БЪЛГАРИЯ ДНЕС

БОМБА в ПИК! Филчев каза тежката си дума: Тези, които ще протестират срещу Цацаров, са шайка лумпени срещу заплащане! Отзад са Костов и няколко имитации на олигарси с мазни усмивки!

Само в ПИК
БОМБА в ПИК! Филчев каза тежката си дума: Тези, които ще протестират срещу Цацаров, са шайка лумпени срещу заплащане! Отзад са Костов и няколко имитации на олигарси с мазни усмивки!

От лоши хора не могат да се очакват добри неща! Мечтата на Христо Иванов и Радан Кънев е да заемат мястото на Цацаров, категоричен е бившият главен прокурор

Дата
Дата
73569
Коментари
1
БОМБА в ПИК! Филчев каза тежката си дума: Тези, които ще протестират срещу Цацаров, са шайка лумпени срещу заплащане! Отзад са Костов и няколко имитации на олигарси с мазни усмивки!

Никола Филчев е роден през 1948 г. във Варна, където по-късно завършва химически техникум. Продължава да следва химия в университета, но по-късно се прехвърля в правния факултет на СУ.

Бил е съдия във Варненския районен съд и в бившия Върховен съд. Специализирал е наказателно право в Русия и в Германия. Назначен е за главен прокурор през 1999 г., като приема поста от Иван Татарчев. След приключването на мандата му е изпратен посланик в Казахстан.

Професор по наказателно право, автор на множество статии и монографии в областта на наказателното право.

Проф. Филчев е известен с откритата и безкомпромисна позиция срещу мафията.

Медията ни го потърси за коментар на последните събития около съдебната реформа и главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Г-н Филчев, какво е принципното ви отношение за необходимостта от реформи в съдебната власт?

- Първо, чувствително трябва да се подобри работата на съда, прокуратурата и следствието, както и на МВР, където се вършат повечето от разследванията на престъпления.

Българските граждани жадуват за справедливост, правосъдие и сигурност. Следователно, реформа в съдебната система трябва да има и съм сигурен, че ще има.

- Справедливи ли са протестите срещу прокуратурата?

- Това, за което настояват Костовистите, е не искане за реформа, а превземане на съдебната власт. Те просто използват справедливото недоволство на хората от съда, прокуратурата, следствието и МВР, за да овладеят в случая съдебната система.

Костовистите много са изгладнeли за власт! Още от времето на покойния г-н Татарчев те искат да овладеят прокуратурата, за да сложат свой прислужник за главен прокурор.

Като се върнем назад във времето, само в лицето на Борис Велчев те случиха на подходящия човек.

- Защо именно хората около кръга на Костов стоят зад исканията за реформи в съдебната власт?

- Лоши хора не могат и не искат да правят добри неща. Това трябва да е ясно. Вижте само лицата на Костовистите и им чуйте приказките.

Като погледнете тези хора, нещо добро може ли да очаквате? Това са някакви недоразумения, до вчера безработни, днес големи властници, които искат да оправят българския народ.

- Как си обяснявате искането на Радан Кънев за оставка на главния прокурор Сотир Цацаров?

- Кой го иска това и какво е основанието? Костовисти! Какво им е основанието? Стани да седна! Да сложат Радан Кънев или Христо Иванов за главен прокурор! Това им е мечтата.

Когато има действително основание, съм сигурен, че г-н Цацаров ще си подаде оставката. Но такова основание няма!

- Как ще коментирате протестa срещу Цацаров тази вечер пред Съдебната палата?

- Протестите, които сега организират Костовистите срещу главния прокурор, не са им за първи път. Те направиха такова нещо още преди повече от 15 години. Те са натрупали полезен опит в това отношение.

Под формата на митинг за оставка на главния прокурор, всъщност те натрапват на обществото своите истерични крясъци да заемат определени властови позиции в съдебната власт и най-вече в прокуратурата.

Най-ги боли за прокуратурата. Кои го правят? Тези, които ще излязат на протеста, са шайка лумпени срещу заплащане.

- Кои са организаторите им?

- Организаторите им са костовистки недоразумения, които до вчера са били безработни, а днес са реформатори-демократи и борци за справедливост в обществото.

Най-отзад стоят онези с мазните усмивки - двама-трима крадци, които ако бях останал в прокуратурата, сега щяха да търкат наровете.

Това са няколко имитации на олигарси, на които бащите им са били прислужници на онази власт. Ти от един прислужник какво можеш да очакваш да стане? Крадец!

- Ще успеят ли да постигнат оставката на главния прокурор?

- Що се отнася за оставката на главния прокурор, съобщете им, че имаме лоша новина - Цацаров остава, за да си гледа работата.

- Каква поука си извадихте от протеста, който се проведе, докато вие бяхте главен прокурор на републиката?

- Мръсна история! Да те е гнус само да си помислиш кои са организаторите!

- Кои бяха организаторите?

- В основата Костов, миризливият гном Атанасов. Така го наричат неговите колеги от Националната служба за сигурност в официални документи, не съм го измислил аз.

Виждате, че в МВР е имало и досетливи хора, за да го кръстят толкова подходящо.

Сред организаторите на протеста бяха и още двама-трима, на които дори не искам да им споменавам имената. И те ще организират протест? 

Какъв е този протест? Това е една акция за злепоставяне на главния прокурор и заемане на мястото му. Това е борба за власт!

Затова ви казах - лоши хора не могат да правят добри неща.

А що се отнася до вашия въпрос - за протеста срещу мен! Организаторите бяха същите - Костовистите, същата шайка от бандити.

Направиха тогава някакъв жалък митинг. Но в същото време на същия митинг дойдоха и едни спортисти и другарите на г-н Костов набързо се разотидоха.

Оказа се, че това е първичната партийна организация на Костов в един столичен квартал. Това били хора, които силно го подкрепяли, защото докато бил премиер, им позволил да крадат повечко.

Шайка от престъпници - това са така наречени протестанти. Правят го за пари.

Използват се закъсали момчета, които са обеднели в резултат на управлението на Костов и другарите му.

- Има ли пряка връзка между факта, че Костов беше извикан на разпит за подменения договор за депозит и протеста срещу Цацаров?

- Това е неговият отговор! Вижте за каква жалка история става въпрос. Какво всъщност ни казва Костов? Какво казва той на прокуратурата? Вие си вършите  работата, изпълнявате закона и ме разпитвате.

Аз пък ще ви отговоря с протест, на който ще ви искам оставката! Ясно е, че Костов не случи на главен прокурор. На него му се иска да се намери главен прокурор, които да му се прислужва! Това е цялата история. 

- Как проведохте съдебната реформа по ваше време?

- Имаше Конституционна комисия, на която се обсъждаха въпросите за реформата. Аз изпратих трима блестящи юристи. Единият от тях беше г-н Славчо Кърджев, който беше завършил право в Башкирия. Той беше отличен районен прокурор и сериозен юрист.

Вторият юрист, когото изпратих, беше покойният ген. Николай Ганчев, който по това време беше прокурор на въоръжените сили. Той беше много задълбочен юрист. И третият - прокурора и бивш полковник от МВР с две завършени школи в бившия съветски съюз Спартак Дочев.

Тримата отидоха и обясниха на народните представители, те от своя страна разбраха, че са леко заблудени по някои въпроси, ориентираха се правилно, гласуваха и предприеха решителни мерки, в резултат на които тогава се подобри чувствително работата на съдебната система.

Но след мен, по времето на Велчев, работата омекна. И в резултат на това сега сме на това дередже.

 

Напиши коментар »
(1)
1
Браво Филчев. Бог си.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Журналист пита кмет: 
- Намерихте ли пари за дупките по пътищата?
- Намерихме! - отговаря кмета.
- Запълвате ли ги?
- Запълваме ги! - отговаря кмета.
- И докога ще издържат? - пита журналистът.
- До никога - отговаря кмета - вятърът веднага ги издухва.