Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия

Само в ПИК
Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия
Автор: ПИК
Дата
Дата
1529
Коментари
0
Винарско и Вратица се вдигат на протест срещу концесия

Жителите на две села от община Камено излизат на протест срещу концесия за добив на строителни материали. Местните хора са притеснени, че ако съоръжението заработи, водата им ще изчезне. Пред камерата на Би Ти Ви кметът на Винарско Стайко Манев предупреди, че на 4 септември селото ще е като орлово гнездо. Няма да допуснем когото и да е да прави каквото и да е, предупреди той.

На мястото, където трябва да се извършват взривове за добив на материали, се намират естествените извори, които захранват населените места с вода.

От години местните хора водят съдебни битки за отмяна на концесията, но без успех.

Местните се притесняват и от шума. Според тях не е имало обществено обсъждане на идеята за кариерата и населените места са разбрали късно за това.

На площ от 400 дка в съседство на изворите ще се изгражда кариера за добиване на трошен камък за пътна настилка и строителни материали.

Местните хора са против съоръжението. Напрежението е на път да ескалира.

„Притесняваме се, че ще останем без вода. Водоизточниците са известни още от римско време. Имахме независим експерт, който каза ясно, че след първия взрив водата ще изчезне“, заяви кметът на Винарско.

Ще бъдем засипани от прах, шумът ще е голям, а пътят за превозване на инертни материали е през селото ни, каза жител на селото. Животни и взривове на едно място не могат да съществуват, ще загубим и поминъка си, добавя негов съселянин.

В селото е създаден инициативен комитет „Винарско за достоен живот“, който да се бори за запазването на местността, където са изворите.

„Хората в селото разбраха за тази концесия през август 2014 г., а до този момент информацията е била спестявана. Когато всички са на полето преди три години, минава едно мнимо публично обсъждане“, припомня председателят на инициативния комитет Динка Георгиева.

Кметът на Камено Жельо Вардунски подкрепи протестиращите.

„Не познавам кандидат концесионерите. Аз заставам зад хората, защото виждате къде им е водоизточникът, а зад хълма трябва да се добиват камъни. Каквато и технология да са измислили, водата ще изчезне“, заяви градоначалникът.

Според директора на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова обаче, процедурата по ОВОС е проведена законосъобразно. „Започнала е още през 2011 г. Стартирала е в Министерството на околната среда и водите. След промените в закона през 2012 г. процедурата е предоставена на РИОСВ – Бургас“, уточни тя.

„Според всички доклади, представени в екоинспекцията, всички са с положителни становища.

По време на експертния съвет е имало представител на „Басейнова дирекция“ и той е заявил, че няма възражения по инвестиционното предложение“, добавя шефът на екоинспекцията.

„От 2000 г. има наредба, съгласно която Басейнова дирекция трябва да е регистрирала тези охранителни зони. Иначе трябваше да се спре водоподаването на селищата. Умишлено не са регистрирани, защото концесията попада върху тях и тя трябва да се произнесе, че тук не може да се копае. Тази информация се укрива“, подчерта Динка Георгиева.

„Хората пият вода от неохраняеми източници. Ами ако някой ни подхвърли отрова, кой ще носи отговорност?“, попита тя.

Хората от Винарско и Вратица са готови да блокират магистрала Тракия, но да не допуснат кариерата, която застрашава да ги остави без вода и да ги лиши от поминъка им.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Звъни мобилният на мутра. - Как си, брато? - Ей, нека се чуем по-късно, че сега съм на гробищата... - На гробищата??? Брато, ама кой те...