Благовест Сендов пред ПИК: Синът ми ходи на протестите, каза, че съм бил глупак

ЧАС ПИК

Благовест Сендов пред ПИК: Синът ми ходи на протестите, каза, че съм бил глупак

85519
на 28.11.2013
Благовест Сендов пред ПИК: Синът ми ходи на протестите, каза, че съм бил глупак

Оказа се, че най-близките ми приятели са доносничели за мен в ДС

Академик Благовест Сендов е на 81 години, бивш председател на Народното събрание по времето на Жан Виденов. Намираме го в четвъртък в парламента. Присъства на тържество по повод 125 години от кончината на Екзарх Антим I – председател на първия български парламент.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Разговаряме за горещата политическа обстановка у нас.

- Г-н Сендов, била ли е някога политическата обстановка у нас по-сложна?

- Винаги сегашните проблеми са най-важни. Аз смятам, че обществото боледува много сериозно. А знаете, че лечението на болестите, като се застуди, става все по-трудно. Какво пречи? Че тези, които са против, не знаят и не предлагат точно какво искат. Те искат неща, които не са функционални.

- Те искат избори.

- Да, и защо? Те трябва да кажат – избори, но и какво друго освен избори.

- Велико Народно събрание трябва ли да има?

- Ами да кажат – искаме ВНС. И да кажат какво трябва да направи това ВНС.

- Те са обикновени хора, не може да искаме от тях да кажат в конкретика какво да се прави.

- Да де, ама като са млади, трябва да си знаят мястото. Защото Кенеди навремето беше казал – младите хора не трябва да питат – какво Америка направи за мене, а най-напред да си отговорят на въпроса – какво аз направих за Америка.

- Правителството на Орешарски как се справя до момента?

- Аз не съм човекът, който ще каже това. Но му искат оставка – защо? Защото направил някаква кадрова грешка. Ами, казаха, че не е правилно и го отмениха. Т.е. положението е - аз съм направил грешка, а жена ми още ми дудне на главата за нея.

- В политиката грешките трудно се прощават, то не е като в обикновения живот.

- Съгласен съм, но те се поправиха. Лошото е, че се правят още грешки и те се натрупват. Аз не мога да кажа, че хората, които възразяват, не са прави. Обаче като възразяваш, няма да затваряш университета, а ще предложиш какво да се направи.

- Вие бил ли сте член на БСП?

- Никога не съм бил, защото не съм можел да бъда – защото съм буржоазно копеле.

- Тоест и на БКП не сте бил член.

- Никога не съм бил!

- Защо тогава се свързахте с тази партия?

- Защото съм живял, когато тази партия е управлявала и съм имал един пълноценен живот и съм работил за България. И веднага след 10 ноември 1989 г. аз имах предложение да стана кандидат за депутат от СДС във ВНС.

- Обаче не отидохте при тях...

- Мислих по въпроса и разбрах, че тези хора няма да бъдат за дълго. Защото те бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция. Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов.

- Желю Желев явно е бил по-удобният човек.

- Не по-удобният, а удобният! Така смятаха, но след това стана неудобен. Защо СДС се разпадна? Къде са сега земеделци, социалдемократи... Всичко е вънка! Защото в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция. И сега тези момчета и момичета, които протестират, викат „червени боклуци“. Това е неправилна формулировка, защото по времето на комунизма имаше хора, които вярваха, че правят добро за България. Имаше обаче и доносници. Аз след 10 ноември разбрах, че най-близките ми приятели са ме следяли и са докладвали за мен. Иначе тези младежи сега ги съжалявам, защото ги лъжат. Вярвам, че те са абсолютно чисти. Моят син, аз имам син на 30 години – той ходи на всичките протести.

- И какво му казвате – че е заблуден?

- Не, казвам му, ходиш – ходиш. А той вика – всички политици са крадци и трябва да си ходят. Аз му казвам, че съм бил в политиката и не съм откраднал нито един лев. А той ми вика – ти си бил глупак, затова.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПИК TV! Нежното острие на Слави притисна Асен Василев, нарече го шмекер и цар на финансовите машинации (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПИК TV! Нежното острие на Слави притисна Асен Василев, нарече го шмекер и цар на финансовите машинации (ВИДЕО)
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК