Вход
София
Времето в София 21 o C

Борисов разпореди: До петък да ми се докладва, за да говоря с Порошенко за забраната на българския в Украйна!

Борисов разпореди: До петък да ми се докладва, за да говоря с Порошенко за забраната на българския в Украйна!

на 13.09.2017
722
15
Борисов разпореди: До петък да ми се докладва, за да говоря с Порошенко за забраната на българския в Украйна!
Автор: ПИК
13.09.2017
15
722

Заедно с Унгария, Румъния, Полша и Гърция протестираме пред властите в Киев

"Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", нарежда преимерът

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език. Това става ясно от стенограма от днешното заседанието на правителството.

Да бъде извикан и украинският посланик във Външно, заповядва премиерът.

„Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение“, коментира министър-председателят.

Темата беше обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Ето и стенограмата от заседанието на правителството:

* * *

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, искам да запозная Министерския съвет с един проблем, който възниква с българите в Украйна. Това е проблем, възникнал след гласувания Закон за образованието в украинския парламент, с който се ограничават правата на националните малцинства там, включително и на българското национално малцинство. Това е един проблем, който е поставен от евродепутатите в парламента, но един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, тъй като ние имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Аз мисля, че Министерският съвет трябва да се заеме с този въпрос. Знам, че Министерството на външните работи е запознато, и мисля, че госпожа Захариева може да ни каже повече по въпроса.

По принцип това е ограничение. С новия закон се въвежда ограничение – малцинствените езици може да се използват само в детските градини и началното училище. Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението. Все пак, това удря и нас. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна.

Това исках да доложа. Мисля, че ние трябва да вземем позиция, да вземем някакви мерки, за да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения. Това е въпросът, който исках да поставя.

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Господин премиер, уважаеми колеги, да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно от украинския парламент. Подготвяме съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос.

Искам да направя само няколко уточнения.

Забраняват се училища, в които се преподават всичките предмети изцяло на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български език. Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език. Но това не означава, че не сме притеснени, защото наистина се ограничава в училищата до трети или четвърти клас, в зависимост от тяхната система, както каза и вицепремиерът Каракачанов.

Още миналата седмица, в петък съм провела разговори с колегите от държавите, които най-много са засегнати, както спомена господин Каракачанов – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме съвместно писмо, с което да фокусираме вниманието отново на украинските ни партньори, че не бива мерките, които предприемат, да засягат малцинствата, още повече че те са страна по тази конвенция и следим въпроса с внимание. Със сигурност реагираме и следим.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От кой клас имаха право да се обучават?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Като чужд език се изучаваше в техните училища, но ние нямаме училище изцяло на български.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Нали щяха да откриват сега в Одеса?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: В Одеса паралелките са в украинско училище, но Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Аз поставям въпроса, който мисля, че е важен.

Между другото, действително Министерството на външните работи са запознати с въпроса и е хубаво да вземем навреме мерки. Едно от нещата, които може да се случат, е, самият украински президент да наложи вето на този закон да се коригира.

БОЙКО БОРИСОВ: Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е, това е писмото, сами разбирате, че между петима министри на външните работи не се съгласува толкова лесно – сигнализираме украинците.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Пет държави са.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Пет държави са, аз затова ги изброих тези пет държави. Имахме разговор с украинския посланик, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци изразиха, че няма да ни засегне, но все пак ние сме притеснени от съдържанието на този закон и затова предприемаме всички мерки, за да запазим правата на нашите малцинства там.

БОЙКО БОРИСОВ: Друго?

Закривам заседанието.

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
МНОГО ЩЕ ГО УПЛАШИ НАШИЯ СЕЛТАК. ДАЖЕ И ДО ШЕТЪК ЩЕ ЧАКА СМЕШНИКА. А ПЕТРОТО ЩЕ СИ ГО МЕСТИ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ. КОЙ ГО БАКАРИ НАШИЯ ТИКВУН. АМА НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НА НЕКОЙ
3
Бравоооо СТАЛИН не СПИ нито Берия........
4
,,Сетила се Мара, да се побара...,, до сега спали, а сега ,,тулупа,, ще трупа точки.... Елементарно и по селсики ,,хитро,,...
5
Ха-ха-ха! "Извикай украинския посланик";"Ама той е в отпуска".Проста Тиква циганска,майка ти да е.а проста!Обади се в американското посолство,там господарите ти ще ти обяснят,че това се мерки против "големия ни враг Русия"!Никой не ни бръсне за слива,защото виждат,че ДЪРЖАВНОСТ в България НЯМА !Има МАФИЯ ОТ ПРОСТИ ГОВЕДА !
6
Много селски език държи премиера.По-добре да спре всякакви изяви.Най-добре да изчезне нацяло.
7
този си мисли,че е ,,някой'',но всъщност им удобен ето и Русия сега ни била враг
8
Абе за тия празноглави ГЕРБерасти враг била Русия???? НЕКАДЪРНИЦИТЕ от шайката СУДЖУЦИТЕ само мъкнат и се офлянкват, а българите в Украйна не могат да говорят на майчиния си език!!!!ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
9
А ПАТРИДИОТИТЕ в правителството на СУДЖУЦИТЕ 3 защо мългат като пу.ки в дантелено бельо????
10
Забележете как нашите министри плашипутаpници прескачат руското малцинство като засегнато, което е най-много и реално е към 30-40%от страната. За всички е ясно , че законът е точно срещу тях , но покрай руснаците удрят и всички други наред. Никакви писма и разговори няма да помогнат, понеже Порошенко си е американски васал и законът е минал с одобрението на САЩ
11
В нови гащи баба,в нови кюлоти.!
12
кога ли сте го опуцат тоя Порошенко...и него и бандата му киевски фашаги....от естественна смърт тея няма да мрат...
13
Браво тролчета на Кутев - Спина . А защо вашата продажна милионерска партия не излезе с една декларация по този въпрос ? Да пишат декларации и с патос да ги четат от трибуната , могат но сега си траят за този случай . А спинозни кутевчета , защо мълчи Другарката , защо мълчи и президента ЧИЧОВИ ЧЕРВЕНОТИКВИНИЧКОВЦИ . Порошенко е президент - реципрочно нашия президент трябва да говори с него а не Борисов . Но нашия МЪЛЧИ . НО какво да ви обеснявам , някой беше казал ,че главите ви са пълни с червеи МАЙ Е ПРАВ
14
През далечната 1979г., в град Львов, като кандидат-студент не искаха да говорят с мен на руски език. А тогава Украйна беше в СССР. Разбирате ли в каква голяма заблуда сте, относно тази страна.
15
След тази глупост на украинците, Украйна, трябва да се присъдени към Крим.За има няма една седмица, Путин ще свърши с удоволствие тази работа.А за онази тъпа изцепка, че Русия била заплаха за България, по-голяма простотия трудно може да се измисли.Но от нашите политици, всичко може да се очаква.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Жена посещава мъжа си в затвора:
- Е, как се чувстваш тук?
- Като вкъщи - не можеш да излезеш и храната една никаква...

няма нови новини
Днес: 331
hot
най-четени новини в момента
сега
2461
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! АБВ подкрепя кабинета "Борисов" за рестарта на АЕЦ "Белене". Психодесните с провокации на митинга за Втора атомна (ОБНОВЕНА)
x
Кои държави водят най-здравословен начин на живот
x