Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда

Само в ПИК
Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда
Автор: ПИК
Дата
Дата
2177
Коментари
0
Български учен търси променливи обекти в галактиката Андромеда

Проект за търсене и изследване на променливи обекти в галактиката М 31 (Андромеда), която е най-близката до Земята спирална галактика, спечели стипендия на Националното издание на стипендиантската програма „За жените в науката в България”.

Проектът е на гл. ас. д-р Антония Вълчева от Физическия факултет към СУ и целта му е да се изследват променливи обекти, тип Нови, които се характеризират с избухвания, които ги правят милиони пъти по-ярки. „Ние можем да ги наблюдаваме благодарение на тези избухвания и, ако може да проведем дълговременни наблюдения на тези обекти, може да определим много важни техни физични параметри, които не може да се наблюдават директно, а единствено чрез фотометричните изменения на блясъка може да се определят характеристики на системите на самите обекти”, разказа пред БГНЕС гл. ас. д-р Антония Вълчева. 

Тя обясни, че Андромеда е много подходяща галактика, тъй като в нея Новите имат достатъчен блясък, така че да бъдат наблюдавани от Земята. В България активно се работи по тази темата, още от 2004 г., а до момента българската група е откривател на 32 Нови, получени са и десетки наблюдателни данни. Чрез изпълнението на проекта ще можем да направим криви на блясъка и да оценим какво е поведението на Новите на по-кратки времеви скали, добави тя. 

От 2013 г. се обосновава студентска астрономическа обсерватория на 35 км от София - „Плана”. „Идеята ни е да реализираме там среда, където могат да се извършват реални задачи с наличната техника и модернизирането и, което ще направим, благодарение на стипендията по програма „За жените в науката в България”. Освен това тази техника ще се използва от нашите студенти в тяхната практика”, заяви още гл. ас. д-р Антония Вълчева. 

Тя е убедена, че финансирането на науката в България не е достатъчно, но, според нея, това не пречи учените ни да получават добри резултати.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

- Няма да ти дам пари за сладолед и толкоз! – вика майката.

- Добре – отговаря синчето, – но като влезем в магазина ще ти викам “бабо”!