БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка

Само в ПИК
Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка
Дата
Дата
13030
Коментари
4
Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка

Секретарят на общината в Куманово Валентина Алексовска е родена на 16 май 1967 г. Тя се занимава с цялата организация на работата на общинската администрация. Тя е съратник на основния опозиционен лидер на страната Зоран Заев като човек във властта на втората по големина община в Македония. Алексовска не желае да бъде в политическото ръководство на Социалдемократическия съюз, предпочита да остане негов редови член. Но работи с цялата си енергия за него. 

Валентина Алексовска е магистър по икономика, ревизор. 10 г. е била финансов директор на голяма частна компания в Македония. От 3 г. е секретар на общината в Куманово. 

Потърсихме Алексовска след посещението на Заев в България да разкрие истината за началото на кризата в Македония. И какво ще бъде бъдещето на нашата западна съседка.

Интервю на Албена Борисова

- Защо именно от Куманово започна македонската криза, госпожо Алексовска? 

- Ами ние сме най-голямата община в Македония след Скопие. А освен това сме и мултинационален регион. Много добра среда сме за предизвикване на конфликти. Някой мислеше, че лесно ще се предизвика криза. Слава Богу, че полицията си свърши работата.

- Кой имаше интерес да предизвика размирици в Македония? Кой е този "някой", както го наричате? Имат ли пръст големите световни сили?

- Не бива да се разпростираме чак на толкова големи размери. Никакви световни сили, според мене. Вътрешни са факторите. Те искаха да се чуе за тях. Да се легитимират и да се задържат на позиции. Но мисля, че не мислеха, че ще има жертви. 

- Кои са те? Албанци ли са или са терористи, близки до "Ислямска държава", както някои среди подхвърлят?

- Това бяха терористи. Около 10 души са от Косово, 12 - от Македония, 1 от Германия и другият не знам от къде е. Дали са свързани с "Ислямска държава" не е ясно. Но едно се знае, че са се занимавали с разнородни нелегални дейности. Не бих искала да ги изреждам в момента. Дано не са свързани с "Ислямска държава". 

- Но все пак тези сражения си бяха истински военни действия?! Загинаха хора... Като по чудо не избухна гражданска война?!

- Истината е, че за двата дни сражения в Куманово ние дадохме повече жертви, отколкото по време на Втората Световна война. Боевете се водеха на 100 м от центъра на града. 15 къщи от едната страна на улицата, където бяха най-големите стрелби, се срутиха напълно. Около 50 - 60 се нуждаят от спешно саниране, за да не паднат. 

- Какво стана с хората, които изгубиха домовете си?

- Живеят при роднини. Държавата им отпусна еднократна помощ от по 100 хил. динара, които са около 1600 евро. Това са 124 семейства.

- Странно е, че не загинаха цивилни граждани?!

- Да, така е. Но е изтекла информация за готвените сражения. Полицията реагира бързо. Затова убитите бяха полицаи, те бяха на предна линия. 

- Чували ли сте за нашите проблеми в Гърмен и за етническия сблъсък там? Може ли вашият проблем да е на етническа основа?

- Не. При нас няма етническо напрежение. В Куманово живеят македонци, сърби, албанци и роми. Но помежду си нямаме проблеми. Пак казвам, просто се опитаха терористи да създадат напрежение в държавата, но не успяха. Ако бяха успели да внесат оръжие, каквито са били намеренията им, щеше да стане страшно.

- Зоран Заев беше в България и обяви, че политическата криза в Македония отива към своя край...

- Политическата криза ще завърши и то мирно. ВМРО-ДПМНЕ може да остане на власт. В нея има много качествени хора. Но Груевски трябва незабавно да си отиде. 

- Ще подаде ли той оставка според вас?

- Не. Въобще не вярвам. Той е диктатор. И управлява напълно неумело. Не може да се крета само на социални помощи, да се дават пари за тях. Вместо да се мисли как да се развива икономиката. Това е цинизъм.  И въпреки това се надявам разумът при Груевски да проработи. Ами вашият Бойко Борисов си подаде оставката, когато станаха големите протести. Но народът го избра отново. И той сега пак е премиер. Груевски защо се страхува да последва неговия пример? Нека си подаде оставката. Ако народът го преизбере, пак да вземе властта. Но явно има от какво да се страхува и затова си пази имунитета. 

- Какво бъдеще виждате за Македония?

- Оптимист съм. Винаги трябва да има надежда. Иска ми се да вярвам, че Македония ще стане добро място за живеене. 

 

Още по темата
От Куманово съобщават ексклузивно пред ПИК: Всичко вече е спокойно. Терористите са неутрализирани
Часовник
00:02
Гражданска война в Македония няма да има. "Днес вече всичко е спокойно. Страшното мина. И се надяваме повече да не се случва", каза пред ПИК секретарят на общината в Куманово Валентина...
Напиши коментар »
(4)
1
тези неща само на едно място се проектират и осъществяват...и вече и децата знаят къде и от кого ;-)
2
https://communistornot.com/bg/internet-petition Подпишете интернет петицията за спиране на дискриминацията срещу хората в България несвързани с БКП и ДС. 25 години след оркестрирания преход към „демокрация“, бившите комунисти, обсебвайки всички политически партии в България, превърнаха страната ни в най-бедната и корумпирана държава в Европа. Да сложим край на това!
3
Стефчо , колко имаше по аритметика бе момче? Членовете на БКП преди 1989г бяха 1 милион. Сложи още половин милион комсомолци (настоящият президент е бил активист на ДКМС),и някъде около четвърт милион членове на казионното БЗНС.По голямата част от безпартийните пък бяха обхванати в ОФ. Едно семейство средно е от 4 души. Умножи горните числа и ще видиш , че искаш нещо невъзможно. То броят на хомосексуалистите и лезбийките ще излезе по-голям от хората несвързани с БКП. И къде се сети за това след 26 години? Аз ако съм на тези дето ти плащат веднага ще ти орежа грантовете.
4
Престанете да импонирате на сърбоманите и бивши комунисти от СДСМ! Може да се каже , че ВМРО на Груевски не е пробългарски настроено , колкото ни се иска, но СДСМ на Цървенковски / Заев е негова пионка/ са абсолутни сърбокомунисти . Това не го забравяите.!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Московската жп-гара.
- Влакът за Санкт Петербург тръгва в 10ч. от 3-ти коловоз.
- Влакът за Калининград през Минск и Вилнюс тръгва в 11ч. от 5-ти коловоз.
- Специално за чукчи! Голямата Метална Шейна за вкъщи тръгва когато малката стрелка застане върху голямата от 7-ма и 8-ма релса...