Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България

Само в ПИК
Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България
Автор: ПИК
Дата
Дата
960
Коментари
1
Ваксинират срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България

 Работна среща на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен с представители на институции, ангажирани със ситуацията след регистрирания случай на заболял с антракс в с. Трапище, констатира, че институциите в областта са си свършили коректно работата по казуса. Взето е решение да бъде изпратено предложение до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Разпоредено е засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона.

И хуманните, и ветеринарните лекари са били категорични, че във връзка с потвърдения случай на антракс при 45-годишен овцевъд от Трапище няма място за тревога сред населението, тъй като болестта в кожната й форма не се предава от човек на човек, а само от животно на човек. Болният мъж се лекува в МБАЛ-Разград, антибиотичният му курс завършва утре, в добро състояние е – съобщи директорът на болницата д-р Гечо Жеков. На пеницилинова профилактика и наблюдение за 14 дни са четиримата контактни – трима от семейството на болния и овчаря на стадото – съобщи директорът на РЗИ д-р Ася Генева.

Д-р Росица Ангелова от ОДБХ-Разград е представила заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, в която в 11 пункта се описват мерките и забраните, които предстои да се въведат на територията на село Трапище, община Лозница и област Разград. В селото вече е извършена ваксинация на 600-те овце от стадото на болния мъж, започнала е такава процедура и за останалите 1700 животни в селото.

Предстои още дезинфекция на овцефермата, ще се вземат проби от фуража и почвата. Труповете на осемте умрели от заболяването животни се унищожават в екарисаж, стопаните от региона се призовават при първи симптоми на заболяването да информират ветеринарните власти. Наложена е забрана за придвижване на едри преживни животни, дребни преживни животни и еднокопитни животни към и от заразеното населено място. Разпоредено е още засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона.

Заповедта на БАБХ изисква още недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта. Д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев от Българския ветеринарен съюз ще изпратят предложение до БАБХ да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България, тъй като през последните години 90% от случаите на заболяването са в тази част на страната. В момента според нормативната база ваксинация се извършва в населени места, където е имало заболяване през последните 30 години, а с оглед последните случаи става ясно, че спорите остават в почвата за по-дълъг период. „Ваксините се произвеждат в България, ефективни са, струват стотинки, а разходите за труда на ветеринарите, които ги поставят са по 1 лев на животно“ – уточни д-р Колев. Такъв вид ваксинации са безплатни за фермерите, плащат се от държавата.

Още по темата
ЕКСКЛУЗИВНО! Мъртви овце паникьосаха кюстендилско село. Плъзнаха съмнения за антракс
Часовник
16:23
Пет овце от стадото на фермера Пламен Димитров са умрели, докато си пасели на къра край кюстендилското село Боровец. Това паникьосало местните животновъди, които сметнали, че смъртта е причинена от...
Напиши коментар »
(1)
1
Ами прасетата ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Един горещ летен ден дядо Пейо се връща от нивата, седнал в писаната си каруца с впрегнато доресто конче. Дядо Пейо въздиша уморено: - Ех, колко е горещо и сухо! - Да, наистина! - добавя конят. - Я! За първи път чувам кон да говори! - учудва се дядо Пейо. - И аз! - обажда се каруцата...