БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Българският земеделец най-беден не само в ЕС, но и на Балканите

Само в ПИК
Българският земеделец най-беден не само в ЕС, но и на Балканите
Автор: ПИК
Дата
Дата
2508
Коментари
7
Българският земеделец най-беден не само в ЕС, но и на Балканите

Българският работник в сектор "Земеделие" е най-бедният не само в Европейския съюз, но и на Балканите. Родният селкостопански труженик получава средно 419 евро. След него е само Македония, където събратът му взима 401 евро. За сравнение в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора – 771 евро. Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро.

Тези данни изтъкна президентът на КНСБ Пламен Димитров, който откри международна конференция за заплащането в сектора, организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към организацията и с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт". В дискусиите участват 17 представители на различни синдикати от 6 държави, сред които Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Бедността в България е ужасяваща. Първото нещо, което разбрах в страната е, че минималното заплащане във Франция се равнява на заплатата на българските депутат, заяви пред гостите д-р Хелене Кортлендер, директор на "Фридрих Еберт" за България. На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор "Селско стопанство", работникът получава едва 30 стотинки към заплатата си, пък изтъкна пред участниците в конференцията икономистът в КНСБ Любослав Костов. Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4,16 лв. Като процент от общите разходи на дейността това представлява едва 8,1 на сто.

Пак по данни на ИССИ разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки варира от 50 до 80 на сто за новите и от 3 до 10 пъти за старите, изтъкна Любослав Костов. Според президента на КНСБ Пламен Димитров у нас се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор "Земеделие". От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са били насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло, заяви лидерът на конфередерацията.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати Светла Василева пък посочи целите на организацията до 2021 година са увеличение на доходите на работещите в сектора с 42 на сто. Другият основен е нарастването на заетостта с 15 на сто, което да спомогне и за изсветляването на отрасъла, където близо 40% от работниците са в сивия сектор.

 

inews.bg

Още по темата
Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!
Часовник
11:54
Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) официално призна, че въпреки нареждането на премиера Бойко Борисов, си раздава бонуси в разгара на икономическата криза. Това става ясно от писмо на изпълнителния...
Напиши коментар »
(7)
1
Така е по европроект
2
В държавния апарат. Има синдикати при военни и полицаи, там където при комунизма нямаха право на синдикална дейност. България е страната с най-ниските заплати и пенсии в ЕС, без никакви тенденции това някога да се промени.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Най, щото шефовете му по места трябва да се возят в джипове и лимузини.
5
Кой нормален работодател осигурява земеделските си работници на реална заплата ? Аз съм комбайнер, шефо ми дава 1500 и ме осигурява на 500. като нема работа съм на борсата, и от там дадат некой лев. добре си ми е...
6
С такова крадливо управление и по-бедни ще ставаме. Въпросът е защо големите началници мълчат и допускат това, което означава че ЕС е бутафория
7
Защото милиардите от европейски субсидии отидоха и отиват при мутри и богаташи, за да стават по-богати. Целите на ЕС субсидии е да се подпомогнат дребни и средни производители да работят, създанат семейства и да останат в странат. Това не се случи и селата се обезлюдяват както и България. Продадоха си земите на измислени "собственици" с дебели вратове, които искат огромни ренти от работещите земеделци.За съжаление държавата също не подпомага с наличните ДПФ и да стимулира млади желаещи да работят хора,които все още не са избягали. Също искат необосновано високи наеми, на които се съгласяват отново големи с пари.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

- Тате, а мама кара кола по-добре от теб! - Не бих казал. - Ти самият ми каза, че не можеш на ръчна да минеш и метър, а мама мина 11 километра!