БУМ! Износът за Русия скочи двойно

Само в ПИК
БУМ! Износът за Русия скочи двойно
Автор: ПИК
Дата
Дата
5184
Коментари
5
БУМ! Износът за Русия скочи двойно

Износът на България за Русия скочи с 94,5% през първите седем месеца на годината и достигна 780,6 млн. лв., обявиха от НСИ. През тази година за първи път се отчита ръст на износа за Русия откакто Москва наложи забрана за внос на редица стоки от ЕС през 2014 г. в отговор на санкциите срещу нея заради анексирането на Крим. Явно българските стоки се връщат с бързи темпове на руския пазар.

През юли общият износ на страната нараства с 9,8% и достига 4,6 млрд. лв. А за първите седем месеца на годината експортът се увеличава с 13,8% до 29,77 млрд. лв. Като това се дължи на ръст на износа за страните от ЕС с 11,2% и за държавите извън Общността с 18,9%. Това е добър знак за родната икономика и показва, че предприятията имат широк набор от търговски партньори. Най-голямо увеличение на износа за първите седем месеца на годината се отчита към Перу (със 113,8% до 12,4 млн. лв.), Египет (със 107% до 418,6 млн. лв.), а на трето място се нарежда Русия.

По отношение на видовете стоки най-голям ръст в износа за страните от ЕС от януари до юли има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти" - с 32,7%.

Вносът на страната през юли нараства с 8,2%. А общо за първите седем месеца на годината вносът е на стойност 33,199 млрд. лв., което е увеличение със 17%. Вносът от ЕС нараства с 10,7%, а от страните извън Общността - с близо 30%. Най-много скача вносът от Иран (с 162% до 77,8 млн. лв.), Египет (с 152% до 662,2 млн. лв.) и Грузия (със 184,5% до 338,8 млн. лв.).

Напиши коментар »
(5)
1
а колко е износа за САЩ-ите или те не искат много много произведени тук неща а само природните ни ресурси?
2
Браво на Тиквата.Всичко това е "благодарение" на него.Без него нямаше как да стане.И днес Слънцето отново изгря благодарение на Тиквата.Утре ако е облачно, пак ще е благодарение на Тиквата.Нека му благодарим.....е, и болницата във Враца ще я закрият благодарение на Тиквата, но това не е толкова важно.
3
Износ към ЕС за първите седем месеца - 20 милиарда лева. Износ към Русия - 780 милиона лева. Толкоз за необятния руски пазар!
4
И за да е завършена статистиката, населението на ЕС е 5 пъти повече от това на Русия, а износът ни към ЕС е 25 пъти повече от този към Русийката. Толкоз за необятния руски пазар!
5
Един е Бах , защото не е в час....!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

- Обвиняеми, защо изхвърлихте съпругата си през прозореца на третия етаж? Не си ли помислихте нито за момент за последствията? - Не, господин съдия, аз... - Не предположихте ли, че може да нараните или да убиете някой от минувачите...