Виното и гроздовата ракия поскъпват

Животът днес

Виното и гроздовата ракия поскъпват

6182
на 15.08.2014
Виното и гроздовата ракия поскъпват
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Виното и гроздовата ракия ще поскъпнат заради слабата реколта от грозде тази година, обяви директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев пред "Репортер".

препоръчано

За бутилка вино увеличението ще е средно с един лев, а за гроздовата с 50 стотинки. Това се налага заради прогнозата, че се очаква с 20-30% по-ниска реколта от грозде от миналогодишната. Според Пачев, там където стопаните са добри и са провели всички третирания по правилата, добивът ще бъде добър. Не така обаче стоя нещата за стопаните, които не са полагали достатъчно грижи. Годината не е така добра за лозарите както миналата, но не е и много тежка, коментира експертът.

Очакванията на директора на института са цените на винените сортове грозде да бъдат около 1 лев за килограм - по-високи от миналогодишните. По-високата изкупна цена на гроздето няма как да не се отрази и на крайния продукт, коментира Пламен Байков, изпълнителен директор на Винпром Плевен.

По думите му състоянието на гроздето в страната е зле. Гроздоберът през тази година е с около две седмици по-късно в сравнение с миналата. Домашната ракия също ще ни излезе по-скъпо тази година, заради по-високите цени на гроздето. Ако купите 200 кг грозде по 1,50 лв. за кг и добавите захар и подобрители, ще получите около 30 литра ракия. Или цената на литъра излиза към 10 лева, пресмята експертът.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК