще бъде много-мощен и силен от досегашните.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК