Вежди Рашидов: Докато аз съм министър, ще искам сградата на Тютюневия склад в Пловдив да се възстанови

Животът днес

Вежди Рашидов: Докато аз съм министър, ще искам сградата на Тютюневия склад в Пловдив да се възстанови

13008
на 09.03.2016
Вежди Рашидов: Докато аз съм министър, ще искам сградата на Тютюневия склад в Пловдив да се възстанови
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Докато аз съм министър, ще искам сградата на Тютюневия склад в Пловдив да се възстанови. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов по повод събарянето на сграда на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8 в Пловдив, която се оказа част от територията на групов паметник на културата, предаде агенция „Фокус“.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

„За мен като министър на културата и особено като художник и творец да унищожаваме паметниците на културата в България, само за да има бизнес не е правилно“, категоричен бе той.

„Всичко, което може да се събори, може и да се възстанови. Тази сграда е уникална сама по себе си. Можем да си имаме една хубава стара сграда. Всички тези тютюневи сгради са строени от най-старите немски картели и затова имат малко по-друга архитектурна физиономия“, обясни министър Рашидов.

Той бе категоричен, че трябва да се научим да пазим паметниците си на културата. „Откакто съм министър, нито един паметник на културата не съм позволи да се събори“, увери Вежди Рашидов. „Който го е съборил, той го възстановява“, посочи той в отговор на въпрос дали общината е поискала средства за възстановяването на склада и дали тя трябва да го стори.

По отношение на това дали ще има някакви срокове, в които да бъде възстановен сградата той отбеляза, че първо да излезе решението по образуваното производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. "Като начало правилното беше да спрем събарянето. Всичко, което се събаря, може да се възстанови, но то струва пари“, допълни Рашидов.

В отговор на въпрос защо институциите се задействат, едва след като сградата е съборена, той даде пример със съдбата на Захарна фабрика. „Навремето има абсолютна забрана Захарна фабрика, която е паметник на културата да бъде нещо друго освен това. Тогавашните гръцки собственици плащат на едни мургави наши приятели и всеки ден по малко се изнасят тухли.След като се изравни със земята, тогава вече започват да действат други закони“, отбеляза министърът на културата.

„Министерството на културата не прави закони, а ги изпълнява“, допълни той, като уточни, че няма законов механизъм, който да принуждава собствениците на такива сгради да ги поддържат.

"Няма принуда. Във всяка европейска държава е неприкосновена частната и държавна собственост. Виждаме какво се случва, но в рамките на закона това можем", коментира още министър Рашидов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК