БОМБА В ЕФИР! Йордан Цонев разкри неизвестни подробности за фалита на КТБ! Депутатът от ДПС сряза БСП: Отсъстваха за най-важното решение, бяха си на пленум

Само в ПИК
БОМБА В ЕФИР! Йордан Цонев разкри неизвестни подробности за фалита на КТБ! Депутатът от ДПС сряза БСП: Отсъстваха за най-важното решение, бяха си на пленум
Автор: ПИК
Дата
Дата
21633
Коментари
4
БОМБА В ЕФИР! Йордан Цонев разкри неизвестни подробности за фалита на КТБ! Депутатът от ДПС сряза БСП: Отсъстваха за най-важното решение, бяха си на пленум

"Четох два пъти стенограмата, нямаше настоявания за това как се стигна до фалита. Мои колеги участващи в срещата насаждаха очаквания за нея. Тази стенограма и срещата не беше за КТБ, а за предотвратяване на фалити. Поводът не беше КТБ, а това че седмица преди това имаше криминална атака срещу една от големите български банки, а в последствие и срещу други банки", заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в студиото на БНТ след публикуваната от президента стенограма.

Цонев разказа, как с БНБ са замръкнали в понеделник, когато банковата система отваря и други банки не се озовават в състоянието на КТБ. "Чувам, че колегата Румен Гечев апелира да се отворят стенограмите от работните срещи, но там няма такива и ние ще трябва да разкажем. Имаше няколко варианта, какво правим в понеделник сутринта беше големият въпрос. Първо - рефинсираме търговските банки, но това не може да изнърши БНБ, защото валутния борд забранява, но правителството не може да направи без разрешение от ЕК. Второ - да отвори банковата система с частична банкова ваканция. Аз тук съм съгласен с едно, че тя е непременно нещо ужасно, ако има друго решение, но ако няма друго, по-опасно е да затвориш всички банки. Ние разисквахме и варианта в понеделник никой да не работи, за да може да наберем ресурс за рефинансираме банките", обясни депутатът от ДПС.

Цонев заяви, че когато се е взело най-важното решение за спасяването на КТБ и банките, БСП са отсъствали, защото са били на пленум през това време. "Те искаха БНБ да извади едни пари от резерва си, което нямаше как да стане. "Ние отидохме при президента с готовото решение как да спасим банките, за това там отсъства въпросът за спасяването на банките, там се решаваха други неща. Борисов, като представител на най-голямата опозиционна партия, искаше оставки и да обвърже банковата криза с политиката, което е абсурдно. Борисов като политик и опозиционер играше своята игра. Втората линия в разговора беше как да успокоим обществото. Местан вече беше дал прословутата пресконференция в зала Запад и беше ясно, че кабинетът е в оставка и трябваше да решим дата на изборите", заяви още Цонев.

"Ако се разсекрети и втората стенограма, ще се види, че ние предлагаме да се следва европейския модел, защото когато БНБ затвори КТБ, обеща, че на 21 юли ще я отвори. БСП отказаха и заявиха, че трябва да се приеме нов закон, че ще се връщат парите на богатите, нямащи нищо общо с действителността", допълни Цонев. Той подчерта, че определени хора от БСП са  прокрадвали тази идея, което е било решение на тогавашното ръководство, повляно за това, че от ДПС вече са поискали оставката на Орешарски. Цонев не пожела да назове имена, но заяви, че тези от първата стенограма са същите и във втората.

"Не искам да говоря за колегите, въпреки че те издигнаха в някакво лошо плашило идеята ни за това да има частична ваканция, това беше вариант, само ако не се намери рефинансиране на банките. Първата стенограма не е за КТБ, а за риска от срив на банковата система, а втората стенограма е за КТБ, но не за фалита, а как да бъде решен проблема в полза на хората", заяви още Йордан Цонев. 

Напиши коментар »
(4)
1
Мерзaвци колкото искаш
2
Големият въпрос,не е как да спасявате,банките,а защо откраднахте парите от ктб,другарю дефутат?
3
zapo4na golqmoto sanirane
4
Червените еничари на Момата и Чалмата са фалирали, банката с цел да вземат парите на богатите за да стана те по богати!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

На щанда за килими:
- Имате ли нещо по-здраво, за детска стая?
- Колко деца имате?
- 7.
- По-добре асфалтирайте…