Богомил Бонев: Флоров е вършил кокошкарски престъпления

ЧАС ПИК

Богомил Бонев: Флоров е вършил кокошкарски престъпления

22446
на 18.04.2013
Богомил Бонев: Флоров е вършил кокошкарски престъпления

Документите, изтекли в медиите, са автентични

Последвайте ни в Google News Showcase

Документи с гриф "Строго секретно" с разработка на Станимир Флоров изтекоха вчера в медиите. От тях става ясно, че срещу настоящия шеф на ГДБОП пред 1999 г. и през 2002 г. специалните служби са го следили и проверявали за нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент с подозрения, че е покровителствал наркоразпространители. За подробности около разработките потърсихме бившия вътрешен министър Богомил Бонев, работил навремето със Станимир Флоров.  

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

- Г-н Бонев, автентични ли са според вас документите с гриф „Строго секретно” с разработки на Станимир Флоров, които изтекоха в медиите? 

- Автентични са, защото помолих журналистите да ми ги препратят в същия вид, в който са ги получили. На разпечатките за специалните разузнавателни средства, които са до декември 1999 г., докогато бях вътрешен министър, виждам мои резолюции и на Атанас Атанасов, с указания да бъде обхванат целия кръг от полицаи, за които е имало данни, че са корумпирани. 

- От документите става ясно, че и двете разработки срещу Флоров завършват с мнение за прекратяване. Вашият коментар?

 - Аз нямам наблюдение за това как разработката е изтекла, защото това са части от нея. Но информацията, която се е получавала към онзи момент, е била достатъчна за дисциплинарно уволнение на Флоров, но не и за осъдителна присъда след това.

- Защо?

- Защото е имало данни за доста кокошкарска дейност като продажба на телефончета, GSM ивръзка с хора, които тайно продават коли. Това е началото. След това не мога да коментирам другите сведения за наркотици и т.н. Но първите информации са достатъчни за дисциплинарно уволнение.

- Защо при такива данни Флоров не е бил освободен?

 - Причината да не се пристъпи към уволнение е, за да се обхване целия кръг от лица и да се достигне до сериозно разкриване на по-сериозна група. Затова аз дадох резолюция за използване на СРС спрямо Флоров, без да уведомя Кирил Радев. Това е начинът, по който се работи. Не съм уведомил Радев, не от недоверие към него и НСБОП, а защото така се работи в МВР, ако искаш една разработка да достигне до успешен край. 

- Защо въпросните документи за Станимир Флоров се появяват точно в този момент? 

- Това не мога да коментирам. МВР се тресе от скандали по всички линии. Някой дълго време е пазил тези неща. Очевидно ги е преснимал навремето и ги е сканирал, за да ги разпространи сега.

- Кой смятате, че е изпратил документите в медиите?

- Дали е действащ служител по сигурността или е напуснал, не може да се каже. Кръгът от хора е много тесен. Това са служители, които са работили в структурата на контраразузнавателно обезпечаване на  системата за сигурност.

- Вчера се появиха твърдения, че Цветан Цветанов стои зад пускането на материалите, касаещи Флоров, за да отклони вниманието от СРС-гейт. Какво е мнението ви за тази версия?

- Не го допускам, защото по този начин се получава комулативен ефект – концентрира се вниманието върху Цветанов, а не се разсейва. Станимир Флоров е бил издигнат не от Цветанов, но Цветанов го е фаворизирал. В интерес на истината през 1998-99 г. Флоров е бил в група в НСБОП, която участва в разбиването на големи контрабандни канали за спирт и след това бяха наградени за успешна работа лично от Иван Костов и от мен. След това в по-късен период през 1999 г. започват да постъпват информации за контакти с хора от криминалния контингент срещу Флоров и съответно аз съм разпоредил разработката. Доколкото виждам от материалите, те са били изпращани чрез мен до Атанас Атанасов. Материалите са минавали през СОТИ, а след това при министъра - с указание да се разшири обхватът на проверката.

- Каква развръзка очаквате по този случай?

- В България на този въпрос никой не може да даде точна прогноза. Във всеки случай се получава много сериозно дискредитиране на МВР. И всеки, който има отношение към това, говоря и за сегашното, и за предишното ръководство на МВР, трябва да си дава сметка за това какви са последиците. Във всеки случай избори под знака на скандали в МВР са най-лошият сигнал към обществото.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 122
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК