Бум на скарлатина и варицела в страната

ГОРЕЩО

Бум на скарлатина и варицела в страната

57382
на 17.10.2014
Бум на скарлатина и варицела в страната
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Скарлатина и варицела върлуват из страната и поразяват най-вече децата в яслите и детските градини. Не са пощадени и възрастните, алармират лекарите. За седмица скарлатината вече е повалила над хиляда души, като за сравнение през същия период на миналата година заболелите са били наполовина.

препоръчано

Специалистите обясняват, че двете болести са много различни - варицелата се причинява от вирус, а скарлатината - от бактерии. За активирането на шарките допринасяло и рязката смяна на времето - ту топло, ту студено.

Най-уязвимата група са децата, които се събират на едно място в забавачките и заради това заболелите са най-много от тази група, пише в. "Всеки ден".

Скарлатината в най-голям процент от случаите протича като стрептококова ангина. Първите симптоми са силни болки в гърлото и много висока температура. По-късно се развива и обрив от ситни червени петънца по цялото тяло, а езикът на болния става розово-червен. Кожата се обелва, след като обривът затихне.

Прекаралите скарлатина за съжаление не могат да си изградят имунитет срещу бъдещо разболяване. Няма и ваксина. Срещу другата шарка - варицелата, на нашия пазар също няма ваксина. Епидемията от нея щяла да приключи до пролетта. Хубавото при този вид шарка е, че ако човек я е прекарал веднъж, повече не може да се разболее от нея, тъй като се изграждат антитела.

При нея се появяват малки мехурчета по цялото тяло, които по-късно образуват корички. Варицелата или лещенката както е народното й име, протича с висока температура, общо неразположение, а мехурчетата не бива да се чешат. Някои лекари са убедени, че причината на скарлатиновия бум е отричането на антибиотиците от все повече хора.

Според тях бумът на скарлатина се дължи именно на това отричане на антибиотичните медикаменти и по-конкретно на пеницилина.

Главният причинител на скарлатината е стрептококов пиогенес, който причинява също и много тежки инвалидизиращи заболявания. Бума на опасната болест тази година е причинен от отказа на лекарите да изписват антибиотици на деца, а дори и да изпишат им предписват приема на всеки 10-12 часа за улеснение на майките.

Това, обаче, няма ефект, защото действието на пеницилинови и цефалоспоринови антибиотици, които са най-сигурното средство в борбата със скарлатината, изтича още след третия-четвъртия час. За това и антибиотика трябва да се пие по на често.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК