ВНИМАНИЕ! Епидемия от глаукома тресе България

Само в ПИК
ВНИМАНИЕ! Епидемия от глаукома тресе България
Автор: ПИК
Дата
Дата
15095
Коментари
0
ВНИМАНИЕ! Епидемия от глаукома тресе България

81 109 са диспансеризираните с глаукома в България. Новооткритите случаи от началото на годината до 1 септември са 2622. Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома, с ясни предскринингови критерии. Такъв скрининг три пъти повишава откриваемостта на заболяването, отколкото масовият, в който се преглеждат всички, казват специалистите.

Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Около това становище се обединиха специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата. „Мерете си вътреочното налягане редовно - както си мерите кръвното“, призова Георги Димитров, председател на пациентска организация „Глаукома“.

Доц. Наталия Петкова, основател на Българско глаукомно дружество, посочи, че диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочно налягане, необходими са допълнителни изследвания, които обаче са скъпи. Все още обаче не са безплатни, а лекарствата за болестта също не са по джоба на всеки. Именно заради това пациентите с глаукома растат главоломно.

 

Още по темата
Започват безплатни прегледи за глаукома в Пловдив
Часовник
07:22
От днес до 31 март в болница „Централ Хоспитал” в Пловдив ще се провеждат безплатни прегледи за глаукома. Желаещите трябва да си запишат час на телефон 032/644-222. В здравното...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Астор
Астор
илюзионист, носител на „Оскар” за магическо изкуство
Става на: 74 години
Иван Портних
Иван Портних
кмет на Варна
Става на: 41 години

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е? На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…