БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Винарите доволни - гроздето тази година ще е много, с отлично качество

Само в ПИК
Винарите доволни - гроздето тази година ще е много, с отлично качество
Автор: ПИК
Дата
Дата
4330
Коментари
0
Винарите доволни - гроздето тази година ще е много, с отлично качество

Очаква се добра реколта от грозде тази година, с отлично качество - със захарност над 25%. Прогнозите са за високи добиви - от около 250-260 хиляди тона общо за страната, каза директорът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доц. Иван Пачев, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия.

По думите му, прибирането на десертните сортове, което тръгна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800-1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20-30% по-висока продукция от миналата година.

По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, на валежите през юни и началото на юли и топлото време през август. Притесненията на специалистите от Института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата.

Открит ден на виненото и десертното грозде ще се проведе на 28 август, сряда, от 10.30 ч в Института по лозарство и винарство в Плевен. Предвидена е и дегустация на грозде и вино. Ще бъдат представени сортове грозде, селекция на ИЛВ. Ще бъдат коментирани и и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде, както и актуални проблеми на бранша.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

- Обвиняеми, защо изхвърлихте съпругата си през прозореца на третия етаж? Не си ли помислихте нито за момент за последствията? - Не, господин съдия, аз... - Не предположихте ли, че може да нараните или да убиете някой от минувачите...