ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

ЧАС ПИК

ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

99737
на 12.10.2015
ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

Последвайте ни в Google News Showcase

Бизнесменът Иво Прокопиев избълва лавина от тежки обвинения към КРИБ от ефира на Би Ти Ви.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

"Срамувам се от това, в което се е превърнала КРИБ. Отне 10 години и усилията и доверието на стотици хора, за да може българските и чуждите инвеститори да се обединят около принципите на почтеност и законност, в една независима организация, която да представлява легитимните им интереси пред властта. Това, което днес КРИБ прави е абсурдно - предлага идеи на политиците как най-добре да национализират бизнеса на членове на организацията. Това е дъното", заяви Прокопиев в предаването "На 4 очи".

Агенция ПИК потърси за коментар Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

 

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

- Г-н Домусчиев, парламентарната комисия по енергетика готви законодателни промени, с които цели да изкара на светло скритите собственици на ВЕИ-централи и фотоволтаици. Вие също инициирахте разговори в тази посока. Смятате ли, че атаката на Иво Прокопиев към КРИБ е породена от тези обстоятелства?

- Инициативата за излизане на светло на абсолютно всички собственици и заинтересовани лица в сферата на ВЕИ-тата е на КРИБ. Както знаете има доста голямо напрежение и злоупотреби в този сектор.

Ние нямаме намерение по никакъв начин да атакуваме тези, които имат ясни капитали, не са в конфликт на интереси, не произвеждат ток нощно време, не са придобили по съмнителен начин разрешителни и спазват правилата на играта. Единствената ни цел е да стане ясно кой кой е в енергетиката. Така ще стане ясно и какъв е интересът на тези, които говорят по тази тема.

Ще стане ясен и произхода на капиталите. На много места в Европа, например в Испания, в която има 500 мегавата са изградени с мръсни пари.

- Как си обяснявате персоналните нападки на Прокопиев към КРИБ?

- Явно нервите му не издържат в последните няколко дни. Това са нападки, които не са породени само от желанието на обществото ВЕИ-тата да излязат на светло и да се види кой стои зад схемите. Това са нападки, които са още от момента, в който бях избран за председател на КРИБ и КРИБ тръгна по правилния път като организация с много активна позиция по въпроси, които касаят бизнеса в България и с постоянство по темата страната ни да се превърне в добро място за правене на бизнес.

Целта ни е да защитаваме в максимална степен интересите на бизнеса на всякакви нива.

- Кога за първи път усетихте, че сте мишена на Прокопиев?

- Те започнаха още преди да бъда избран за председател на КРИБ. Един от хората, които активно обикаляха и лобираха срещу мен беше Иво Прокопиев.

- Защо?

- Видно от изказванията му е, че той възприема тази организация като бащиния и се опитва да я ползва за лични цели. Факт е, че спряхме всякакви проекти, от които печелеха неговите медии, а в касата на КРИБ не влизаше нищо. В същото време нашите членове плащаха дебели сметки в спонсорски пакети. Тук говоря за стотици хиляди, ако не и за милиони през годините.

Причините са много. Основните са както е характерно за България - злобата и завистта.

- Подозирате ли, че Прокопиев иска да ви атакува превантивно, защото се опасява от проверката, която се инициира в парламента. Валери Симеонов заяви в интервю за ПИК, че следите водят към "Икономедиа"...

- Крадецът вика дръжте крадеца. Нормално е той да се опитва по всякакъв начин да се изкара в друга светлина при положение, че всеки ден в обществото излизат какви ли не истории свързани с този човек, включително и това, което заяви Валери Симеонов, че той ще бъде даден на прокурор.

В същото време аз научавам от медиите и от срещи с хора от бизнеса, че има други злоупотреби и поемани ангажименти от страна на г-н Прокопиев. Нормално е той да се опитва да прехвърли вниманието върху други хора.

- Как ще коментирате внушенията в медиите на Прокопиев, че КРИБ е била изключително силна организация, когато той я е контролирал, а сега е стигнала дъното?

- Аз мисля, че такъв човек няма право да говори при положение, че един провалил се бизнесмен и при положение, че фактите са срещу него.

- Да, но той казва, че КРИБ в момента сте на дъното!

- Мога да ви дам конкретен пример. В КРИБ по времето на Иво Прокопиев 30-40% от членовете напуснаха. Аз също смятах да напусна организацията.

Ако трябва да сравняваме КРИБ по негово и по мое време, мога да кажа, че членската маса през последните 8 месеца се е увеличила двойно. Много от фирмите се върнаха при нас.

Няма да забравя срещите ми с бизнеса в различни градове на страната във връзка с проекта "Бизнесът на светло". Много от хората ми казаха, че се връщат в КРИБ, защото Прокопиев го няма и виждат съвсем друго лице на организацията. Твърдя това най-отговорно.

Във Варна си спомням, че подобно изказване беше направено от "Интерсервиз Узунов".

Радвам се, че членската маса на КРИБ се е увеличила двойно, както и че събитията, които организираме пълнят касата на КРИБ, а не тази на "Икономедиа", както е било до моето председателство.

Организацията става все по-уважавана от страна на законодателната и изпълнителната власт, както и от бизнеса.

Що се отнася до Прокопиев, по време на неговото председателство в КРИБ са участвали 15 негови фирми, а сега не знам дали е останала една и половина. Ако толкова много милее за КРИБ, защо той не участва в нея с фирмите си?

- В интервюто на Прокопиев по Би Ти Ви, той обясни, че в КРИБ без решение на управителния съвет е предложена т.нар. Пътна карта за реформите в енергетиката. Вашият коментар?

- Това е поредната заблуда на този господин. Т.нар. Пътна карта за реформите в енергетиката в работна група с участието на вицепремиера Дончев, няколко министри и четирите национално представени работодателски организации на този етап един т.нар. в дипломацията "нон пейпър" документ, който е комбинация от предложения, понякога взаимно изключващи се, както е в "брейн-сторминг" сесиите. Това се прави с оглед да се направи максимално широка платформа върху която да се преговаря.

В този документ, в който по някакъв начин се е докопал г-н Прокопиев, присъстват идеите на КРИБ, които за негово съжаление и разочарование, са тръгнали от Комитета по Енергетика на КРИБ и са минали през Управителния съвет. Там присъстват и идеите на останалите три национално представени работодателски организации.

Ние не можем да изключим от един такъв нон пейпър документ идеите на колегите ни от другите работодателски организации. Друг е въпросът, когато всички идеи бъдат изчистени, те ще бъдат подложени на обсъждане във всяка една от работодателските организации. Има и идеи, които не одобрявам, но това не ограничава правото на колегите от другите работодателски организации да ги включат за обсъждане.

Виждате, че този човек борави с манипулации. Прави го злонамерено. Мисля, че ми е под достойнството да го коментирам, тъй като не виждам полза за обществото от това нещо.

- Очаквате ли да продължат атаките на медиите от кръга "Капитал" срещу Вас и КРИБ?

- Тя не е спирала от самото начало на моето председателство. Неговите медии постоянно търсят нещо, което напишат срещу мен било то във връзка с изявите ми като председател на КРИБ или като бизнесмен. Няма как да успеят, защото моят бизнес е на светло и нямам никакви притеснения от нападките от такъв тип хора.

Факт е, че Прокопиев не отразява в медиите си събитията на КРИБ, въпреки че е член на организацията.

Мен това само може да ме амбицира допълнително.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК