БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка

Само в ПИК
Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка
Дата
Дата
13242
Коментари
4
Близка до македонския опозиционер Зоран Заев разкри пред ПИК истината за кризата в страната. Валентина Алексовска: Груевски да последва примера на вашия Борисов, да подаде оставка

Секретарят на общината в Куманово Валентина Алексовска е родена на 16 май 1967 г. Тя се занимава с цялата организация на работата на общинската администрация. Тя е съратник на основния опозиционен лидер на страната Зоран Заев като човек във властта на втората по големина община в Македония. Алексовска не желае да бъде в политическото ръководство на Социалдемократическия съюз, предпочита да остане негов редови член. Но работи с цялата си енергия за него. 

Валентина Алексовска е магистър по икономика, ревизор. 10 г. е била финансов директор на голяма частна компания в Македония. От 3 г. е секретар на общината в Куманово. 

Потърсихме Алексовска след посещението на Заев в България да разкрие истината за началото на кризата в Македония. И какво ще бъде бъдещето на нашата западна съседка.

Интервю на Албена Борисова

- Защо именно от Куманово започна македонската криза, госпожо Алексовска? 

- Ами ние сме най-голямата община в Македония след Скопие. А освен това сме и мултинационален регион. Много добра среда сме за предизвикване на конфликти. Някой мислеше, че лесно ще се предизвика криза. Слава Богу, че полицията си свърши работата.

- Кой имаше интерес да предизвика размирици в Македония? Кой е този "някой", както го наричате? Имат ли пръст големите световни сили?

- Не бива да се разпростираме чак на толкова големи размери. Никакви световни сили, според мене. Вътрешни са факторите. Те искаха да се чуе за тях. Да се легитимират и да се задържат на позиции. Но мисля, че не мислеха, че ще има жертви. 

- Кои са те? Албанци ли са или са терористи, близки до "Ислямска държава", както някои среди подхвърлят?

- Това бяха терористи. Около 10 души са от Косово, 12 - от Македония, 1 от Германия и другият не знам от къде е. Дали са свързани с "Ислямска държава" не е ясно. Но едно се знае, че са се занимавали с разнородни нелегални дейности. Не бих искала да ги изреждам в момента. Дано не са свързани с "Ислямска държава". 

- Но все пак тези сражения си бяха истински военни действия?! Загинаха хора... Като по чудо не избухна гражданска война?!

- Истината е, че за двата дни сражения в Куманово ние дадохме повече жертви, отколкото по време на Втората Световна война. Боевете се водеха на 100 м от центъра на града. 15 къщи от едната страна на улицата, където бяха най-големите стрелби, се срутиха напълно. Около 50 - 60 се нуждаят от спешно саниране, за да не паднат. 

- Какво стана с хората, които изгубиха домовете си?

- Живеят при роднини. Държавата им отпусна еднократна помощ от по 100 хил. динара, които са около 1600 евро. Това са 124 семейства.

- Странно е, че не загинаха цивилни граждани?!

- Да, така е. Но е изтекла информация за готвените сражения. Полицията реагира бързо. Затова убитите бяха полицаи, те бяха на предна линия. 

- Чували ли сте за нашите проблеми в Гърмен и за етническия сблъсък там? Може ли вашият проблем да е на етническа основа?

- Не. При нас няма етническо напрежение. В Куманово живеят македонци, сърби, албанци и роми. Но помежду си нямаме проблеми. Пак казвам, просто се опитаха терористи да създадат напрежение в държавата, но не успяха. Ако бяха успели да внесат оръжие, каквито са били намеренията им, щеше да стане страшно.

- Зоран Заев беше в България и обяви, че политическата криза в Македония отива към своя край...

- Политическата криза ще завърши и то мирно. ВМРО-ДПМНЕ може да остане на власт. В нея има много качествени хора. Но Груевски трябва незабавно да си отиде. 

- Ще подаде ли той оставка според вас?

- Не. Въобще не вярвам. Той е диктатор. И управлява напълно неумело. Не може да се крета само на социални помощи, да се дават пари за тях. Вместо да се мисли как да се развива икономиката. Това е цинизъм.  И въпреки това се надявам разумът при Груевски да проработи. Ами вашият Бойко Борисов си подаде оставката, когато станаха големите протести. Но народът го избра отново. И той сега пак е премиер. Груевски защо се страхува да последва неговия пример? Нека си подаде оставката. Ако народът го преизбере, пак да вземе властта. Но явно има от какво да се страхува и затова си пази имунитета. 

- Какво бъдеще виждате за Македония?

- Оптимист съм. Винаги трябва да има надежда. Иска ми се да вярвам, че Македония ще стане добро място за живеене. 

 

Още по темата
От Куманово съобщават ексклузивно пред ПИК: Всичко вече е спокойно. Терористите са неутрализирани
Часовник
00:02
Гражданска война в Македония няма да има. "Днес вече всичко е спокойно. Страшното мина. И се надяваме повече да не се случва", каза пред ПИК секретарят на общината в Куманово Валентина...
Напиши коментар »
(4)
1
тези неща само на едно място се проектират и осъществяват...и вече и децата знаят къде и от кого ;-)
2
https://communistornot.com/bg/internet-petition Подпишете интернет петицията за спиране на дискриминацията срещу хората в България несвързани с БКП и ДС. 25 години след оркестрирания преход към „демокрация“, бившите комунисти, обсебвайки всички политически партии в България, превърнаха страната ни в най-бедната и корумпирана държава в Европа. Да сложим край на това!
3
Стефчо , колко имаше по аритметика бе момче? Членовете на БКП преди 1989г бяха 1 милион. Сложи още половин милион комсомолци (настоящият президент е бил активист на ДКМС),и някъде около четвърт милион членове на казионното БЗНС.По голямата част от безпартийните пък бяха обхванати в ОФ. Едно семейство средно е от 4 души. Умножи горните числа и ще видиш , че искаш нещо невъзможно. То броят на хомосексуалистите и лезбийките ще излезе по-голям от хората несвързани с БКП. И къде се сети за това след 26 години? Аз ако съм на тези дето ти плащат веднага ще ти орежа грантовете.
4
Престанете да импонирате на сърбоманите и бивши комунисти от СДСМ! Може да се каже , че ВМРО на Груевски не е пробългарски настроено , колкото ни се иска, но СДСМ на Цървенковски / Заев е негова пионка/ са абсолутни сърбокомунисти . Това не го забравяите.!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години
Киркор и Гарабед попаднали на самотен остров. Киркор си води дневник:Ден 1: скукаДен 2: голяма скукаДен 3: ужасна скукаДен 4: космическа скукаДен 5: Гарабед взе да ми харесваДен 6: Гарабед все повече ми харесваДен 7: Гарабед ме изпревари