БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Варна отново е домакин на Световния парламент на българите

Само в ПИК
Варна отново е домакин на Световния парламент на българите
Автор: ПИК
Дата
Дата
4018
Коментари
0
Варна отново е домакин на Световния парламент на българите

Петата сесия на Световния парламент на българите ще се проведе този уикенд във Варна. Програмата на форума днес и утре предвижда обсъждане състоянието на българските общности в различните страни и региони по света, чрез доклади и съобщения на отделните представители на българската емиграция. Ще бъдат диксутирани Българо-Македонските отношения и условията за влизане на Македония в ЕС, както и статута на Западните покрайнини, пише Дарик.

В първия ден е предвидено тържествено заседание, посветено на 1000 години от епохата на цар Самуил. Доклад за състоянието и проблемите на българската диаспора ще изнесе почетният председател на Асоциация на българите по света Кирил Йорданов.

Парламентът ще заседава в зала „Пленарна" на общината. Официалното откриване на форума е насрочено за 14,30 часа в събота. Преди това, в 12 часа, представителна група от българската диаспора ще се включи в ритуала по полагане на венци на Алеята на възрожденците в Морската градина.

Първият Велик събор на българите по света се проведе във Варна в началото на ноември 2008 г. Форумът събра над 1000 наши сънародници от около 30 държави. Учредена бе и Асоциация на българите по света с председател акад. Александър Чирков. Почетни председатели са акад. Григор Велев и бившият варненски кмет Кирил Йорданов. Сред основните цели на Асоциацията са сплотяване на българите по света, постигане на по-нататъшното духовно и всестранно развитие на българската нация и на нейния международен авторитет.

Работата на Световния парламент на българите има за цел да съдейства за осъществяване на българската национална идея, българския национален идеал за 21-ви век, както правата и интересите на българите по света. Състои се от 250 депутати (125 от България и 125 от диаспората), избрани от съответните Асоциации на българската общност в дадена страна за срок от пет години. Броят на депутатите в Световния парламент на българите, избрани от съответните български общности в различните държави, се съобразява с броя на българите в тези общности.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Петърчо? - Долари, госпожо. - Правилно! А французите какви пари имат, Марийке? - Франкове, госпожо. - Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо? - Ние нямаме пари, госпожо!