Видинските училища опустяват - децата отпадат поради бедност или заминават в емиграция

Само в ПИК
Видинските училища опустяват - децата отпадат поради бедност или заминават в емиграция
Автор: ПИК
Дата
Дата
3655
Коментари
5
Видинските училища опустяват - децата отпадат поради бедност или заминават в емиграция

Деца извън системата на задължителното училищно обучение – десетки такива случаи установиха мобилни екипи на образователния инспекторат във Видин. Оказва се, че най-честата причина за отсъствието на децата от училище е, че те са в чужбина. Има и много случаи, в които малките отпадат от системата заради бедност.

За обхват и връщане на учениците в училище се работи от месец. „В нашия регион са сформирани 22 екипа, в които участват 217 служители от различни институции, имащи отношение към системата на образованието”, обясни началникът на видинския инспекторат Таня Петрова.

Обхванати са над 30 деца, пропуснали обучението си по финансови причини – липса на пари за таксата в детската градина, за облекло, за помагала.

В масовия случай отпадналите от системата деца са при родителите си в чужбина, установяват екипите. Така е в цялата област.

Обходите на екипите продължават. И ако в краткосрочен план всички тези усилия са, за да върнат децата в училище, то дългосрочната задача е те да се задържат там. Затова обаче е необходим добре работещ механизъм. 

Още по темата
Край на безработицата в Северозапада! Има 500 свободни работни места във Видин
Часовник
08:30
Петстотин работни места за шивачки в предприятие във Видин остават незаети, въпреки че безработицата в региона е двойно над средната за страната, съобщава БНТ. В шивашка фирма, в която от година и...
Напиши коментар »
(5)
1
Видинските училища опустяват - децата отпадат поради бедност или заминават в емиграция. В СЪЩОТО ВРЕМЕ КМЕТА И ОБЩИНАРИТЕ ОТКРАДНАХА МИЛИОНИ, И ТЪНАТ В ЛУКС И РАЗКОШ......ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НА ГЕЙ-бe-рa$-ти-те.
2
То само там да е така,здраве да е .За съжаление в цялата страна е така.Утре ще останат само тъпите политици и мангустите и да видим кой ще им работи.Те тръгнали всеки ден да се хвалят колко нови предприятия били построили.
3
жабата да гори в ада
4
Как може не е вярно.ББ докладва е ЕС всичко е наред безработни няма,пенсии 200 лв.,народа доволен,градо ветеран и селата китни разцъфтели ако стане Това.Жи словото не може го позна,народа доволен,милионери колко щеш,милиардери по улиците одрипани старчоци повечето без зъби.Тоя глупак А.Тодоров да не гледа Досиетата да говори измислици а да сравни сегашния живот ама не в София и неговия а на обикновения българин с по времето преди 89 година. т
5
Гарантирано от ГРОБ! Промити прости български мозъци- гласувайте пак за боко и шайка
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

- Обвиняеми, вие сте обидили служебно лице! Определям глоба от 100 лв. Искате ли да кажете още нещо? - Бих искал, но при тези цени…