БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ВНИМАВАЙТЕ! Страшни опасности ни дебнат в жегите! Ядем сладолед с брашно, захар и Е-та под прикритие

Само в ПИК
ВНИМАВАЙТЕ! Страшни опасности ни дебнат в жегите! Ядем сладолед с брашно, захар и Е-та под прикритие
Автор: ПИК
Дата
Дата
7273
Коментари
0
ВНИМАВАЙТЕ! Страшни опасности ни дебнат в жегите! Ядем сладолед с брашно, захар и Е-та под прикритие

В летните горещини често посягаме към сладоледа. Знаем ли обаче от какво е направен и има ли вредни съставки в него? Ако го купим от магазина, можем да се просветим от етикета и да признаем производителите за ненадминати алхимици. Ако си го поръчаме на грамаж от уличен търговец, нямаме никакви шансове да разберем с какво се разхлаждаме в жегата, а и малцина от нас се замислят. Репортерска проверка на сладоледи в търговската мрежа установи, че в тях се съдържат странни продукти, които са в основата на тестените изделия. Колкото и да е невероятно, наред с нормалните съставки, в сладкото ледено удоволствие наред със захарта има готварска сол, пшеничено брашно, слънчогледово олио, нехидрогенирана растителна мазнина - палмова, рапична, кокосова, модифицирано нишесте и набухватели.

Заради истерията с Е-тата производителите, които предлагат сладолед в търговската мрежа, като че ли са се уговорили, тъй като на нито един етикет не е посочено Е. Те обаче са включени в състава на сладоледа и са изредени като част от рецептурата. Наред с обезмаслено мляко, какао, бита сметана, захар, глюктозо-фруктозен сироп, сладка суроватка, със ситни букви са изписани също и емулгатори, стабилизатори, които по принцип са Е-та с определени номера. Изредени са и няколко вида гуми - гуар - Е 412, локуст бийн - Е 410 и ксантан - Е 415, които нищо не говорят на потребителя, но действат стряскащо. Някой може да се притесни и разчитайки съставка като натриев алгинат, карагенан и др. добавки, пише "Марица".

Ближи си го с водорасли и трансмазнини

Освен Е-номерата, някои от които са извлечени от водорасли, като натриев алгинат E401, в сладоледа задължително участват и трансмазнини като хидрогенирано растително масло, което създава не по-малко притеснение, категорични са експерти от Асоциация "Активни потребители". Хидрогенирането е процес, при който течни растителни мазнини се нагряват на висока температура при наличието на водород и катализатори. Колкото по-хидрогенирано е едно растително масло, толкова по-твърдо е то. Същото се топи при температура от около 40 градуса, която не е обичайната температура на човешкия организъм. Така че, попаднали в тялото ни, тези мазнини се натрупват. И това е опасно. Счита се, че транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за холестерола и от наситените мастни киселини, защото повишават нивото на т.нар. лош холестерол за сметка на добрия. Това може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, високо кръвно налягане, диабет от тип 2, риск от сърдечносъдови заболявания и др., твърдят специалистите.

Трик за половината от обема: Плащаш нещо, взимаш - нищо

Без да подозират, феновете на сладоледа са ощетени с грамажа. Независимо дали на кутията пише 400 грама или килограм и двеста например, на практика половината от съдържанието е въздух. Това потребителят няма как да разбере, дори и да го претегли, защото е трик при производството на т.нар. мек сладолед. Методът, който е открит миналия век във Великобритания, се използва успешно от почти всички световни и наши фирми, които произвеждат сладолед. Покойната вече Желязна лейди на Обединеното кралство Маргарет Тачър е била част от екип разработчици, които изобретили този метод. С него количеството въздух в продукта се удвоява, което развързва ръцете на производителите да използват по-малко съставки. Естествено за сметка на цената и печалбите.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

Колега вие били ли сте редовно на лекциите ми? - Разбира се. - Но аз не съм ви виждал никога! Къде сядахте? - Зад колоната, господине... - Ама че работа! Петдесет сантиметра колона, а вие сте седемнадесетия студент, който е сядал зад нея.