Велики Четвъртък е - ден за пречистване! Какво не трябва да правим и какви са обичаите

Само в ПИК
Велики Четвъртък е - ден за пречистване! Какво не трябва да правим и какви са обичаите
Автор: ПИК
Дата
Дата
99819
Коментари
2
Велики Четвъртък е - ден за пречистване! Какво не трябва да правим и какви са обичаите

Седмицата преди Великден е изпълнена с ритуални действия, които подновяват свързаността на човека с Христовото съзнание и ценностите, които то внася в обикновения живот. 

Велики четвъртък е ден за пречистване. Руснаците дори го наричат Чистият четвъртък, за да подчертаят времето за пълно обновяване на тялото и душата, отвътре и отвън. 

В петък вярващите отиват на църква и преминават пълзешком под символичния покров на покойника – плащеницата. Това е така нареченото „минаване под масата“. Велика събота е време за последни приготовления за големия празник: Възкресението на Божия син – Великден. 

От дните през Страстната седмица най-вълнуващи и наситени с традиции са Велики четвъртък и самото Христово Възкресение. Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от четири важни събития: Исус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва към Господа, а накрая се случва предателството на Юда.

Едно от основополагащите евангелски събития е Тайната вечеря. Същата нощ Исус умил краката на всеки от своите ученици, предавайки им най-ценния урок – за смирението. 

Какво е смирение?

Във всеки случай не е покорство, не е омаловажаване на собствената личност, не е принизяване и поставяне на по-ниско ниво от другите. Смирението – както посочва и самата дума, е влизане в състояние на мир, разбирателство със себе си. Въвеждане на собствената душа в спокойствие и хармония, в един абсолютен баланс с всичко наоколо.

Ритуално почистване

Почти през цялата Страстна седмица е забранена домакинската работа. Това е така, тъй като християните отдават мислите си на посланията и символите от последните дни от живота на Христа. Велики четвъртък обаче е отреден за пълно почистване – на дома, тялото и душата. В този смисъл някои домашни дейности са разрешени, но не всички.

В този ден се почиства домът, приготвят се яйцата, замесват се козунаците, но с това се изчерпват така наречените „допустими“ дела. Народната традиция е изработила сложна система от вярвания и предупреждения, които да предпазват незнаещите от действия, които са неподходящи за този ден. Тези сентенции са се предавали като закони през поколенията, дори с риск да се откъснат от първоначалното си обяснение.

На измиването на краката са посветени много творби на изкуството.

Така например чистенето е не само разрешено, но дори и задължително, но жените не бива да перат. Според една народна сентенция, ако жената пере на Велики четвъртък, както и ако простира пране, ще предизвика ураганни ветрове, дъжд и градушка.

За някогашната земеделска България природните бедствия са били най-голямата опасност, защото унищожената реколта е била равнозначна на гладна смърт. По тази причина са били изработени и редица други забрани: да не се обработват нивите и градините, да не се впряга за работа добитъка, да не се извършват различни ремонтни работи и поправки, а жените да не използват „свободното време“ за своя си работа като шиене и плетене.

Вярвало се е, че четвъртият по ред ден от Страстната седмица е време за цялостно почистване.

На Велики четвъртък е добре да изхвърлим от живота и ума си всички обиди и негативни чувства, които сме натрупали към околните и към себе си. Това кореспондира с определено евангелско събитие. Както знаем Юда излиза по-рано от Тайната вечеря, за да доведе войниците, които ще арестуват Исус. Историята на предателството е известна, както и фактът, че Христос му прощава за стореното. Но това не е било достатъчно условие, за да бъде опростен предателят.

Причината е много проста – сам Юда не е успял да прости на себе си за стореното. Така, сред многопосочните уроци в тази история, стои и важната повеля човек да съумява да прощава и на другите хора, добри или лоши, и на себе си. Пренасяйки този завет в днешния си ден, на Велики четвъртък можем да направим ритуално изчистване от негативите, които сме натрупали. Негативи, насочени към всеки около нас и най-много към самите нас.

Изчистване на дома

На Велики четвъртък задължително се прави боядисване на яйца.

В четвъртък от Страстната седмица е разрешено и задължително да се почисти домът. Самото почистване е ритуално действие, чрез което от една страна се премахва всичко минало и от друга – се отваря възможност за нови хубави събития в бъдещето.

На следващия ден чистенето пак ще е забранено изцяло, „за да не се засипят с отпадъци очите на лежащия в гроба Христа“, затова Велики четвъртък е моментът. Докато чистим, наричаме за добро. Съставете магически формули по свой вкус, като включите нещата, които за вас са важни и приоритетни. 

Някога е съществувал обичай да се запали църковна свещ и с нея да се обходи дома, като се правят кръстни знаци по всички стени, тавани и подове. Вярвало се е, че с това обредно действие се изпъждат всякакви нечисти сили. Църковни свещи се поставяли в ръцете на тежко болни, защото се е смятало, че те имат целебна сила.

На Велики четвъртък трябва да се избавим от вехториите и редица ненужни вещи, за да освободим място за нови, прекрасни неща, които ще влязат в дома и живота ни.

Изберете вещи, които не сте използвали през последната година и очевидно нямате намерение да използвате, и ги изхвърлете без капка жал. Вехториите и „боклуците“ от живота ви не бива да се дават на други хора, дори и да подозирате, че те биха им били от полза. Може би чисто суеверно убеждение е, че ако дарим на някого своите ненужни вещи, благополучието и паричното изобилие ще избягат от нас.

Едно старо поверие казва, че на Велики четвъртък не се изкарва нищо от къщата. Не се дава заем – нито пари, нито вещи. Не бива да се прави услуга дори с домакински прибори и продукти, макар че в близкото минало беше обичайно съседите да отскачат един до друг за чаша брашно или захар. Това вече е минало и все по-малко хора биха изпаднали в подобно положение, но при подобен случай си спомнете, че не е на добро.

Подрязване на косите

Възрастните хора съветват родителите да подстрижат за първи път косите на детето си точно през Страстната седмица, препоръчително – в четвъртък. На Велики четвъртък се подстригват всички малчугани, които са навършили годинка във времето от предходния Великден. Младите момичета също скъсяват косите си на такъв ден, за да растат те дълги и гъсти.

На отделни места съществува вярването, че трябва да се отреже мъничко от козинката на домашните животни и любимци, за да бъдат те здрави и в добро състояние през следващите 12 месеца. Специални грижи са предписани от традициите и за новородените.

Наричане на новородените деца

Свещените дни преди Великден се използват за ритуални действия, свързани с наричането на новородено и обезпечаване бъдещото му благополучие. Когато детето се ражда, някога се е „накъсметявало“ за дълъг и щастлив живот. При тайнството се пожелава на малчугана вяра в доброто, сила, радост, всички блага.

Според Евангелието, на Тайната вечеря е установено тайнството на Светото причастие. Исус разчупил хляб и дал на апостолите, както и по глътка вино. Оттогава вярващите приемат хляб и вино, които символизират тялото Христово и кръвта на Спасителя.

Светото причастие в този ден

ни дарява Господа Исус Христа,

за да носи светото Възкресение

радост без сълзи, живот без тъга!

Великденската традиция се свързва с два символа – козунакът като вид обреден хляб и вапцаните в червено яйца. Първият възможен ден за багрене на яйцата е Велики четвъртък.

Боядисване на яйца

Още една сцена, в която Христос измива краката на Велики четвъртък.

Макар и да изглежда обикновена домакинска работа, боядисването на великденските яйца също е обред, в който се кодират намерения за добро и бъдещо благополучие. Затова се обръща голямо внимание на обстановката и настройката, с която ще се пристъпи към това, както към всяко тайнство. Обстановката у дома е необходимо да бъде мирна, спокойна, без излишно бързане и напрежение.

Атмосферата се изпълва с радост и в умовете се държат само чисти и светли мисли. Стара традиция е яйцата да се боядисват от най-възрастната жена в дома, но в днешно време е много по-ценно и стойностно в този процес да се привлекат всички членове на семейството.

Боядисването може да се съпровожда с разговор за целите на семейството, какво искат да получат и постигнат, какви планове и намерения имат за следващата година. Знаем, че първото яйце задължително се пуска в червената боя, и след като изсъхне, с него се изписва кръст върху детските челца – за здраве и успехи. Следващите яйца може да отразяват въображението на участниците в процеса, да бъдат шарени, весели, украсени по всякакви разнообразни начини. Повече идеи за багрене и шарене на великденските яйца прочетете тук:

Богослужението на Велики четвъртък

Тази година (2016-а) Велики четвъртък е на 28 април. Обичайно през този ден в православните храмове се извършват богослужби и моления. Предпасхалните богослужения са Утреня, Василиева света литургия и общ маслосвет. Утренята за Велики петък се отслужва предходната вечер. Тогава се четат Дванайсетте евангелия – тоест откъси от Евангелието, които свидетелстват за последните страдания на Исус.

Днес, на Велики четвъртък, си спомняме за Тайната вечеря и заветите на нашия Бог.

Обикновено Негово Светейшество Българският патриарх оглавява в София така нареченото Вечерно Последование на 12-те евангелия. По време на сутрешната литургия се причастяват вярващите. После следва общият маслосвет.

Тогава духовници и вярващи се обединяват в молитва и се обръщат към Христос със смирение, вяра и надежда. Молитвата е Спасителят да излекува нашите душевни, духовни и физически болки, недъзи и немощи, да ни даде утешение и спасение.

Вечерта се четат избрани текстове от Дванайсетте евангелия. По традиция множество богомолци изпълват храма, за да уважат с присъствието си четенето на текстовете, които са запазили свидетелства за последните страдания на Божия син. Божественото слово изпълва сърцата с благост и добро, възвисява ни над земните грижи и проблеми и ни пропива с усещането, че сме деца на Бога, духовни същества със земна опитност, а не хора с духовни стремежи.

Вечерта при службата в храмовете отекват последните думи на Христос. Пресъздава се полагането на кръста върху плещите му и отнасянето до Голгота. Казват, че тази Христовата жертва е необяснима, защото тя надхвърля всички мерки са сравнение в този свят. Но тя активира в сърцата на вярващите един силен отклик на Божията любов и пламенна вяра, пречиства душите и мислите и провокира за живот в благост и добри дела.

След изчитането на евангелските текстове, служителят благославя присъстващите в храма, а вярващите остават, за да продължат да се покланят пред Христовия кръст и да се молят в създадената свята и въздигаща душата атмосфера.

Преди разпятието Исус има възможност да каже няколко важни думи.

При отслужването на маслосвета вярващите, които имат желание, се помазват с елей за здраве. Поначало Светото тайнство е предназначено за хората с тежки болести. Чрез маслосвета те получават Божия благодат – да бъдат излекувани страданията им, било то душевни или телесни.

По време на службата свещениците се молят за изцеление. Вярва се, че молитвата, отправена в този момент, както и помазването, съчетани с вярата на служещите и на болния, ще донесе желаното изцеление и въздигане. Помазването се извършва седемкратно. Четат се по седем откъса от Апостола и от Евангелието.

По този начин към болния се привлича Божията милост и благодат, която лекува и дава прошка за невидимите причини за болестта и за успокоение. На Велики четвъртък маслосвет се отслужва за всички вярващи, които просят Божията помощ. Тайнството се задейства с вярата и резултатите от него пак зависят от вярата на търсещия помощ.

Понякога след маслосвет болните се излекуват напълно, а други получават само временно подобрение. Ако стане така, че не получат трайно и цялостно лечение, вярващите трябва да знаят, че имат Божията подкрепа в по-нататъшното понасяне на своето страдание.

Търсете книгата "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника" на вестникарските павилиони на цена само 2 лв. 

 

Напиши коментар »
(2)
1
Mnogo hubava statiq. Bog da vi blagoslovi.
2
за да се провери верността на написаното моля направете си експеримент оставете 5 кашона с банани пред някоя цьрква и гледаите какво става с пречистването и сьс с мирението
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Две банички си говорят във фурната и едната вика:
– Здравей препечен!?!
Другата отвръща:
– Небеса, говореща баничка!!!