Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия

Само в ПИК
Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия
Автор: ПИК
Дата
Дата
1862
Коментари
0
Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия

Жителите на две села от община Камено излизат на протест срещу концесия за добив на строителни материали. Местните хора са притеснени, че ако съоръжението заработи, водата им ще изчезне. Пред камерата на Би Ти Ви кметът на Винарско Стайко Манев предупреди, че на 4 септември селото ще е като орлово гнездо. Няма да допуснем когото и да е да прави каквото и да е, предупреди той.

На мястото, където трябва да се извършват взривове за добив на материали, се намират естествените извори, които захранват населените места с вода.

От години местните хора водят съдебни битки за отмяна на концесията, но без успех.

Местните се притесняват и от шума. Според тях не е имало обществено обсъждане на идеята за кариерата и населените места са разбрали късно за това.

На площ от 400 дка в съседство на изворите ще се изгражда кариера за добиване на трошен камък за пътна настилка и строителни материали.

Местните хора са против съоръжението. Напрежението е на път да ескалира.

„Притесняваме се, че ще останем без вода. Водоизточниците са известни още от римско време. Имахме независим експерт, който каза ясно, че след първия взрив водата ще изчезне“, заяви кметът на Винарско.

Ще бъдем засипани от прах, шумът ще е голям, а пътят за превозване на инертни материали е през селото ни, каза жител на селото. Животни и взривове на едно място не могат да съществуват, ще загубим и поминъка си, добавя негов съселянин.

В селото е създаден инициативен комитет „Винарско за достоен живот“, който да се бори за запазването на местността, където са изворите.

„Хората в селото разбраха за тази концесия през август 2014 г., а до този момент информацията е била спестявана. Когато всички са на полето преди три години, минава едно мнимо публично обсъждане“, припомня председателят на инициативния комитет Динка Георгиева.

Кметът на Камено Жельо Вардунски подкрепи протестиращите.

„Не познавам кандидат концесионерите. Аз заставам зад хората, защото виждате къде им е водоизточникът, а зад хълма трябва да се добиват камъни. Каквато и технология да са измислили, водата ще изчезне“, заяви градоначалникът.

Според директора на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова обаче, процедурата по ОВОС е проведена законосъобразно. „Започнала е още през 2011 г. Стартирала е в Министерството на околната среда и водите. След промените в закона през 2012 г. процедурата е предоставена на РИОСВ – Бургас“, уточни тя.

„Според всички доклади, представени в екоинспекцията, всички са с положителни становища.

По време на експертния съвет е имало представител на „Басейнова дирекция“ и той е заявил, че няма възражения по инвестиционното предложение“, добавя шефът на екоинспекцията.

„От 2000 г. има наредба, съгласно която Басейнова дирекция трябва да е регистрирала тези охранителни зони. Иначе трябваше да се спре водоподаването на селищата. Умишлено не са регистрирани, защото концесията попада върху тях и тя трябва да се произнесе, че тук не може да се копае. Тази информация се укрива“, подчерта Динка Георгиева.

„Хората пият вода от неохраняеми източници. Ами ако някой ни подхвърли отрова, кой ще носи отговорност?“, попита тя.

Хората от Винарско и Вратица са готови да блокират магистрала Тракия, но да не допуснат кариерата, която застрашава да ги остави без вода и да ги лиши от поминъка им.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Няма да ти дам пари за сладолед и толкоз! – вика майката.

- Добре – отговаря синчето, – но като влезем в магазина ще ти викам “бабо”!