БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата

Само в ПИК
Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата
Автор: ПИК
Дата
Дата
2077
Коментари
0
Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата

В мъглите вирусите и бактериите ни разболяват по-лесно. За жалост мъглите ще продължат да падат до края на седмицата. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда заради мъглите са отчетени два пъти повече фини прахови частици във въздуха на София, Смолян, Пловдив и Видин.

Това означава, че жителите им дишат два пъти по-мръсен въздух, тъй като количеството на фините прахови частици е един от основните показатели за качеството му. Мъглите са опасни за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания, заявиха лекари, пише "Труд".

Рискът се дължи на това, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите, обясниха инфекционисти. Опасността се засилва, като се прибави и простудният фактор, тъй като външната температура е близка до нулата. Така имунитетът намалява, защото кръвта се "отдръпва" от крайниците и се стига до болестни състояния.

Мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесна атака на организма. Те усложнява състоянието на пациентите с пневмония, астма или ХОББ. Затова лекарите ги съветват да намалят излизанията си навън, а ако е невъзможно - да са добре облечени и с шал на устата. Но да не го ползват дълго време, защото тогава по него се натрупва воден слой, който също е благоприятна среда за живот на вируси и бактерии, казаха специалисти.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години
Киркор и Гарабед попаднали на самотен остров. Киркор си води дневник:Ден 1: скукаДен 2: голяма скукаДен 3: ужасна скукаДен 4: космическа скукаДен 5: Гарабед взе да ми харесваДен 6: Гарабед все повече ми харесваДен 7: Гарабед ме изпревари