БФБ отчете тежка 2015 г. за капиталовия пазар у нас

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

БФБ отчете тежка 2015 г. за капиталовия пазар у нас

6500
на 13.01.2016
БФБ отчете тежка 2015 г. за капиталовия пазар у нас
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Изминалата година беше доста тежка година. Индексите като показател за развитието на капиталовия пазар спаднаха с 10-11%. Капитализацията на българската фондова борса се сви до 9 млрд. лева. Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX стигна до 460 базисни пункта.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Такава обобщена оценка направиха от Българската фондова борса на церемонията по награждаването на инвестиционните посредници с най-високи резултати през 2015 г., предаде репортер на БГНЕС. Броят на сделките на регулиран пазар за изминалата година са 60 047, като оборотът на БФБ възлиза на 410 779 043 лв. От борсата посочиха три основни посоки за подобряване на резултатите през 2016 г. по отношение на оборот и сделки на капиталовия пазар. На първо място е промяната в инфраструктурата на Централния депозитар.

На 1 февруари стартира нова система с основна идея привличане на чуждестранни инвеститори. През февруари или март стартира проекта „See Link” - акционерното дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия с цел трите държави да интегрират пазарите си. Последната цел на борсата е създаване на регионален пазар на държавни ценни книжа. На церемонията, която се провежда 15-ти път в историята на Фондовата борса участва и заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. За инвестиционен посредник, извършил най-много сделки беше отличен „Карол”.

Второ място зае „Елана Трейдинг”, следвана от „Бенчамарк”. За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ – София през 2015 г. беше отличен „Евро-Финанс”. Второто място получи „Първа финансова брокерска къща ООД”, а трети са „Елана Трейдинг”. В категорията за „Инвестиционен посредник с най-значим принос към развитието на капиталовия пазар у нас през 2015 г. бяха отличени „Елана Трейдинг” и „Карол” . „Сирма Груп Холдинг” получи наградата за емитент с най-голям принос за развитието на пазара през миналата година. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 130
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК