Бомба в ПИК! Шефът на "Антимафия" разкри нови скандални факти около дейността на Ваньо Танов! Вижте жестоки факти за хероина, акцизите и митните сборове!

ЧАС ПИК

Бомба в ПИК! Шефът на "Антимафия" разкри нови скандални факти около дейността на Ваньо Танов! Вижте жестоки факти за хероина, акцизите и митните сборове!

278270
на 11.09.2014
Бомба в ПИК! Шефът на Антимафия разкри нови скандални факти около дейността на Ваньо Танов! Вижте жестоки факти за хероина, акцизите и митните сборове!

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

 Неправителствената организация "Антимафия" следи изкъсо процесите в Агенция "Митници" и проблемите с контрабандата на акцизни стоки.

препоръчано

 Потърсихме за коментар председателят на Легия "Антимафия" Григор Здравков по най-горещите теми в митниците.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Здравков, вие често нападате ръководството на Агенция "Митници", но само преди дни митничарите заловиха над 200 кг. хероин при Видин. Не може да не признаете този успех?

- Това количество хероин е най-голямото, което е заловено в цялата кариера на Ваньо Танов, независимо дали е бил шеф на митниците или началник на ГДБОП. Действително пратката с хероин е много сериозна, но да не забравяме, че количеството дрога е заловено на митницата във Видин, а не лично от Ваньо Танов.

Това е втори голям удар. Първият е, когато беше заловено голямо количество хашиш преди няколко години. Тогава Ваньо Танов се "отблагодари", като беше закрил митницата във Видин, да се надяваме, че втори път няма да го направи.

Пред заловената пратка от 200 кг. хероин възникнат няколко въпроса. Първият е как тази пратка е преминала през границата ни с Турция, предполагам през митница "Капитан Андреев"? Вторият въпрос е след като Танов твърди, че на всяка митница има скенер, защо дрогата е минала безпрепятствено докато стигне чак до Видин?

Характерното за заловения хероин е, че е бил поставен в много измислени таиници. Дрогата щеше да бъде засечена при най-елементарна митническа проверка, дори с обучено куче на входа на граница.

Когато хвалим митниците, да не забравяме, че преди седмица на ферибота от Гърция за Италия, беше заловен цял тир с хероин от Иран с двама български шофьори.

Заловените 200 кг. хероин са едно добро начало, но тъй като митниците са се възгордели, искам да им напомня, че най-голямото количество дрога заловено в България е през 2008 година и е един тон.

За първите 9 месеца на т.г. митниците са заловили около 270 кг. дрога, което меко казано е скромно. Но е факт, че всеки заловен грам наркотик е полезен за държавата.

- Как ще коментирате информацията на Агенция ПИК, че Танов е привиквал на среща представители на големи компании за петрол, алкохол и бира?

- Аз също разполагам с такава информация. Знам, че Танов е поканил на среща абсолютно всички големи акцизни производители на петрол и алкохол, но не за да ги прикани да спазят закона, а за да ги "помоли" да изнесат възможно най-голямо количество акцизни стоки напред от складовете, независимо какво е потреблението.

- Каква е целта на това мероприятие?

- Вдигайки по този начин изкуствено събираемостта на акциза, това ще го върне изкуствено назад през следващите месеци, примерно за декември и януари. Това е все едно да вземеш назаем пари от банката и да ги върнеш по-късно с лихвата.

Това, обаче не са реални действия, които помагат за събираемостта на акцизите.

Много е интересно да се направи справка за това какво количество контрабандни цигари е заловено откакто Ваньо Танов пое за втори път управлението на Агенция "Митници".

Тези данни все още не са обобщени, но са доста скромни и се чака митниците да направят нов по-голям удар, за да подобрят статистиката.

- Предстои мащабна пресконференция на Агенция "Митници". Какво очаквате от нея?

- Едно от малкото обещания, които беше направил Танов беше, че ще качи в сайта на митниците в раздел Статистика, информация относно заловените късове контрабандни цигари и заловения контрабанден тютюн, както и постъпленията от акцизни мита и ДДС.

Заловените количества контрабанден тютюн, които принципно се използват за направата на фалшиви марки цигари в нелегални фабрики, са драстично спаднали.

Другото което е смущаващо е, че без да се фалшифицират числата, статистиката е така манипулирана, че има за цел да покаже, че само по време на управлението на Ваньо Танов всичко е наред.

Смешно е на сайта на митниците да се качва план за изпълнение на мита, акцизи и ДДС за 2013 година.

Трябва да се отбележи, че този план не е представен с официален документ. И вие в редакцията може да си направите някакъв план със задната дата и след това да твърдите, че го преизпълнявате.

- Очаквате ли митниците да подобрят резултатите си през следващите месеци?

- До края на годината събраните акцизи ще бъдат точно толкова, колкото и през 2012 и 2013 година.

- Пресечена ли е контрабандата на горива?

- В тази посока мога да ви кажа един конкретен случай, който показва състоянието на митниците. Ваньо Танов твърди, че е хванал голямо количество оцветено гориво в град Пещера, като там е направена ревизия за последните две години, която е установила големи нарушения.

Но преди две години началник на митниците беше Ваньо Танов. Какво са правили митничарите през тези две години?

Другото нещо - за първите 7 месеца на 2014 г. събраният акциз от мита на ракия и горива е с мъничко повече отколкото през 2012 и 2013 година. А в същото време г-н Ваньо Танов твърди, че контрабандата на горива за 2014 година е 30%. 

Такъв е бил и процентът на контрабандата на гориво през предходните две години, но тогава митниците имаха скенери и митнически правомощия.

Танов, тогава твърдеше, че контрабандата е нула. Той трябва да отговори на въпроса - защо контрабандата на горива продължава да е толкова голяма!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО)
ново
Днес: 52
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК