БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Варна отново е домакин на Световния парламент на българите

Само в ПИК
Варна отново е домакин на Световния парламент на българите
Автор: ПИК
Дата
Дата
3832
Коментари
0
Варна отново е домакин на Световния парламент на българите

Петата сесия на Световния парламент на българите ще се проведе този уикенд във Варна. Програмата на форума днес и утре предвижда обсъждане състоянието на българските общности в различните страни и региони по света, чрез доклади и съобщения на отделните представители на българската емиграция. Ще бъдат диксутирани Българо-Македонските отношения и условията за влизане на Македония в ЕС, както и статута на Западните покрайнини, пише Дарик.

В първия ден е предвидено тържествено заседание, посветено на 1000 години от епохата на цар Самуил. Доклад за състоянието и проблемите на българската диаспора ще изнесе почетният председател на Асоциация на българите по света Кирил Йорданов.

Парламентът ще заседава в зала „Пленарна" на общината. Официалното откриване на форума е насрочено за 14,30 часа в събота. Преди това, в 12 часа, представителна група от българската диаспора ще се включи в ритуала по полагане на венци на Алеята на възрожденците в Морската градина.

Първият Велик събор на българите по света се проведе във Варна в началото на ноември 2008 г. Форумът събра над 1000 наши сънародници от около 30 държави. Учредена бе и Асоциация на българите по света с председател акад. Александър Чирков. Почетни председатели са акад. Григор Велев и бившият варненски кмет Кирил Йорданов. Сред основните цели на Асоциацията са сплотяване на българите по света, постигане на по-нататъшното духовно и всестранно развитие на българската нация и на нейния международен авторитет.

Работата на Световния парламент на българите има за цел да съдейства за осъществяване на българската национална идея, българския национален идеал за 21-ви век, както правата и интересите на българите по света. Състои се от 250 депутати (125 от България и 125 от диаспората), избрани от съответните Асоциации на българската общност в дадена страна за срок от пет години. Броят на депутатите в Световния парламент на българите, избрани от съответните български общности в различните държави, се съобразява с броя на българите в тези общности.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Тя:
- Свободен ли си?
Той:
- Женен, с две деца!
Тя:
- Не в този смисъл, не можеш ли в счетоводството да дойдеш, че принтерът пак намачка хартията.