ТОП НОВИНАТА

Ванга спаси гроба на Петър Дънов в "Изгрева"

Само в ПИК
Андрей Грива, председател на Бялото братство:
Ванга спаси гроба на Петър Дънов в "Изгрева"

149 години от рождението на българина с най-много последователи по света

Дата
Дата
43793
Коментари
1
Ванга спаси гроба на Петър Дънов в "Изгрева"

Гробът на Петър Дънов има своя странна биография, сякаш Учителя проверява и напътства духовността на българите.

Два пъти тленните му останки са спасявани от поругаване... от Георги Димитров и от Ванга.

В началото на 70-те години японското посолство си търси място в София за нова резиденция и червената власт с лека ръка предоставя приказния терен в кв. „Изгрев”, където  е погребан Учителя Дънов. Японците посещават мястото, смълчават се там и явно усещат нещо, защото се покланят и отказват. „На свято място легация не бива да строим”.

Тогава предлагат огромния терен за ново посолство на Съветския съюз. Изготвен е проект, на който гробът на Дънов  пречи. И на белите братя е наредено да изровят и преместят тленните му останки. Назрява скандал. Посланикът на Франция протестира пред председателя на Комитета за култура.

„Тогава баща ми, Димитър Грива, отива при Людмила Живкова, а после и в Рупите при ”, при Ванга”, разказва Андрей Грива, председател на УС на „Бялото братство”. Годината е 1973-та. Проектът за съветското посолство е утвърден, предстои строителство.

„Влиза баща ми при Ванга и вместо захарче, както тя изисква, й подава камъче от гроба на Учителя. Ванга го стиснала в дланта си, умълчала се и попитала „От манастир ли е?” Като научила от къде е, в унес прошепнала „Народ, който не си почита светите места, остава без бъдеще!”

Започнала да се моли и с невидимите си енергии вероятно е въздействала върху отговорните фактори дори в политбюро на ЦК на БКП. Неочаквано проектът за съветското посолство е върнат и прекроен така, че да не засяга гроба. Руснаците дори се съгласяват белите братя да влизат в посолството и да се покланят на святото място.

Сега то е извън чертите на руското посолство и като паметник на културата е под закрилата на държавата.

 Има и по-далечен пример за странната съдба на друг случай, в който тленните останки на Учителя са спасени по странен начин.  Петър Дънов умира на 27 декември 1944 г. и учениците му искат да го погребат в Изгрева.  Но не било разрешено, а и в смутните времена след Девети септември на „братята” се гледа като на опасна „религиозна секта”. Има риск тялото му да бъде уж изгубено. Тогава негови ученици пращат телеграма-светкавица до Георги Димитров в Москва. Той единствен може да помогне, защото Дънов на два пъти му е спасявал живота.

През Втората световна война баба Парашкева, майката на Димитров, се нанася да живее под наем в къщата на Бялото братство на ул. „Опълченска” в бедняшкия кв. Юч бунар. В половината къща живее сем. Гумнерови, ученици на Дънов. Когато жандармерия я обгражда, за да арестува Димитров, той минава през общия таван и слиза у Гумнерови, където се смесва с пеещите и танцуващи паневритмия бели братя. По това време те са под закрилата на цар Борис, който ползва дъновисти за свои окултни съветници.

Затова дъновистите търсят помощ за гроба на Учителя с телеграма до Димитров, който тогава ръководи Коминтерна в Москва.  Трескаво чакат отговор, но заради снежни бури  телеграфът е повреден. Ненадейно връзката се оправя само за 15 минути и изтича само една телеграма - тя е от Москва. С нея Димитров разрешава Петър Дънов да бъде погребан в местността Изгрева.

На 11 юли се навършиха 149 години от рождението на българина с най-много последователи по света. Той е роден в с. Николаевка, Варненско.

Напиши коментар »
(1)
1
Петар Дънов обелжи младост ми. Всяко лято идвах в София при леля и тя ме завеждаше на гроба на Учителя .
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни чувствата ви към близки хора се променят - изплуват скрити страхове, желания, тайни мечти. В петък и събота общувате с много хора, влиянието ви в колектив - приятели, колеги и т.н. е значимо. Възползвайте се по адекватен начин. В неделя имате нужда от почивка. В понеделник сте целеустремени и пробивни. Във вторник ескалира напрежение, което може да навреди на имиджа ви. Възможни са сблъсъци с по-високопоставени лица от вас. Мерете приказките си и бъдете по-сдържани, за да не ви нарочат. И бездруго напоследък откъдето минете, създавате само врагове.
ВИП рожденици
Иван Голев
Иван Голев
поет и писател
Става на: 67 години
Мария Игнатова
Мария Игнатова
актриса, тв. водеща
Методи Андреев
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
Става на: 58 години

- Отче, вчера жена ми е идвала да се изповядва пред теб... Изневерява ли ми? Моля те, кажи ми!
- Не мога! Има тайна на изповедта, така че - върви си с мир, елене наш!