БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Вижте как Цацаров попиля смешния правосъден министър

Само в ПИК
Вижте как Цацаров попиля смешния правосъден министър
Автор: ПИК
Дата
Дата
14498
Коментари
6
Вижте как Цацаров попиля смешния правосъден министър

Хладният мир, който продължи няколко месеца между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов, отново бе взривен. Това стана с 8-минутна реч на обвинител № 1 на днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, свикано от Иванов.

Правосъдният министър внесе предложение да се образуват дисциплинарни производства срещу прокурор Боряна Бецова и шефа й - председателя на Софийска градска прокуратура Христо Динев, за прекратената преписка срещу бившия кандидат за министър Иван Данов. Мотивът му беше, че е изчакал дали другите органи няма да се сезират и е внесъл предложението в последния възможен ден, преди да изтече давностният срок за дисциплинарка.

Ето и цялото изказване на Сотир Цацаров, с което той защитава подчинената си:

"Първо, по отношение на момента на внасяне на тези производства - не мога да приема, г-н Иванов, че вие сте чакали до крайния момент дали някой друг орган на дисциплинарно производство, т.е. друг орган, компетентен да образува дисциплинарно производство, ще упражни тези си правомощия. С което не можете да оправдаете един точно конкретен момент с точно конкретна цел.

Какво ни сочи предложението за Боряна Бецова...

Всъщност по ирония на съдбата, колеги, в тоя момент Боряна Бецова е започнала току що пледоарията си по делото срещу г-н Христо Бисеров. И от интернет разбираме, че е поискала 4 г. затвор. 4 г. лишаване от свобода, извинете. Какво ще прецени съдът е отделен въпрос. Има една - как да кажа - много странно съвпадение на това, което прави тя, бранейки интересите на държавното обвинение, ако щете на българските граждани, и това, че ние в момента се занимаваме в последния възможен ден с възможността да образуваме срещу нея дисциплинарно производство.

Какво показва предложението ви, г-н министър?

Вие се позовавате на интернет изданието "Биволъ". Следва позоваване на интернет изданието "Съдебни репортажи". Направих си труда да видя авторите - "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова... За "Биволъ" не говоря, защото току виж съм обидил някого, а може би и вас.

На втора страница (от предложението на министъра за образуване на дисциплинарка, б.р.) цитатът наистина е цитат, не е ваша позиция, в която говорите за позициите на Борисов, ДПС, разбира се отново Делян Пеевски, определянето на правилата на прокурорската дейност по високите етажи на властта. И отново се припомня прословутата среща (Цветан) Цветанов-Цацаров, кой с кого в чий кабинет се е срещал или заиграл...

Оттам отивате на публикация във вестник "Капитал". Отваряме "Капитал" - тя няма автор, най-вероятно е дъщерята на г-жа Бъчварова (журналистката Лора Филева е дъщеря на вътрешната министърка, б.р.) или г-жа (тази дума използва главният прокурор - б.р.) Росен Босев. Няма кой друг да го направи - просто това са хората, които се занимават с този ресор.

Оттам отивате отново на "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова. След това посочвате, че "в медиите са разпространени мнения", като, разбира се, медиите са услужливо събрани на едно - "Съдебни репортажи", "Медиапул", "Дневник"... За ваше сведение статиите в "Дневник" и "Медиапул" са писани от едно и също лице - Галина Гиргинова. 

Ще се въздържа да кажа, че сте използвали доста избирателен набор от медии.

Пред нас има само едно предложение. Пред нас няма постановление, защото вината на Боряна Бецова е отказът да образува досъдебно производство, нали така?

Само че вие незаконосъобразните мотиви на Боряна Бецова не ги извеждате от постановлението, нейното... Не се опитвам тук въобще да коментирам може ли да се прави такава преценка - че вие извеждате от публикацията на сайта "Биволъ" независимо, че към момента не разполгаме с постановлението (министър Христо Иванов обяви, че е внесъл предложението за наказание, без да е чел постановлението, с което Бецова прекратява разследването срещу Данов, б.р.).

Аз с това постановление разполагам, бих го дал веднага в момента, в който го поискате. И понеже твърдите, че то е немотивирано, съвсем неофициално ви го подарявам.

Независимо че към момента не разполагаме с постановлението на прокурор Бецова, с което е прекратено наказателното производство, в статията, отразяваща известно журналистическо разследване, е направена констатацията, че същото не съдържа никакви мотиви. (мотивите на Христо Иванов за исканите наказания не са публични и не е известно на какво се позовава, б.р.)

Разбирате ли докъде стигнахте - дотам да обвините прокурор за това, че сайтът "Биволъ" пише, че неговото постановление е немотивирано. Да бяхте го прочели - вие сте грамотен човек.

Не коментирам и нещо друго - вие сте си позволили да подпишете предложение, което дори твърди, че в компетентността на прокуратрата е дали да привлече към наказателна отговорност Борна Бецова.

Знам какво ще ми кажете - вие и присъдружните ви медии: че понеже имам най-великата прокурорска власт, аз няма да позволя това да се случи. Стигнахме дотам в предложение за дисциплинарно производство да говориме за това, че Бецова е извършила престъпление.

С какво? С това, че "Биволъ" е написал, че тя създала, изготвила, подписала незаконосъобразно постановление.

Нямам... как да се изразя - никакво, ама никакво съмнение в степента на вашата добросъвестност. Но за да го чуят и колегите ми, за които днешното решение на ВСС е от изключителна важност, пак бих искал да заявите пред тях и още нещо: дали цялото това отношение към Боряна Бецова не е продиктувано от това, че тя се е произнесла и с отказ да образува досъдебно производство по сигнал, подписан и от вас заедно с Ивет Добромирова, Асен Генов, разбира се... Антоанета Цонева (става въпрос за сигнала срещу Делян Пеевски, б.р.). Вие сте на 6-о място - Христо Любомиров Иванов. По което отново се вдигна такъв медин шум. Бецова отказа. Дали няма някаква връзка с това? Знам, че ще кажете, че няма, но аз моля колегите да го чуят от вашите уста.

Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова". 

Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор.

И ако аз тук не защитя този добър пркурор, както и всичките си колеги, ще е по-добре да си тръгна. Такова удоволствие няма да ви доставя - на първо място на вас. Така че...

Ааа - само още едно изречение. Същата Боряна Бецова бе и тази, която подписа постановлението за отказ да се образува досъдебно производство срещу вашите приятели от "Протестна мрежа" по повод сигнали за имотното им състояние. И тя прие, че ги няма. Може ли утре някой от тази зала да реши, че Боряна Бецова е извършила дисциплинарно нарушение, защото е приела, че тези хора не са извършили престъпление?! Щото вие това правите.

Да бяхте се позовали поне на прокурорското постановление. Нямаше да бъда толкова емоционален, ако днес Бецова не бе в съдебната зала. Но на ваше място бих се срамувал от това, което правите."

След всичко това Христо Иванов отбеляза, че няма как да докаже, че няма специално отношение против прокурор Бецова и може само да потвърди, че няма такова:

"Оттам нататък вие направихте доста връзки, от които следват поредица от изводи, които биха могли да бъдат наречени и по друг начин. Които не вярвам да са предмет на днешното заседание. Ако желаете, предлагам в избран от вас формат - може и пред ВСС, да седнем да ги обсъдим.

Така че предлагам да се върнем към темата. Има ли други изказвания?..."

Забележка - още преди изказването на Цацаров дисциплинарната комисия на ВСС беше решила, че няма да образува дисциплинарки срещу двамата прокурори.

Още по темата
ЕКСКЛУЗИВНО! Цацаров пред ПИК: Не ме е страх от Христо Иванов! Тези, които съчиняват сценария са от "Биволъ"
Часовник
13:25
"Не ме е страх от Иванов и няма за какво. Това е политическа поръчка. Сценаристите са тук в България и това ще продължи докато текат промените в конституцията". Това заяви пред ПИК главният...
Напиши коментар »
(6)
1
Този коментар е обозначен като спам.
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
ГАДИ МИ СЕ ВЕЧЕ ОТ ТИЯ СУРАТИ ВСИЧКО Е ЯСНО ТРЯБВА ДА СЕ СТРОЯТ ОЩЕ ЗАТВОРИ
4
Как може свиня да попилее тигър!
5
Не само правосъдният министър е смешен.Самият главен прокурор също е смешен.Смешна е цялата ни правосъдна система.Тя е такава,защото е наследничка на социалистическата правосъдна система.А при социализма нямаше закони,а беше важно дали си "наш човек" ,или не си.Какво беше казал бившият градски прокурор Николай Кокинов в къщата на Бойко Борисов в Банкя за Цацаров:"Ти си го избра!" Нищо ново под слънцето...
6
наречен съдебна система. В него ври и кипи от зависимости - икономически и политически. Гражданите най-добре го знаят. И това ще продължава да е така, защото в него продължават да работят същите от старата система - тя не се е променила. Тя има нужда от дълбока промяна - да засегне корените на злото в нея. Парадоксалното е, че тъй нареченото лице на наричащите себе си " реформатори " РК и ХИ, не са тези, които ще я свършат. И да престанат двамата да говорят от името на гражданите. Те се провалиха с махленските си сценарий - хайде да направим шум, че да оставим впечатлението колко много са противниците на реформата. Ако внимателно се заслушате във всичките изявление по сутрешните блокове на БТВ и НОВА - все от кохортата на тези двамата - ще сглобите сц;енария само чрез опорните им точки. Браво на г-н Цацаров - с факти и издържана юридическа лоялност използва само един повод - достатъчен за да се разбере какъв е стила на ХИ и РК за вдигане на шум!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Мъжете имат сложен живот - обичаш една, жениш се за друга, правиш секс с трета, а трябва да се ходи и на работа.