ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Назряват нови протести за цената на тока

Животът днес

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Назряват нови протести за цената на тока

13107
на 26.04.2018
ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Назряват нови протести за цената на тока
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Назряват масови протести за цената на тока. Българската стопанска камара публикува отворено писмо относно наложителни промени в Закона за енергетика. Според изявлението заради остарял нормативен текст няколко ТЕЦ-а искат скок за битовите потребители с 20%.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Позицията сочи още, че така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива.

Ето пълния текст на декларацията, без редакторска намеса:

Благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, поискаха поскъпване на тока за битовите потребители с над 20%. Трите ТЕЦ-а искат да продават ток на регулирания пазар, но на три пъти по-високи цени спрямо пазарните. Така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%. За да не се допусне подобно непазарно поведение, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява Народното събрание да подкрепи утре (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала приетата вчера (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев. Поправката предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев обясни, че в КЕВР, че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, поради противоречивата съдебна практика. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена, цена, която да не натоварва ненужно сметките на домакинствата. АОБР напомня, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса „Задължения към обществото“. Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов, а и с политическите сили, за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени. Въпреки това сме свидетели на зле прикрито лобиране от депутати от една политическа сила за ново източване на портмонетата на гражданите от посочените 3 централи!

АКО ТОВА СЕ ДОПУСНЕ ОТНОВО, ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ!!!

ТОЗИ ПЪТ ГРАЖДАНИ И РАБОТОДАТЕЛИ ЗАЕДНО!!!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК