Българинът изработва средно по 13.30 лв. на час

ЧАС ПИК

Българинът изработва средно по 13.30 лв. на час

5878
на 04.09.2014
Българинът изработва средно по 13.30 лв. на час
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Производителността на труда се покачва с 1.7% на годишна база, показват последните данни на НСИ. Всеки работещ у нас създава средно по 13.3 лв. на час. Година по-рано работещите българи са отработвали с по 20 стотинки по-малко на час. Ако данните обаче се съпоставят с края на м.г., то се отчита намаление.

препоръчано

В края на четвъртото тримесечие на миналата година всеки зает е създавал средно по 15.7 лв. от брутния вътрешен продукт за един час работа.

Статистиката показва още, че заетите лица в икономиката са над 3.5 млн. души. Общият брой отработени часове за второто тримесечие пък е 1472.9 млрд. часа. От НСИ отчитат намаление на дела на заетите в аграрния и индустриалния сектор през второто тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на миналата година. У

величават се работещите в сектора на услугите. Производителността на труда е най-висока в индустриалния сектор - 6488.5 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15.1 лв. за един отработен човекочас. Най-ниска пък е в аграрния сектор - 1081.9 лв. на един работещ и едва 2.7 лв. на час.

През второто тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт на страната ни възлиза на 19.5 млрд. лв., показват още предварителните данни на НСИ. Ръстът в сравнение с първото тримесечие на годината е с 0.5%, а спрямо същия период на миналата година е 1.6%. Година по-рано БВП е бил 19.38 млрд. лв. През второто тримесечие на 2014 г. на човек от населението се падат 1379 евро, съобщиха от НСИ.

През първите 6 месеца на годината относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката запазва равнището си от 4.8 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта и достига 33.6 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява и достига до ниво от 61.6 на сто при 62.5 на сто през съответния период на предходната година.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК