Бомба

ВНИМАНИЕ! Вижте как мъжете да се предпазят от рак на простатата

Само в ПИК
ВНИМАНИЕ! Вижте как мъжете да се предпазят от рак на простатата
Автор: ПИК
Дата
Дата
12889
Коментари
0
ВНИМАНИЕ! Вижте как мъжете да се предпазят от рак на простатата

Рискът от развитие на рак на простатата нараства с напредването на възрастта. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията от всеки 100 мъже над 60-годишна възраст 6 ще имат рак на простатата преди 70-годишния си рожден ден. 

Няма абсолютна превенция, но доказателствата показват, че диетата играе ключова роля. 

- Домати и други червени храни 

Домати, диня и други червени храни дължат яркия си цвят на мощен антиоксидант, наречен ликопен. Проучванията показват, че мъжете, които го консумират, имат по-малък риск от рак на простатата. 

Други открития показват, че доматите за готвене улесняват приема на ликопен от тялото. Колкото по-червен е доматът, толкова по-добре, защото ликопенът се натрупва по време на узряването. 

- Силата на плодовете и зеленчуците 

Хранителните вещества и витамините, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, могат да намалят риска от рак на простатата. Зелените зеленчуци съдържат съединения, които помагат на организма да разруши канцерогенните вещества, причиняващи рак. Богатата на хранителни вещества диета може също да помогне за забавянето на разпространението на рака. Консумирането на плодове и зеленчуци през целия ден ще намали вероятността да приемате преработена нездравословна храна. 

- Празник на рибата 

Мастната киселина, известна като омега-3, може да помогне за намаляване риска от развитие на рак на простатата. Омега-3 се среща в някои риби, включително сардини, риба тон, скумрия, пъстърва и сьомга. 

В сравнение с диетата с високо съдържание на мазнини е установено, че консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини и приемането на добавки от рибено масло забавят растежа на раковите клетки на простатата. 

- Налейте си още една чаша кафе 

Десетилетия проучвания показват, че кафето служи като превенция на заболяването. Три чаши кафе на ден могат да намалят риска от рак на простатата с около 11%. 

Това обаче не означава, че трябва да прекалявате с тази напитка. Високите дози кофеин могат да причинят сериозни здравни проблеми, като неправилен сърдечен ритъм например. Според клиника "Майо" дневното препоръчвано количество кофеин за повечето здрави възрастни е 400 милиграма - или около 1-2 чаши. 

Как се приготвя кафето също може да бъде фактор. Проучване в Норвегия разглежда кафето, приготвено с филтър, и варено кафе, което не използва такъв филтър. Мъжете, които пиели варено кафе, имали по-малък риск от рак на простатата. Химическите вещества кафестол и кахвеол имат добре познати способности за борба с рака. Изследователите вярват, че тези химикали се улавят, когато кафето минава през хартиен филтър. 

- Спрете цигарите 

Пациентите с рак на простатата, които пушат, са по-склонни да се разболеят повторно от заболяването. Пушачите също са по-склонни към агресивна форма на рак на простатата. 

Не е късно да се откажеш. Пациентите с рак на простатата, които са се отказали от тютюнопушенето преди повече от 10 години, имат същия риск от смъртност като тези, които никога не са пушили. 

- Физическа активност 

Твърде много мазнини, особено в областта на корема, са свързани с повишен риск от рак на простатата. Редовните упражнения могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Опитайте с ходене, бягане, колоездене или плуване. 

Упражнението не трябва да е скучно. Променяйте рутината си и поканете приятелите си да участват. По-вероятно е да тренирате, ако е забавно.

 

 

 

 

 

healthline.com. 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Наборник e на медицинска комисия. На прегледа за зрение не успял да прочете нищо на таблото с изключение на най-едрия шрифт. Въпреки това докторът казал:

- Годен.

- Но, докторе, за какво съм годен?

- За близък бой.