Велизар Енчев сензационно пред "ПИК" и "Ретро": Плевнелиев е бил шпионин!

ЧАС ПИК

Велизар Енчев сензационно пред "ПИК" и "Ретро": Плевнелиев е бил шпионин!

123779
на 04.12.2013
Велизар Енчев сензационно пред ПИК и Ретро: Плевнелиев е бил шпионин!

Президентът е боравил със софтуера на съветското военно разузнаване, категоричен е журналистът

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Велизар Енчев е роден на 7 февруари 1953 г. в град Гълъбово, Старозагорско. Завършва журналистика в СУ и работи във в. „Отечествен фронт. Кореспондент е на БНТ в бивша Югославия от 1987 до 1993 г. Посланик е в Хърватия от 1997 до 2002 г., след което се изявява като тв водещ в тв СКАТ. Автор е на много книги, най-известната е „Аз бях в разузнаването” на издателство „Милениум”.

препоръчано

 - Г-н Енчев, много българи са служили в Народната школа за запасни офицери в Плевен, известна като НШЗО „Христо Ботев“. Росен Плевнелиев е един от тях и е завършил едногодишния курс във Втори район на Школата, специалност "разузнавач". Това показва ли неговата съпричастност към Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана /РУМНО/, както твърди с документи Антон Тодоров?

- Не, разбира се. Но когато старшина-школник с квалификацията „разузнавач“ е изтеглен в компютърния център на Генералния щаб на армията, това означава, че е в кръга на строго доверените лица. Специалността „разузнавач“ в БНА има приложение в артилерийското разузнаване, радиоразузнаването и разузнаване на терена - т.нар. полеви разузнавачи. Плевнелиев е от първата категория.

Трябва обаче да се знае, че при командироването му в ГЩ на БНА се отчита не само подготовката му в НШЗО, но и партийно-семейната биография – баща му е завеждащ отдел „Образование“ в Окръжния комитет на партията в Благоевград и участник във възродителния процес, а самият Плевнелиев влиза в казармата с досието на комсомолски секретар в Математическата гимназия в Благоевград.

Тези два факта правят Плевнелиев номенклатурен кадър и изобщо няма да се изненадам, ако скоро излезе и партийното му досие – тоест, че е станал член на БКП или в НШЗО, или по време на службата си в Генералния щаб.

Попадайки в Автоматизирания изчислителен център на Генералния щаб, той работи със секретна информация, през неговите ръце минават шифрограмите на резидентурите на РУМНО в капиталистическите страни. Това е висша степен на ангажираност към военното разузнаване, което означава, че в ГЩ на БНА той е привлечен към РУМНО – дали като щатен служител, дали като сътрудник, наричан днес агент. Не може да работиш със суперсекретни шпионски документи в Генщаба и да не си шпионин.

- За Вас май няма съмнение, че е бил агент на РУМНО. Но Комисията за досиетата не огласи подобен факт при проверката му като министър на ГЕРБ и като кандидат-президент.

- Комисията за досиетата огласява само документите, които и се дадат от ДАНС – някогашното Второ главно управление на ДС, Националната разузнавателна служба /НРС/ - правоприемник на Първо главно управление на ДС, и Служба „Военна информация“ – наследник на РУМНО. Тези служби не са подали такава информация, затова комисията обявява Плевнелиев за „чист“. Но чл. 12 и чл.32 от Закона за досиетата позволяват на службите да „скрият“ агент – защото е активиран и в момента е действащ или защото е обявен за „важен за националната сигурност“. Сигурен съм, че Плевнелиев е попаднал във втората група.

Тук има още един факт, изнесен от Антон Тодоров (в новата му книга "Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите" - б. р.), който не бива да се отминава – в компютърния център Плевнелиев работи със софтуера на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ на Съветската армия, току-що доставен от Москва на българското Министерство на народната отбрана. Това е основанието да твърдим, че старшина-школник Плевнелиев е част от апарата на РУМНО. Да боравиш със софтуера на ГРУ и компютърно да обработваш информацията от военните резидентури в „гнилия Запад“ - това са две железни доказателства за агентурното минало на президента.

Сега Плевнелиев анатемосва всички разузнавачи, наричайки ги ченгета и налагайки лустрация при назначаването на посланици. Какво срамно има да си бил офицер от цивилното или военното разузнаване в Турция, Гърция, Македония и Сърбия? В тези четири държави винаги се е водила асимилаторска политика към българските малцинства, останали там след Балканските войни /1912-1913/, Първата световна война /1914-1918/ и Втората световна война /1939-1945/. Поради тази причина военното разузнаване в Царство България изгражда агентурна мрежа в съседните страни, благодарение на която се грижи за поробеното българско население, получава информация за военните планове на Анкара, Атина и Белград и успява да изнесе ценни културно-исторически паметници, доказващи българската принадлежност на територията и етноса.

След 1944 г. военното разузнаване на комунистическа България не променя съществено работата си по Турция, Гърция и Югославия, преследвайки почти същите национални цели, разбира се оцветени идеологически и съобразени с интересите на СССР. Както между двете световни войни националните ни интереси бяха съобразени с геополитическите цели на Кайзерова Германия и Третия Райх. Това се историческите реалности. Добра или лоша, това е нашата история.

- Къде е границата между разузнаване и доносничество?

- Плевнелиев е изключително недостоен човек, защото слага знак на равенство между доносниците от политическата полиция и нашите разузнавачи на Балканите. Неговата логика е примитивна - режимът на Тодор Живков е бил диктаторски, значи и разузнаването му е антидемократично. Затова всички разузнавачи трябва да се лустрират. По тази логика и офицерите от военното разузнаване на цар Фердинанд – авантюрист, който причини две национални катастрофи на България, също са престъпници, защото са служили на един деспот и провалил се монарх. Ако обаче ще съдим Живков за управлението му, трябва да съдим и династията на Кобургите за Букурещкия договор от 1913-та и Ньойския договор от 1919-та, след които завинаги загубихме населените с българи Егейска и Вардарска Македония.

Какво е виновно външното разузнаване на монархическа и комунистическа България, че държавата е била в ръцете на хора, които поради своите грешки и поради нещастно стечение на геополитическите обстоятелства не са направили най-доброто за своя народ?

- Тези дни организациите на запасните офицери, разузнавачи и контраразузнавачи поискаха закриване на Комисията за досиетата и ревизия на Закона за досиетата. Според тях досиетата са извадени и повече няма нужда от работата на тази скъпоструваща структура. Има ли основание за подобно искане?

-Има, но това е закъсняло искане. Пораженията върху военното и цивилното разузнаване са непоправими. Ще ви дам само един пример – след отварянето на досиетата на офицери, работили в Турция и Югославия, там бяха арестувани наши агенти, а двама от тях починаха при мистериозни обстоятелства. В момента НРС и „Военна информация“ имат сериозни проблеми при изграждането на агентурна и осведомителска мрежа на Балканите и в Близкия изток. Тъй като никой не иска да работи за държава, която през 45 години огласява имената на своите разузнавачи.

Същото престъпление бе извършено през 1946 г., когато правителството на българските комунисти, управляващо под маската на Отечествения фронт, предава на комунистическа Югославия имената на нашата агентура във Вардарска Македония. В рамките на няколко дни около стотина достойни българи са екзекутирани от сръбските партизани. Вината им е, че са воювали за свободата на македонските българи срещу сръбската монархия на Караджорджевич и срещу югославската армия на Тито.

Но да не пропусна най-важното – главна вина за приемането на Закона за досиетата в този вид имат БСП и ДПС. Преди пет години Сергей Станишев и Ахмед Доган наложиха закона в Народното събрание и избраха социалистическия депутат Евтим Костадинов за шеф на Комисията за досиетата. Така БСП искаше да измие мръсното си минало, а ДПС – да обслужи интересите на Турция.

Колкото и странно да прозвучи, иска ми се Комисията за досиетата да остане и да продължи да харчи грешни милиони за една мръсна кауза. За да напомня за безумието на червените и турскосините политици, предаващи държавата заради своите користни интереси.



Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК