Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България

Само в ПИК
Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България
Автор: ПИК
Дата
Дата
771
Коментари
1
Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България

 Работна среща на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен с представители на институции, ангажирани със ситуацията след регистрирания случай на заболял с антракс в с. Трапище, констатира, че институциите в областта са си свършили коректно работата по казуса. Взето е решение да бъде изпратено предложение до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Разпоредено е засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона.

И хуманните, и ветеринарните лекари са били категорични, че във връзка с потвърдения случай на антракс при 45-годишен овцевъд от Трапище няма място за тревога сред населението, тъй като болестта в кожната й форма не се предава от човек на човек, а само от животно на човек. Болният мъж се лекува в МБАЛ-Разград, антибиотичният му курс завършва утре, в добро състояние е – съобщи директорът на болницата д-р Гечо Жеков. На пеницилинова профилактика и наблюдение за 14 дни са четиримата контактни – трима от семейството на болния и овчаря на стадото – съобщи директорът на РЗИ д-р Ася Генева.

Д-р Росица Ангелова от ОДБХ-Разград е представила заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, в която в 11 пункта се описват мерките и забраните, които предстои да се въведат на територията на село Трапище, община Лозница и област Разград. В селото вече е извършена ваксинация на 600-те овце от стадото на болния мъж, започнала е такава процедура и за останалите 1700 животни в селото.

Предстои още дезинфекция на овцефермата, ще се вземат проби от фуража и почвата. Труповете на осемте умрели от заболяването животни се унищожават в екарисаж, стопаните от региона се призовават при първи симптоми на заболяването да информират ветеринарните власти. Наложена е забрана за придвижване на едри преживни животни, дребни преживни животни и еднокопитни животни към и от заразеното населено място. Разпоредено е още засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона.

Заповедта на БАБХ изисква още недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта. Д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев от Българския ветеринарен съюз ще изпратят предложение до БАБХ да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България, тъй като през последните години 90% от случаите на заболяването са в тази част на страната. В момента според нормативната база ваксинация се извършва в населени места, където е имало заболяване през последните 30 години, а с оглед последните случаи става ясно, че спорите остават в почвата за по-дълъг период. „Ваксините се произвеждат в България, ефективни са, струват стотинки, а разходите за труда на ветеринарите, които ги поставят са по 1 лев на животно“ – уточни д-р Колев. Такъв вид ваксинации са безплатни за фермерите, плащат се от държавата.

Още по темата
ЕКСКЛУЗИВНО! Мъртви овце паникьосаха кюстендилско село. Плъзнаха съмнения за антракс
Часовник
16:23
Пет овце от стадото на фермера Пламен Димитров са умрели, докато си пасели на къра край кюстендилското село Боровец. Това паникьосало местните животновъди, които сметнали, че смъртта е причинена от...
Напиши коментар »
(1)
1
Ами прасетата ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Индианците не обърнаха внимание на потока бежанци от Европа и сега живеят в резервати...