ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Яйцата са една от най-често срещаните храни по света и се консумират от хора на всякаква възраст. Във варения си вариант те са предпочитана закуска, а ползите им за здравето са много, пише framar.bg.
Вижте някои от тях и добавяйте варени яйца към ежедневната си храна за по-здравословен начин на живот.
1. Грижа за очите
Яйцата са много полезни за зрението и защитават очите от макулна дегенерация.
Освен това проучвания сочат, че едно варено яйце дневно може да намали развитието на катаракта, тъй като съдържа лутеин и зеаксантин.
2. Съдържат протеини и аминокиселини
Яйцата се считат за храна с висок потенциал. Едно яйце съдържа 6 грама протеини и 9 грама аминокиселини, които са полезни за човешкия организъм.
3. Борят образуването на кръвни съсиреци, инсулти и инфаркти
Ако ядете едно варено яйце дневно, можете да намалите риска от проблеми като кръвни съсиреци, инсулт и инфаркт.
4. Регулират нервната и мозъчната система
В яйцата се съдържа холин, който помага в регулирането на нервната и мозъчната система, както и на сърдечно-съдовата система.
5. Имат полезни мазнини
Яйцата са обогатени с полезни за здравето мазнини. Ако сте с висок холестерол обаче, избягвайте жълтъка.
6. Богати на витамин D
Яйцата са обогатени с витамин D, който е от огромна полза за здравето ни.
7. Предпазват от рак на гърдата
Варените яйца намаляват риска от рак на гърдата. Една жена може да намали с около 44% опасността от онкозаболяване. Специалистите препоръчват на жените по 6 яйца седмично за превенция от рак на гърдата.