Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда

Само в ПИК
Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда
Автор: ПИК
Дата
Дата
2075
Коментари
0
Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда

Проект за търсене и изследване на променливи обекти в галактиката М 31 (Андромеда), която е най-близката до Земята спирална галактика, спечели стипендия на Националното издание на стипендиантската програма „За жените в науката в България”.

Проектът е на гл. ас. д-р Антония Вълчева от Физическия факултет към СУ и целта му е да се изследват променливи обекти, тип Нови, които се характеризират с избухвания, които ги правят милиони пъти по-ярки. „Ние можем да ги наблюдаваме благодарение на тези избухвания и, ако може да проведем дълговременни наблюдения на тези обекти, може да определим много важни техни физични параметри, които не може да се наблюдават директно, а единствено чрез фотометричните изменения на блясъка може да се определят характеристики на системите на самите обекти”, разказа пред БГНЕС гл. ас. д-р Антония Вълчева. 

Тя обясни, че Андромеда е много подходяща галактика, тъй като в нея Новите имат достатъчен блясък, така че да бъдат наблюдавани от Земята. В България активно се работи по тази темата, още от 2004 г., а до момента българската група е откривател на 32 Нови, получени са и десетки наблюдателни данни. Чрез изпълнението на проекта ще можем да направим криви на блясъка и да оценим какво е поведението на Новите на по-кратки времеви скали, добави тя. 

От 2013 г. се обосновава студентска астрономическа обсерватория на 35 км от София - „Плана”. „Идеята ни е да реализираме там среда, където могат да се извършват реални задачи с наличната техника и модернизирането и, което ще направим, благодарение на стипендията по програма „За жените в науката в България”. Освен това тази техника ще се използва от нашите студенти в тяхната практика”, заяви още гл. ас. д-р Антония Вълчева. 

Тя е убедена, че финансирането на науката в България не е достатъчно, но, според нея, това не пречи учените ни да получават добри резултати.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Журналист пита кмет: 
- Намерихте ли пари за дупките по пътищата?
- Намерихме! - отговаря кмета.
- Запълвате ли ги?
- Запълваме ги! - отговаря кмета.
- И докога ще издържат? - пита журналистът.
- До никога - отговаря кмета - вятърът веднага ги издухва.