Вижте как Дънов разплита тайната на Кръстова гора. Каква е прокобата на Кръста

Бомба

Вижте как Дънов разплита тайната на Кръстова гора. Каква е прокобата на Кръста

128256
на 26.12.2013
Вижте как Дънов разплита тайната на Кръстова гора. Каква е прокобата на Кръста
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Каква е тайната на родния Йерасулим - мистичната Кръстова гора? Откъде идва силата му?

препоръчано

Легендата гласи, че на Кръстова гора е скрита частица от кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Никой не знае къде е точното място на светинята, но вярващите са сигурни, че един ден той ще се покаже.

 На Кръстова гора има голям кръст с не по-малко любопитна история. Според разказите на последователи на Петър Дънов в началото на 30-те години на миналия век Учителя пратил свой последовател - Йордан Стойчев, бай Данчо, да открие местността Кръстова гора в Родопите. Дънов му разказал, че това място е много свързано с освобождението на България от турско царство. Тук, казвал Дънов, живели 300 монаси. Те постоянно се молили и работили за освобождението на България. Турците нападнали манастира им и ги избили до крак.

 В разказа си Дънов твърдял, че името Кръстова гора идва от това, че на всяко дърво имало поставен кръст - символ на големите страдания, през които са минали българите под турско робство. Тази местност е свързана с историята на България и там в бъдеще ще се подпише договорът за „Европа без граници", казвал Дънов.

 Бай Данчо открил мястото. Той имал развити сетива и виждал повече от обикновен човек. Бог му казал да вземе и да пусне два бели гълъба и където кацне първият гълъб, там да сложат един голям железен кръст, а където кацне вторият гълъб, там да се построи църква „Света Троица" и олтар. 

 По това време в София се разболяла тежко сестрата на царя - княгиня Евдокия. Царят пратил да питат Учителя Дънов как да се излекува княгинята. Учителя казал: „Със самолет да я закарат на Кръстова гора, там да преседи един месец и ще оздравее от епилепсията, която има". Военният, който трябвало да я заведе, казал на Борис, че и неговият син страда от същата болест. Царят наредил да закарат и него на върха. Княгинята и момчето оздравели. Тогава Дънов казал, че за благодарност двамата трябва да направят кръст, тежък 66 кг, от бронз и мед, и да го занесат и сложат на определеното място за него.

 На 1 май 1939 г. на връх Кръстов е донесен 66-килограмов метален кръст, изработен със средства, поделени между цар Борис III и подполковник Величков. В присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишение на върха и осветен от свещеник Петър Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов.

 Бай Данчо посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.

 Кръстът е откраднат в края на 80-те, началото на 90-те години на миналия век. Рязан е на две места. 7 месеца го нямало, след което свещениците го намерили с бележка. „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили този позор да не се прехвърли по децата ми", пишело на листа.

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК