България е осма сред 30 европейски страни според количеството ветеринарни антибиотици

Само в ПИК
България е осма сред 30 европейски страни според количеството ветеринарни антибиотици
Автор: ПИК
Дата
Дата
1778
Коментари
0
България е осма сред 30 европейски страни според количеството ветеринарни антибиотици

България се нарежда на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при лечение животни. Това показват данните на Европейската агенция по лекарствата, която анализира продажбата на лекарства в 30 европейски държави през 2015 г. 

 

На един килограм живо тегло в България се падат 121 милиграма антибиотик, сочат данните. Коментира ги Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". "В сравнение с лидера Кипър с 434 милиграма може да се звучи толкова стряскащо, обаче ако погледнете Норвегия с 2,9 милиграма, ще видите, че всъщност България си използва сериозно антибиотиците, най-вероятно без нужда", поясни той.

Според Николов, проблемът е, че фермерите употребяват антибиотиците безконтролно и ненужно. Фермерът Господин Иванов категорично не е съгласен с това твърдение.  "Абсолютно всеки ден се прави тест за антибиотици в самата ферма. Ако покаже, не дай си Боже, млякото, че има антибиотици, то не се изкупува", каза той.

Още по темата
Ветеринари в Пловдив алармират: Масово изхвърлят на улицата ранени в битки питбули!
Часовник
23:07
Ветеринари от Пловдив са сред най-потърпевшите от организираните кучешки битки. Постоянно лекуваме питбули, участвали в боеве, разказват докторите. Собствениците не признават, че песовете са се...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Ако чуете една жена да казва:
– “Леле, колко съм се напила”, значи със сигурност ще прави секс.
Ако чуете един мъж да казва:
– “Леле, колко съм се напил”, значи секс няма да има.