БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата

Само в ПИК
Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата
Автор: ПИК
Дата
Дата
2046
Коментари
0
Вирусите ни повалят по-лесно в мъглата

В мъглите вирусите и бактериите ни разболяват по-лесно. За жалост мъглите ще продължат да падат до края на седмицата. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда заради мъглите са отчетени два пъти повече фини прахови частици във въздуха на София, Смолян, Пловдив и Видин.

Това означава, че жителите им дишат два пъти по-мръсен въздух, тъй като количеството на фините прахови частици е един от основните показатели за качеството му. Мъглите са опасни за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания, заявиха лекари, пише "Труд".

Рискът се дължи на това, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите, обясниха инфекционисти. Опасността се засилва, като се прибави и простудният фактор, тъй като външната температура е близка до нулата. Така имунитетът намалява, защото кръвта се "отдръпва" от крайниците и се стига до болестни състояния.

Мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесна атака на организма. Те усложнява състоянието на пациентите с пневмония, астма или ХОББ. Затова лекарите ги съветват да намалят излизанията си навън, а ако е невъзможно - да са добре облечени и с шал на устата. Но да не го ползват дълго време, защото тогава по него се натрупва воден слой, който също е благоприятна среда за живот на вируси и бактерии, казаха специалисти.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Собственикът на хотел съветва новопостъпилия пиколо: - Има две думи, които гарантират добро настроение на нашите гости. Когато ги посрещнеш - "най-после!", а когато си тръгват - "вече?". Но не дай си, боже, да ги объркаш!